foto: LETA
Meža pastaigas laikā Vidzemē sievietei ar suni seko līdzi vilks
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2023. gada 29. septembris, 11:57

Meža pastaigas laikā Vidzemē sievietei ar suni seko līdzi vilks

Jauns.lv

Kāda sieviete Vidzemes pusē piedzīvojusi pamatīgas bailes, jo viņai, pastaigājoties kopā ar savu suni mežā, sekoja vilks. Vilku uzvedības zinātāji norāda – tā nav neparasta situācija, turklāt vilka interesi izraisījis nevis cilvēks, bet suns, kurš izsenis ir pelēču medījums. Vilku skaits Latvijas mežos tiekot kontrolēts, un palielināt medību apjomu neesot nepieciešams.

Video, kurā redzams, kā vilks seko līdzi pa ceļu cilvēkam, uzņemts Vidzemē, Brenguļu pagasta Pūpolu ciemā. Vilks sievieti ar suni pavadījis gandrīz līdz mājām. Video autore no komentāriem Latvijas Televīzijai atteicās, taču sociālajos medijos video raisījis reakciju. Pārsvarā, ka šādā situācijā nezinātu, ko darīt, vēsta portāls "Lsm.lv".

Vilku pazinējs, Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" pētnieks Jānis Ozoliņš, apstiprināja, ka arī redzējis konkrēto video. Eksperts secinājis – iespējams, vilks ir jauns un gribējis iepazīt meža ceļa staigātājus. Iespējams arī, ka vilks un suns ir pamanījuši viens otru, saimniekam to nepamanot.

"Gadījumā, ja vilks bija nepieaudzis, tad tā vienkārši varētu būt abpusēja interese, kā jau diviem nepieaugušiem dzīvniekiem vienam par otru. Ja tas vilks bija pieaudzis, tad nav noslēpums, ka vilki mēdz kādu suni arī notiesāt. To nevar zināt šajā gadījumā, kas tur īsti bija," skaidroja Ozoliņš.    

Līdzīgu viedokli pauda arī Ziemeļvidzemes virsmežniecības pārstāvis Jānis Ročāns: "Pamatā tas ir vilka naids pret suņiem. Suns ir viegli iegūstama barība." Viņš ieteica šai vietā suni uz mežu līdzi labāk neņemt. "Cilvēki rīkojās pareizi, ka suns bija saitē, līdz ar to vilks viņiem pasekoja, bet tālāk jau viņš atkāpās," skaidroja Ročāns. 

Žurnāls "Medības" savā "Facebook" profilā dalījās ar visai satraucošu video. Tajā bija redzams dzīvnieks, kurš seko cilvēkam.

Video, kuru atsūtījis kāds lasītājs, klejojot lietotnē "Whatsapp" un daudzas reizes pārsūtīts. Esot filmēts Valmieras novadā, Brenguļu pagastā, teikts pie ieraksta.

Tāpat pie video norādīts, ka par netipisku vilku uzvedību jāziņo mednieku kolektīviem.