foto: Facebook/"Rīgas meži"
FOTO: kādus savvaļas zvērus "noķērušas" novērošanas kameras "Rīgas mežu" teritorijā?
Izskatās, lācis saprot, ka viņu filmē novērošanas kamera...
Sabiedrība
2023. gada 24. septembris, 04:54

FOTO: kādus savvaļas zvērus "noķērušas" novērošanas kameras "Rīgas mežu" teritorijā?

Jauns.lv

"Esam gandarīti par iespēju būt daļai no Latvijas dabas pētniecības procesa. Arī šogad mūsu Katrīnas mežniecībā, Viļķenes pagastā, norit kārtējais lāču monitoringa posms," tā savā "Facebook" profilā vēsta "Rīgas meži".

Katrīnas mežniecībā izvietotas piecas slēpņu kameras un četras lāču matu lamatas ar slēpņu kamerām. Pirmajā pētījuma mēnesī Viļķenes slēpņu kameru redzeslokā divi lāči nonākuši trīs reizes.

"Rīgas meži" jūtas gandarīti, ka šos mežniecības mežus par piemērotām dzīvesvietām atzinušas vairākas dzīvnieku sugas.

Zinātniskā pētījuma nolūkos izvietotajās slēpņu kamerās visbiežāk novēroti pārnadži: briedis, stirna ar mazuļiem, meža cūka – vienatnē un bariņos. Te mīt visas trīs Eiropā sastopamās lielo plēsēju sugas – lācis, lūsis un vilks. Kameru fiksētais liecina, ka te dzīvo arī āpsis.

Latvijas Valsts mežzinātnes institūts "Silava" veic zinātnisko pētījumu "Lāču monitorings 2023. - 2025." Lāču monitorings īstenots arī 2020. - 2022. gadā.

Pētījuma norises laikā Katrīnas mežniecībā konstatēts lielākais lāču populācijas blīvums Latvijā. Triju gadu laikā vērtēts, ka teritorijā uzturējušies 5 līdz 10 indivīdi, tāpat 2021. gadā novērota lācene ar četriem lācēniem.