foto: Edija Pālens/LETA
Jāturpina izmeklēt Rīgas domes Satiksmes departamenta lieta, pat ja amatpersonas vairs nevarēs saukt pie atbildības, secina "Delna"
Sabiedrība
2023. gada 25. jūlijs, 10:52

Jāturpina izmeklēt Rīgas domes Satiksmes departamenta lieta, pat ja amatpersonas vairs nevarēs saukt pie atbildības, secina "Delna"

Jauns.lv/LETA

Svarīgi turpināt Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonu disciplinārlietas izmeklēšanu, neskatoties uz to, ka pierādīta pārkāpuma un vainas gadījumā personas nevarēs saukt pie disciplināratbildības, gala ziņojumā secinājusi "Sabiedrība par atklātību "Delna"".

Nevalstiskā organizācija šā gada 22. jūnijā sāka darbu pie Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonu disciplinārlietu izmeklēšanas uzraudzības.

Pēc "Delnas" paustā, lai arī daudzos aspektos šo disciplinārlietu izmeklēšanas gaitā Rīgas pašvaldība ir demonstrējusi labu pārvaldību, lietas rezultāts liek secināt, ka mūsdienu demokrātiskā sabiedrībā ar tiesiskiem līdzekļiem var panākt to, lai kāds process beigtos bez nekāda rezultāta.

"Delnas" ieskatā domes priekšsēdētāja vietnieka Viļņa Ķirša (JV) iesniegums un domes balsojums par disciplinārlietas izmeklētāja nomaiņu un izmeklēšanas komisijas izveidošanu bija nevajadzīgs un nelietderīgs solis.

Kā norāda "Delna", izmeklēšanas komisijas darbs jau sākotnēji netika korekti noteikts, jo komisija kā mērķi nolika pārbaudīt jau iepriekš noskaidrotos un ar Rīgas domes izpilddirektora parakstu apstiprinātos faktus, nevis turpināt disciplinārlietas izmeklētāja darbu. "Delna" uzsver, ka termini "disciplinārpārkāpums" un "pārkāpums" nav sinonīmi. "Delnas" ieskatā pārkāpums ir pierādīts un apstiprināts ar Rīkojumu un izmeklēšanas komisijai bija jāvērtē, vai iepriekš konstatētie pārkāpumi ir uzskatāmi par disciplinārpārkāpumiem.

"Delna" norāda, ka saņemtais trauksmes cēlēja ziņojums bija tūlītēji jānodod par trauksmes celšanu atbildīgajām personām, lai tās izvērtē ziņojuma atbilstību trauksmes celšanas pazīmēm un lemj par tā tālāko virzību.

Jau ziņots, pret Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonām - direktora pienākumu izpildītāju Jāni Vaivodu un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieku Andreju Urtānu - sāktā disciplinārlieta beigusies bez rezultāta, un amatpersonas atjaunos amatā, šodien preses konferencē informēja Rīgas pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija informējusi, ka divos iespējamos pārkāpumos nevar pieņemt lēmumu par disciplinārsoda piemērošanu, jo nepieciešama papildus lietas apstākļu izvērtēšana, kas nav šīs komisijas kompetencē.

Savukārt vienā no konstatētajiem pārkāpumiem - par iesēdumu izlīdzināšanu - komisija uzskata, ka departaments veic pietiekamu uzskaiti un ieklātā materiāla daudzumu spēj fiksēt.

Ņemot vērā iepriekš minēto, Lange pieņēmis lēmumu par Vaivoda un Urtāna atjaunošanu amatā no 18. jūlija.