foto: ddp/Belga News Agency / Vida Press
Lielākā kļūda, ko izdara iedzīvotāji, uzstādot videonovērošanu savos pagalmos un kāpņu telpās
Videonovērošanas kameras publiskā telpā.
Sabiedrība
2023. gada 22. jūlijs, 05:40

Lielākā kļūda, ko izdara iedzīvotāji, uzstādot videonovērošanu savos pagalmos un kāpņu telpās

Jauns.lv

Vislielākā kļūda, uzstādot videonovērošanas kameru publiskā telpā, ir tāda, ka blakus kamerai nenovieto arī zīmi, ka notiek videonovērošana. Tā intervijā portālam Jauns.lv sacīja Datu valsts inspekcijas (DVI) direktore Jekaterina Macuka.

“Vislielākā kļūda ir tā, ka cilvēki uzstāda videonovērošanas kameru, bet neuzstāda zīmi, ka notiek videonovērošana. 

Uz zīmes jābūt rakstītam videonovērošanas nolūkam 

Tajā brīdī, kad kamera filmē publisko telpu, piemēram, ietvi, piebraucamo ceļu, mājai blakus esošo ceļu, kāpņu telpu vai citas koplietošanas telpas, ir jābūt zīmei, ka tiek veikta videonovērošana. 

Jābūt uzrakstītam, kāpēc, ar kādu nolūku tā notiek, kā arī tā cilvēka vārdam, kurš ir atbildīgs par videonovērošanu, pie kura var vērsties vajadzības gadījumā. 

Vairumā gadījumu cilvēki (varbūt nezināšanas pēc) šādu zīmi neuzliek.”

Sūdzas arī par videonovērošanu kāpņu telpās 

Iedzīvotāji DVI mēdz sūdzēties ne tikai par videonovērošanu pie saviem piebraucamajiem ceļiem un nekustamajiem īpašumiem, bet arī kāpņu telpās. 

Dažkārt kaimiņiem nepatīk, ka blakus dzīvokļa īpašnieks ir uzstādījis videonovērošanas kameru un filmē kopējo kāpņutelpu. 

Ik pa laikam sūdzību pamatā ir strīdi savstarpējās attiecībās. “Tā arī var būt.” Tāpat gadās, ka kaimiņiem vienkārši nepatīk, ka viņus filmē, ejot pa kāpņu telpu. 

Ko darīt, ja daži daudzdzīvokļu ēkas iedzīvotāji negrib kameras? 

“Ir arī gadījumi, kad māju iedzīvotāji pieņem lēmumu un uzstāda kameras, kā arī māju apsaimniekotāji uzstāda kameras, bet ir iedzīvotāji, kas negrib kameras un nepiekrīt tām. Tad viņi sūdzas mums, ka tam nebija piekrituši. 

Bet jāņem vērā, ka daudzdzīvokļu mājā visi tās iedzīvotāji ir kopīpašnieki. Kopīpašnieki var pieņemt dažādus lēmumus, tostarp par videonovērošanu. 

Nav obligāti jābūt 100% balsu atbalstam. Var pietikt ar 50% vai 70% balsu. 

Jautājums jārisina kā kopīpašniekiem, nevis jāvēršas inspekcijā 

Tie cilvēki, kas balsoja pret, ir neapmierināti. Tad viņi vēršas pie mums un saka, ka nepiekrīt kamerām. Šādos gadījumos mēs sakām, ka viņiem šis jautājums ir jārisina kā kopīpašniekiem, nevis ar mūsu starpniecību un palīdzību. 

Ja kopīpašnieku daļa un apsaimniekotājs ir pieņēmuši tādu lēmumu, tad citi kopīpašnieki var apstrīdēt šo lēmumu, nevis vērsties pie mums un sūdzēties par videonovērošanu. Tādu gadījumu ir gana daudz,” inspekcijas vadītāja atzina.