foto: LETA
Latvijas “melnajā sarakstā” iekļauts Igaunijas iedzīvotājs
Latvijas iekšlietu ministrs Māris Kučinskis ir iekļāvis “melnajā sarakstā” Igaunijā dzīvojošo un strādājošo video operatoru Oļegu Besedinu.
Sabiedrība
2023. gada 30. augusts, 07:13

Latvijas “melnajā sarakstā” iekļauts Igaunijas iedzīvotājs

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Latvijas iekšlietu ministrs Māris Kučinskis iekļāvis “melnajā sarakstā” Igaunijā dzīvojošo un strādājošo video operatoru Oļegu Besedinu, kurš jau ilgstoši sadarbojas ar Kremļa propagandas televīzijām, veidojot visas trīs Baltijas valstis nomelnojošus sižetus.

Besedins savulaik ir absolvējis Sanktpēterburgas Kino un televīzijas valsts universitāti un strādājis pildot dažādu Krievijas mediju pasūtījumus.

Par savām dokumentālajām filmām un sižetiem viņš ir saņēmis arī vairākus profesionālos apbalvojumus Krievijā un Baltkrievijā. 2019. gadā viņš ir saņēmis diplomu par dokumentālo filmu “Dzimtās Igaunijas atbrīvotāji”, kurā par Igaunijas “atbrīvošanu” 2. Pasaules kara laikā tiek runāts atbilstoši PSRS vēstures nostādnēm.

Besedins ir arī autors filmai “Bronzovij raskol” (Bronzas sašķelšana), kurā no Krievijai izdevīga skatu punkta tiek stāstīts par tā saukto “Bronzas nakti”, kad no Tallinas centra tika aizvākts padomju okupāciju slavinošais objekts – kareivja Aļošas bronzas statuja. Atgādināsim, ka šī iemesla dēļ Tallina piedzīvoja acīm redzami organizētas masu nekārtības un grautiņus, bet pret Igaunijas valsts iestādēm tika veikti masīvi kiberuzbrukumi.

Tāpat Besedins ir sadarbojies arī ar Latvijā labi zināmiem prokrieviskajiem aktīvistiem un spilgtākais viņa veikums ir 2014. Gadā tapusī filma “16. marts”. Tās scenārists un producents bija Aleksandrs Gapoņenko, bet režisora, operatora un skaņu režsora pienākumus veica Besedins. Viņš gan šo iekšlietu ministra lēmumu ir pārsūdzējis un zīmīgi, ka Igaunijas valsts pret viņu nekādas sankcijas nav vērsusi.