Īpašā glābšanas operācijā Rēzeknes pusē izglābj savainotu ērgli
(Foto: Rāznas Nacionālais parks)
Novadu ziņas
2023. gada 31. augusts, 06:39

Īpašā glābšanas operācijā Rēzeknes pusē izglābj savainotu ērgli

Jauns.lv

Dabas aizsardzības pārvalde Latgales reģionālās administrācijas darbinieki Deniss Kuznecovs Dainis Tučs un Arturs Kolnejs, atsaucoties Rēzeknes novads Kaunatas pagastu apvienības lūgumam palīdzēt notvert savainotu savvaļas putnu, devās uz Rāznas Nacionālais parks teritorijā esošo Dukstigala kapsētu.

Tās tuvumā atradās jauns putns, kuram bija savainots spārns.

Glābšanas operācija beidzās veiksmīgi. Jūras ērglis tika notverts un ievietots Dabas aizsardzības pārvalde rīcībā esošā būrī līdz brīdim, kamēr ieradās dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" pārstāvji un aizveda putnu ārstēšanai un rehabilitācijai.

Patversmes “Mežavairogi” vadītāja Danuta Priede stāstīja, ka ērgli iesākumā aizveduši uz Imantas veterināro klīniku “Toto”, kur secināts, ka spārnam ir lauzta viena falanga, un putns nevar lidot. Tā kā ērglis nebaidās, Priede pieļauj, ka ievainojums ir sens, un putns dzīvojis pie cilvēkiem, bet tagad izbēdzis vai izlaists brīvībā. Ērglis nespēj lidot un ar šādu traumu nespētu izdzīvot savvaļā.

Citādā ziņā putns jūtas labi, un Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti meklē vietu ērglim, un Priede ir pārliecināta, ka viņiem izdosies. Pagaidām nav zināms, vai tas būs zooloģiskais dārzs Latvijā vai citviet Eiropā. 

Vaicāta, vai arī agrāk “Mežavairogos” nogādāti neparasti dzīvnieki, Priede atceras, ka kāds dānis likvidēja strausu saimniecību, un pamestie putni izmuka un vairākus gadus nodzīvoja savvaļā, līdz tos noķēra un nogādāja jaunā saimniecībā tepat Latvijā. 

Jūras ērglis ir īpaši aizsargājama suga.