FOTO: bēgļu izmitināšanas centrs Liepnā

Trešdien, 5. jūlijā, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes amatpersonas un sadarbības partneri – Iekšlietu ministrija, Nodrošinājuma valsts aģentūra, Valsts robežsardze, ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 7. jūlijs, 13:30

FOTO: kā izskatās bēgļu izmitināšanas centrs Liepnā

Jauns.lv

Trešdien, 5. jūlijā, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes amatpersonas un sadarbības partneri – Iekšlietu ministrija, Nodrošinājuma valsts aģentūra, Valsts robežsardze, Sabiedrības integrācijas fonds un Alūksnes novada pārstāvji – apmeklēja Alūksnes novada Liepnas pagasta patvēruma meklētāju izmitināšanas filiāli, lai iepazītos ar ēkā veiktajiem tehniskajiem uzlabojumiem pirms centra oficiālās atklāšanas, kas paredzēta šī gada augustā.

“Mainīgie ģeopolitiskie apstākļi, kā arī Baltkrievijas veiktais hibrīdkarš var radīt situāciju, ka Pārvaldei būs jānodrošina pagaidu izmitināšana lielākam patvēruma meklētāju skaitam. PMIC Liepnas filiāles izveide ļauj mums būt vairāk gataviem visdažādākajiem patvēruma jomas nākotnes scenārijiem,” uzsver Pārvaldes priekšniece Maira Roze.

Pēdējos trijos gados izskatāmo patvēruma pieteikumu Latvijā skaits ir trīskāršojies, radot lielu slodzi Latvijas patvēruma meklētāju uzņemšanas sistēmai. Tāpēc arī, ņemot vērā pasaulē valdošos ģeopolitiskos izaicinājumus, kas ir izraisījuši būtisku patvēruma meklētāju skaita Latvijā palielināšanos, Liepnas pagasta internāta ēkā izveidota patvēruma meklētāju centra filiāle (PMIC Liepna) ar izmitināšanas kapacitāti līdz 252 personām.

Paredzēts, ka PMIC Liepna, kuras darbību nodrošinās Pārvalde, tiks izmantota patvēruma meklētāju izmitināšanai, kā arī, lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu pagaidu mītni tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri šķērso Latviju tranzītā.

Ēkā veikti būtiski tehniskie uzlabojumi – nomainīts jumta segums, izbūvēts žogs, atjaunotas apkures, elektroinstalācijas un ūdensapgādes sistēmas, izbūvēta ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēma, atjaunota virtuve un sanitārās telpas (dušas, tualetes), kā arī veikti telpu kosmētiskie remontdarbi. Projekta kopējais budžets ir 3 080 933,15 EUR (90 % – 2 772 839,84 EUR Eiropas Komisijas finansējums un 10 % –308 093,31 EUR valsts budžeta finansējums).