foto: LETA
Cerības diemžēl nepiepildījās. Autovadītāji Latvijā "nodzer" 30 mašīnas nedēļā
Sabiedrība
2023. gada 13. jūlijs, 10:55

Cerības diemžēl nepiepildījās. Autovadītāji Latvijā "nodzer" 30 mašīnas nedēļā

Jauns.lv

Cerības nepiepildījās. Pagājušā gada nogalē stājās spēkā kriminālatbildība par automašīnas vadīšanu stiprā alkohola reibumā, kad vadītāja asinīs ir vairāk nekā 1,5 promiles alkohola. Neskatoties uz sodu bardzību, pārkāpēju joprojām ir daudz. Vidēji katru nedēļu izņemto automašīnu autoparks tiek papildināts ar aptuveni trīsdesmit iereibušu autovadītāju automašīnām.

Kopš pagājušā gada novembra 635 cilvēki saukti pie kriminālatbildības par braukšanu alkohola reibumā. Vairāk nekā divas trešdaļas bija spiestas šķirties no sava transportlīdzekļa, raksta portāls "Rus.lsm.lv".

Šīs automašīnas nonāk Nodrošinājuma valsts aģentūras stāvvietās un gaida, kad tās tiks aizvestas uz Ukrainu vai nodotas Valsts ieņēmumu dienestam (VID). VID nolemj, pārdot automašīnu izsolē vai nosūtīt metāllūžņos.

Vai šīs izmaiņas ir devušas labumu? Kopš to stāšanās spēkā pieķerti vairāk nekā divi tūkstoši iereibušu autovadītāju. Attiecīgajā laika posmā gadu iepriekš pieķerti par 400 cilvēkiem vairāk.

"Pašlaik ir pāragri spriest par rezultātiem, jāpaiet vēl laikam, lai mēs varētu apgalvot, ka tiešām šīs likuma izmaiņas ir devušas labumu vai nav," uzskata Valsts policijas Satiksmes drošības departamenta priekšnieka vietnieks Artūrs Smilga.

Valsts nodrošinājuma aģentūras aplēses liecina, ka konfiscēto automašīnu pārdošana izsolē vai nodošana metāllūžņos notiek lēnāk nekā to konfiskācija dzērājšoferiem. Kopumā līdz šim brīdim konfiscētas 432 automašīnas.

"Diemžēl mūsu cerības, ka cilvēki varētu kļūt likumpaklausīgāki un, vienkāršāk sakot, mazāk dzert pie stūres, nav attaisnojušās. Jo statistika, manuprāt, šobrīd ir ārkārtēja.

Vidēji nedēļā konfiscē 30 mašīnas. Proti, 30 mašīnas šoferi izdzer. Mēs nepaspējam pēc tāda dzērāju skaita,"
atzīst Nodrošinājuma valsts aģentūras resursu pārvaldes vadītājs Jānis Nebars.

Situācija aģentūras stāvvietās ir kritiska. Vairāk nekā 90% stāvvietu ir aizpildītas. Stāvvietās Madonā, Ludzā un Kuldīgā vietu nav vispār. Trešdaļa automašīnu jau nodotas Ukrainai.

"Tajās pašās deokupētajās teritorijās visi valsts dienesti ir policija, mediķi atrodas praktiski bez visa, to visu nākas būvēt no nulles. Un tieši tāpēc viņiem šīs mašīnas ir akūti nepieciešamas," saka "Twitter-konvoja" projekta veidotājs Reinis Pozņaks.

Tuvākajā laikā "Twitter konvojs" saņems vēl 22 mašīnas sagatavošanai un nosūtīšanai uz Ukrainu.

Iepriekš arī ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) vadītājs Aivars Aksenoks novērojis, ka tādu sodu ieviešana kā brīvības atņemšana, sabiedriskie darbi un automašīnas konfiskācija par braukšanu stiprā reibumā nav novedusi pie lielas atbilstošas policijas statistikas uzlabošanas.

Lai gan konfiscēto mašīnu jau ir daudz (un, ja cilvēks uzķeras uz sveša, viņam jāizmaksā soda nauda, kas līdzvērtīga tās vērtībai).