Novadu ziņas
2023. gada 30. jūlijs, 07:42

VIDEO: Skaistkalnes baznīcā ar ceļamkrānu uzceļ torni

Jauns.lv

Jau vairāk kā gadu Skaistkalnes Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs Uzņemšanas Romas katoļu baznīca un tās apkārtnē notiek atjaunošanas darbi. Baznīcā līdz šim ir padarīts ļoti daudz un nu uz tās ir arī autentiskās torņu kupoldaļas.

Nozīmīgajā dienā pie Skaistkalnes katoļu baznīcas garīdznieki, ticīgie un interesenti pulcējās jau agri no rīta uz svēto misi, vēsta laikraksts "Bauskas Dzīve".

Torņu kupoldaļas pacelšana bija ieplānota pulksten 11, un pulksten 12.30 pirmais tornis tika uzsliets savā vietā, kā arī piemetināts. Torņu izgatavošanu un montāžu veica uzņēmums SIA "SBC Latvija", vēsta laikraksts.

Ar visu apdari torņi sver ap septiņām tonnām, un katrs no tiem ir aptuveni 12 metrus augsts. Lai sasniegtu baznīcas jumtu, tie bija jāpaceļ 38 metru augstumā, pastāstīja uzņēmuma pārstāvji.

Tostarp vietā bija jānoliek arī 1924. gadā Liepājas lietuvē lietie baznīcas zvani. Katru no tiem nesa seši vīri.

Baznīcā centrālo eju uz spožās grīdas bija aizņēmuši trīs krusti – abiem torņiem un viens tā sauktais astes krusts. Dievkalpojuma laikā tie tika svētīti. Tos uzlika ceturtdien, 27. jūlijā.

Trešdienas pēcpusdienā abi Skaistkalnes baznīcas torņi jau bija savā vietā, tos apspīdēja saule, skanēja zvani un aplausi. Pasākuma noslēgumā tika dziedāta valsts himna.

Skaistkalnes Romas katoļu baznīca ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, un tajā atrodas virkne valsts nozīmes un vietējas nozīmes mākslas pieminekļu.