Viedokļi
2023. gada 4. septembris, 14:20

Lielais jautājums: "Vai Latvijā jāatļauj viendzimuma laulības?"

Jauns.lv

Igaunija kā pirmā no Baltijas valstīm vasarā pieņēma likumu, kas ļauj viendzimuma pāriem reģistrēt savas attiecības, bet Latvija kopā ar citām stingri katoļticīgām valstīm Eiropā ir palikusi mazākumā, kur šāda juridiska regulējuma nav. Lai mainītu situāciju nepieciešama politiskā griba, savukārt gandrīz katru gadu priekšvēlēšanu cīņās partijām ir izdevīgi no vienas puses biedēt, bet no otras puses aizstāvēt vēlētāju, tādējādi novēršot fokusu no patiesi svarīgu problēmu risināšanas.

Līdz ar to lielais jautājums: “Vai Latvijā jāatļauj viendzimuma laulības?” To Jauns.lv jautāja viedokļu līderiem - ārstam kardiologam Andrejam Ērglim, rakstniekam Jurģim Liepniekam un uzņēmējam Pēterim Šmidrem.

Uzņēmējs Pēteris Šmidre uzskata, ka jautājumu par viendzimuma laulību regulējumu mēs esam padarījuši pārāk publisku, jo intīmu jautājumu skaļa apspriešana nav demokrātijas pazīme. Savukārt Andrejs Ērglis attiecībā uz viendzimuma attiecību reģistrāciju aicina beidzot sekot Igaunijai, kuru latvieši uzskata par atdarināšanas cienīgu piemēru. Toties Jurģis Liepnieks saskatījis zīmīgu paradoksu – Latvijas tiesu atzītās viendzimuma laulības ir uz mūžu, jo nav mehānisma, kas ļautu tās šķirt.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Andrejs Ērglis, Pēteris Šmidre un Jurģis Liepnieks vērtē "kaislības" ap viendzimuma laulībām.

Andrejs Ērglis: “Palasiet tautasdziesmas: tur tāds liberālisms!”

Andrejs Ērglis ažiotāžu ap viendzimuma attiecību problēmām uzskata par “mākslīgi radītiem jautājumiem” un teic: “Jūs labāk domājiet, lai devītklasnieki noliek matemātikas eksāmenu, arī par Saeimas izglītības līmeni, jo, atklāti sakot, tās ir vienas no lielākajām problēmām”.

“Es īsti nesaprotu to mūsu politiķu daļu, kas var piesaukt lietas, kuras, manuprāt, nav galīgi argumentētas un neko nepamato. Jo vienkārši ir lietas, kas dabā pastāv un tās ir jāparaksta vienā vai otrā veidā. Un tas jau nav tikai Igaunijas jautājums. Ir ļoti maz valstu, kas nav akceptējušas viendzimuma kopdzīves vai laulību reģistrāciju. Bez mums vēl vēl Bulgārija, Polija, Lietuva, Rumānija – postapadomju valstis, kurām līdzi nāk kāds naratīvs arī no Krievijas.

Ja mēs gribam piederēt Eiropas Savienībai, brīvi pārvietoties, tad jāatzīst tās tiesības, kas ir šajās valstīs. Ja gribam baudīt tas privilēģijas, kas ir Eiropā, tad ir arī drusku kompromisi, lai cik tas kādam nepatiktu. Ja sakām, ka Igaunija mums priekšā un mums tai jāseko, tad Latvijai tagad šajā lietā tai jāseko,” spriež Andrejs Ērglis.

Ārsts nesaskata diskusiju par viendzimuma attiecību reģistrāciju mērķi, jo vēlamais ne popularizēs, ne nepopularizēs LGTB kopienu un turpina: “Domāju, kas tad ir tas latviešu konservatīvisms? Nu tad palasiet latviešu tautasdziesmas. Tur ir tāds liberālisms, ka tik tāds vēl jāpameklē!”

Viņš teic, ka šai ziņā jāizšķir divi jautājumi – ko mēs audzinām un emocionāli uztveram un Eiropas Savienības juridiskie jautājumi.

Jurģis Liepnieks: “Latvijā viendzimuma laulības ir uz mūžu!”

Jurģis Liepnieks attiecībā uz viendzimuma laulību statusu Latvijā ir saskatījis zīmīgu paradoksu: ja Latvijas tiesa atzīst citās valstīs slēgto viendzimumu laulību leģitimitāti, tad nav izstrādāts mehānisms, kā šādas laulības var šķirt. Tas nozīmē, ka, atšķirībā no tradicionālajā (heteroseksuālām) laulībām, Latvijā viendzimuma laulības tik tiešām ir uz mūžu.

Protams, ka viendzimuma laulības Latvijā jau sen kā vajadzēja atzīt, teic rakstnieks. “Uzskatu to par pseidoproblēmu. Cik daudz laika veltām šim jautājumam, kuru pēc būtības ir vienkārši jāatrisina un viss, it kā valstij nebūtu daudz sarežģītāku problēmu! Ir miljoniem citu problēmu – izglītība, iekšlietas, tieslietas... Tā vietā tērējam laiku šim jautājumam.

Sabiedrībā ir kaut kāds procents, kuru ārkārtīgi uztrauc šis jautājums, kuri nez kāpēc baidās no gejiem. Šobrīd sistēma Latvijā ir kropla un muļķīga!

Lai katrs preces, ar ko viņš grib – esam brīva valsts Eiropā, nav nekādu problēmu. Valstij nav jālien  šajos jautājumos,” saka Jurģis Liepnieks.

Pēteris Šmidre: “Intīmu jautājumu apspriešana nav demokrātijas pazīme”

Uzņēmējs Pēteris Šmidre teic, ka jautājumā par viendzimuma laulībām mēs esam “sagājuši galīgi greizi” un uzsver, ka viņš ir kategoriski pret intīmu jautājumu publisku apspriešanu: “Tā nav demokrātijas pazīme. Tas ir viss, ko jūs gribat, tikai ne demokrātija!”

Uzņēmējam absolūti nekas nav pret viendzimuma attiecību legalizāciju, bet viņš šo problēmu tik publiski neapspriestu. Šai ziņā viņa viedoklis krasi atšķiras no mūsu prezidenta Edgara Rinkēviča uzskatiem.

“Vajag atļaut, bet kā juristi ar visu to tiks galā – kas ir viltus un kas reāla laulība – man grūti pateikt. Bet, ja nu kāds piedāvā, tad lai ar to arī tiek galā,”saka Pēteris Šmidre un piebilst: “Bet kāpēc tad nereģistrēt poligāmas ģimenes?”

Viņa ieskatā musulmaņu tradīcijas tad ir daudz pareizākas, bet tās Latvijā neieviest. Vienlaikus arī citu valstu praksi mums nevajadzētu īstenot: “Vismazāk šajā jautājumā ņemtu piemēru no pārējām valstīm. Nu ir mums kaut kādas tradīcijas, sava attieksme un tā tālāk. Vai tagad to mainīsim pret to, ko ir pieņēmušas citas valstis?”

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Mūsējie” saturu atbild SIA Izdevniecība “Rīgas Viļņi”.