Slēgtā Brasas cietuma kazemāti: vieta, kur reiz tika atņemta brīvība

Jau pāris gadu augusta nogalē, kad tiek svinēti Brasas apkaimes un Hospitāļu ielas svētki, to rīkotāji visus interesentus aicina ekskursijā ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 17. septembris, 07:35

21 000 soļu slēgtajos Brasas cietuma kazemātos. Vai un kad atkal tiksim cietuma kamerās? FOTO. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jau pāris gadu augusta nogalē, kad tiek svinēti Brasas apkaimes un Hospitāļu ielas svētki, to rīkotāji visus interesentus aicina ekskursijā pa 2019. gadā slēgto Brasas cietumu, kurš tagad ir pamests, bet joprojām saglabā unikālas liecības par aizgājušajiem laikiem un ieslodzīto ikdienu un apstākļiem, kādi valdīja aiz dzeloņstieplēm. Jauns.lv interesējās, vai arī turpmāk brīvību alkstošajiem būs iespējas nokļūt cietuma mūros?

Brasas apkaimju biedrības pārstāve, arī Rīgas domes deputāte Rita Eva Našeniece ("Jaunā vienotība") Jauns.lv pastāstīja:

foto: Rojs Maizītis
Jau vairāk nekā četrus gadus Brasas cietumi pametuši gan arestanti, gan cietumsargi.

"Brasas apkaimes svētku (tie ir arī Hospitāļu svētki) ietvarā jau piekto gadu atveru slēgtos apkaimes objektus. 2019. gadā vēl bija pēdējās iespējas apkaimes ekskursijām vēsturiskā hospitāļa teritorijā un kā apkaimes aktīviste iesāku sarunas un vēlāk arī sadarbību ar Tieslietu ministriju. Lūdzām iespēju ekskursijām nesen slēgtajā Brasas cietumā.

Orientēšanās Brasas cietumā:

Ideja bija un ir - atvērt objektus uz svētkiem, pievēršot uzmanību tam, ka šie objekti ir vērtība. Brasas apkaime vēlējās zināt, kas notiek aiz augstajiem žogiem un mēs nevēlējāmies zaudēt vērtības! Katru reizi mums ir jālūdz saskaņojumi Tieslietu ministrijā, Ieslodzījumu vietu pārvaldei un tagadējam pārvaldītājam - Tiesu namu aģentūrai. Sadarbība kopumā ir ļoti laba. Īpaši ņemot vērā, ka cilvēki amatos mainās, bet izdodas atrast kopējo sajūtu, ka iestādēm/organizācijām apkaimē jāsadarojas ar vietējo kopienu.

foto: No personīgā arhīva
Rīgas domes deputāte un Brasas apkaimes aktīviste Rita Eva Našeniece aicina paviesoties Brasas cietumā.

Ekskursijas ir bezmaksas, un tās notiek svētku kontekstā, pieteikšanās ir elektroniskas reģistrācijas veidā, kas aizpildās kosmiskā ātrumā. Stāstītāji jeb gidi ir Ieslodzījumu vietu pārvaldes esošie vai bijušie darbinieki. 

Pasākums ir brīvprātīgs, bezmaksas mīlestības darbs - tas nav ne sērijveida, ne komerciāls pasākums, jo atzīstos, ka tas prasa darbu un enerģiju. Kopumā mums, kas šo pasākumu veido, svētku nav. Mums ir tikai 21 000 soļu pa cietumu. Mūsu svētki ir cietums!

Kā šobrīd izskatās pamestajā Brasas cietumā

Vēl 2019. gadā, turpinoties Latvijas ieslodzījuma vietu reformai, tika slēgts Brasas cietums. Kopš tā laika šī vieta ir palikusi teju ...

gallery icon

Esam izmantojuši šo unikālo objektu Ivara Zviedra dokumentālās filmas "Uz neredzīti, Brasa!" uzņemšanai, kas arī bija sadarbības produkts. Teritorijā notiek dažādu dienestu mācības un filmēšana. No savas puses jūtu, ka īpašnieki nevēlētos šo slēgto objektu atvērt izpriecām un jautriem pasākumiem".

Brasas apkaimes biedrība plāno arī nākamgad apkaimes svētkos rīkot ekskursijas slēgtajā Brasas cietumā. Tā kā līdz nākamai reizei, lai brīvību alkstošs rīdzinieks varētu nokļūt aiz restēm, būtu jāpagaida teju gads. Rita Eva Našeniece uzsver - lai kā arī nevēlētos, lai ekskursijas Brasas cietumā būtu regulāras, to nodrošināt nevar, jo tas ir milzu darbs.

TV seriāls "Tunelis" Brasas cietumā:

Un nākamgad, iespējams, arī varētu būt pēdējā reize, kad vēl varēs sajust unikālo Brasas auru. Jo Brasas cietuma ēku kompleksa īpašniece – valsts, paziņojusi, ka skaidrība par tā nākotni skaidrība būšot tikai pēc tam, kad tiks ielikts jaunā Liepājas cietuma pamatakmens. Kamēr nebūs pilnīga drošība, ka cietumniekiem būs jauna "mājvieta", Brasas cietuma mūrus saglabās līdzšinējā veidolā. 2020. gada rudens sākumā Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs norādīja:

“Tiklīdz mums būs pilna skaidrība, ka Liepājas cietums tiks būvēts, mēs pieņemsim lēmumu par Brasu – vai tā paliks valsts īpašumā, vai mēs to pārdosim, vai atsavināsim kādam citam. Bet šis objekts noteikti nesagādās rūpes un problēmas, ilgstoši paliekot neizmantots, jo šī Rīgas daļa ļoti aktīvi sakārtojas”.

Ir paredzēts, ka jauna Liepājas cietuma, kurā būs paredzētas vietas 1200 ieslodzītajiem, būvniecība tiks uzsākta nākamgad un to paredzēts pabeigt līdz 2025. gada septembrim.

Brasas cietumu Rīgā uzcēla 1905. gadā dzelzceļa līnijas Rīga–Skulte malā. Pēdējos gados cietuma infrastruktūra bija tik novecojusi un uzturēšana tik dārga, ka Ieslodzījuma vietu pārvalde mūsdienu prasībām nepiemēroto soda izciešanas vietu nolēma slēgt un ieslodzītos pārvietoja uz citiem cietumiem. Kopš Brasas cietuma slēgšanas šī vieta ir palikusi teju neskarta, ja neskaita dažu labu pasākumu un seriāla filmēšanu. 

Cietumā vēl ir apskatāmas daudzas liecības par to, kā šeit ritējusi dzīve ne tik tālā un arī tālākā pagātnē. Redzams pēdējais administratīvo telpu remonts un pa kādai tā laika elektroierīcei un – kas interesanti – daži cietuma dzīves viltojumi. Tos šeit atstājuši seriāla “Tunelis” veidotāji, kuri Brasas cietumā uzbūruši TV seriālam nepieciešamo vidi.

foto: No personīgā arhīva
Brasas cietuma gaiteņi iedveš pamatīgu neomulības devu.

Drūmākā vieta Brasas cietumā pavisam noteikti ir gaiteņi, kuru malās izvietotas kameras. Mūsdienīgā cietumā Eiropas Savienības valstī šādi dzīves apstākļi bez šaubām būtu reti sastopami un tos, kuri iemaldījušies šeit ekskursijas ietvaros, pavisam noteikti sabiedēs.

Ieslodzījuma vietu pārvalde savulaik prognozēja, ka līdz ar Brasas cietuma slēgšanu tiks ietaupīti 3,5 miljoni eiro, kas tiks novirzīti citu ieslodzījuma vietu infrastruktūras uzlabošanai un darba samaksas palielināšanai nodarbinātajiem.

Uzsākta Šķirotavas cietuma nojaukšana

Uzņēmums “Demontāža” uzsācis Šķirotavas cietuma ēku kompleksa demontāžu.

gallery icon

Vieta, kur mājas raduši sevišķi bīstamie noziedznieki - slēgtais Brasas cietums

Šonedēļ no likvidējamā Brasas cietuma uz citām ieslodzījuma vietām tika pārvesti pēdējie ieslodzītie, savukārt pats cietums tiks likvidēts ar šī ...

gallery icon