foto: Dabas aizsardzības pārvalde
Latgales jūrā pētīs ūdenī dzīvojošos īpatņus
Sabiedrība
2023. gada 11. augusts, 06:09

Latgales jūrā pētīs ūdenī dzīvojošos īpatņus

Jauns.lv

Latgales jūrā jeb Latvijas otrajā lielākajā ezerā, Rāznas ezerā, 12. augustā no plkst. 10.00 līdz 13.00 ikviens interesents ir gaidīts uz dabas izziņas pasākumu, kas norisināsies ezera Čornajas līča krastā, vēsta Dabas aizsardzības pārvalde.

Pasākumā stāstīs par bezmugurkaulnieku sugu daudzveidību Latvijā. Dalībniekiem būs iespēja ieskatīties kukaiņu kolekcijā un apgūt ūdens dzīvnieku noteikšanas prasmes. Pasākuma otrajā daļā apmeklētāji izzinās kukaiņu sugas, darbojoties praktiski - ar hidrobioloģisko tīkliņu un sietiem saķerot dažus no īpatņiem, kurus pēc aplūkošanas un izpētes atlaidīs atpakaļ ūdenī.

Pasākuma norises vieta – Čornajas publiskā peldvieta, Rēzeknes novada Čornajas pagasts. 

Rāznas ezers tiek dēvēts arī par Latgales jūru tā smilšaino krastu un lielā izmēra dēļ. Pēc platības tas ir otrs lielākais ezers Latvijā, savukārt pēc tilpuma – lielākais Latvijas ezers. Rāznas ezera piekrastē sastopams ļoti rets biotops - oļaina ezera piekraste. Te mīt vairāk kā 20 zivju sugas, kas veido teju 90% no visām Latvijā sastopamajām sugām. Ezera apkārtnē vērojama arī bagātīga augu, dzīvnieku, tostarp arī bezmugurkaulnieku pasaule. Lai saglabātu ezerā un tā apkārtnē esošo dabas un sugu daudzveidību, 2007. gadā tika izveidots Rāznas Nacionālais parks.