foto: LETA
Šādas vētras Latvijā nākotnē būs arvien biežāk! Eksperts skaidro, kāpēc vakardienas negaiss bija tik postošs
Vētras postījumi Daugavpilī.
Sabiedrība
2023. gada 8. augusts, 10:46

Šādas vētras Latvijā nākotnē būs arvien biežāk! Eksperts skaidro, kāpēc vakardienas negaiss bija tik postošs

Jauns.lv

Vakardiena, 7. augusts, paliks daudzu cilvēku atmiņās – vieniem šī diena bija “otrā dzimšanas diena”, jo par mata tiesu izdevās izvairīties no krītošiem kokiem, citiem tā bija diena, kurā tika izpostīts viss, pie kā līdz šim strādāts – mājas, raža, labība. To, kāpēc vakardienas negaiss bija tik postošs un plašs LTV skaidro eksperts Toms Bricis. 

“Situācija jau gaužām klasiska – pie mums [Latvijā] bija ieplūdusi karsta gaisa masa, tās vietā nāca auskta, un šajā sadursmju joslā negaisi klasiski veidojas ļoti spēcīgi,” LTV raidījumam “Panorāma” skaidroja laika ziņu eksperts Toms Bricis. 

Stiprās lietusgāzes appludina Rīgas ielas

Pirmdien Baltijas valstis no dienvidrietumiem šķērso aukstā atmosfēras fronte, tās ietekmē izauguši lieli negaisa mākoņi, kas daudzviet atnesuši stipras lietusgāzes ...

gallery icon

Eksperts piebilst, ka līdzīgi negaisi Latvijā bijuši arī iepriekš, taču šoreiz vētras spēku pastiprinājis ne tikai karstums, bet lielais mitrums: “Gaiss bija ļoti mitrs, atmosfēras fronte Latvijai pāri virzījās lēni, negaiss varēja briest ilgi un veidoties lielgraudu krusa. Protams, klimata pārmaiņu prognožu scenāriji paredz, ka šāda veida negaisi – plašāki, spēcīgāki ar lielāku krusu Latvijā nākotnē kļūs arvien biežāki, bet mums trūkst datu par to, vai pēdējā laikā tie būtu izteikti vairāk,” teic Bricis. 

Eksperts nenoliedz, ka klimata pārmaiņas varētu būt viens no faktoriem, kas veicināja šādu negaisu. 

Lielgraudu krusa Zemgales pusē 07.08.2023.

gallery icon

Jau vēstīts, ka vakar, 7. augustā, lielā Latvijas teritorijas daļā tika izsludināti dažādas pakāpes brīdinājumi par spēcīgu negaisu, lielgraudu krusu, tornado. Pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta aplēsēm, lielākos postījumus negaiss izraisījis Dobeles novadā. Ugunsdzēsēju glābēju reaģēšana uz izsaukumiem notika, izvērtējot iespējamo bīstamību un apdraudējumu iedzīvotājiem, kā arī izsaukumu saņemšanas secībā. Vēja un negaisa vissmagāk skartajās vietās, lai likvidētu postījumu sekas, tika iesaistīti VUGD papildspēki no apkārtējiem novadiem, kā arī ugunsdzēsēji glābēji, kas atradās no dienesta pienākumu izpildes brīvajā laikā.

Vētra pamatīgi papostījusi Tērvetes dabas parku

Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē šodien, 7. jūlijā, īsi pirms plkst. 12.00 plosījās nepieredzēti spēcīgs negaiss, nodarot būtiskus ...

gallery icon