foto: Publicitātes foto
Jauna izstāde: Pasaules stāsti Vecrīgas galerijā “Jēkabs”
Mākslas galerijā “Jēkabs” līdz 9. septembrim skatāma gleznotājas Agijas Jansones izstāde “Pasaules stāsti”.
Kultūra
2023. gada 9. augusts, 06:53

Jauna izstāde: Pasaules stāsti Vecrīgas galerijā “Jēkabs”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vecrīgas mākslas galerijā “Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28) nule atklāta mākslinieces Agijas Jansones izstāde “Pasaules stāsti”, kura būs skatāma līdz 9. septembrim. Māksliniece, kura 4. augustā nosvinējusi apaļu jubileju, saka: “Glezna ir acis, kuras skatās mūžības bezgalībā. Gleznotāja lielākā dāvana ir iztēle, bez iztēles nebūtu mākslas”.

Jahtu masti kā asi ilgu dunči sagriež debesis, lai saule un mēness izlītu virmojošos viļņos, karstas dienas vīzija dienvidu zemē, blēži, klauni, iemaldījusies cirka zebra un tveice, kas staro no audekla, maza laiviņa, kas kā vientuļa dvēselīte cīnās par izdzīvošanu zem melnajiem trauksmes mākoņiem – tik plaša ir Agijas Jansones dzīve, būtība un iztēle.

Agija Jansone dzimusi 1973. gada 4. augustā gleznotāja un pasniedzēja Ralfa Jansona un mātes dizaineres Brigitas Jansones ģimenē; 1997. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu – profesora Induļa Zariņa monumentālās glezniecības darbnīcu, un jau kopš 1993. gada piedalās mākslas izstādēs. Gleznotājas darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā, Lielbritānijā, Spānijā, Norvēģijā, Austrijā, Vācijā, Francijā, Nīderlandē un ASV.

Mākslinieces darbi atrodas ne tikai “slēgtās” privātkolekcijās daudzās pasaules valstīs, bet tie skatāmi arī biroju un publisko telpu interjeros. Kā norāda viņas darbu cienītāji, Agijas Jansones mākslas darbiem piemīt arī sava veida psihoterapietiska iedarbība. Tie rosina iztēli, skatītāju aizvedot kopīgā ceļojumā – šoreiz tie ir “pasaules stāsti”.