Sabiedrība
2015. gada 23. marts, 03:05

Pasaules Tuberkulozes dienā Rīgā notiks vairāki pasākumi par šo infekcijas slimību

Jauns.lv

Pasaules Tuberkulozes dienā 24.martā un visu nedēļu Rīgā notiks pasākumi, lai veicinātu sabiedrības izpratni un zināšanas par šo infekcijas slimību, informēja Rīgas domes Labklājības departamentā.

Sabiedrībā vēl aizvien valdot priekšstats, ka tuberkuloze skar tikai sociāli mazaizsargātās iedzīvotāju grupas. Patiesībā inficēšanās riskam ir pakļauta ikviena persona, kura nonākusi saskarē ar infekciozu tuberkulozes slimnieku, jo tuberkulozes galvenais izplatīšanās ceļš ir gaisa pilienu ceļā.

Kopumā 2014.gadā Latvijā reģistrēti 637 pirmreizēji tuberkulozes saslimšanas gadījumi, tai skaitā tuberkuloze diagnosticēta 41 bērnam vecumā līdz 14 gadiem.

Jau ziņots, ka Saeimā šonedēļ tika saņemts vēstule ar brīdinājumu par kāda parlamenta darbinieka saslimšanu ar tuberkulozi. Vēstulē, kas sūtīta 27.februārī, norādīts, ka saistībā ar apstiprinātu plaušu tuberkulozes saslimšanas gadījumu Saeimā visiem Saeimas kancelejas darbiniekiem lūgts veikt plaušu pārbaudi.

Tuberkulozes un plaušu slimību centra galvenā ārste Andra Cīrule aģentūrai BNS norādīja, ka dati liecina pēc tuberkulozes baciļu ieelpošanas saslimst 5-10 % cilvēku, pārējie 90% nesaslimst un tiem nav tuberkulozes simptomu.

Aktivitātes visas nedēļas garumā organizēs Rīgas domes Labklājības departaments, Slimību profilakses un kontroles centrs, Latvijas Sarkanais Krusts, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca un biedrība "Dialogs".

Visas nedēļas garumā darbosies Latvijas Tuberkulozes fonda informatīvais tālrunis - 20301218.

No 23. līdz 27.martam Rīgas domes Labklājības departamenta līdzfinansētajās Latvijas Sarkanā Krusta veselības istabās tiks nodrošinātas arī ārstniecības personu konsultācijas par tuberkulozes profilaksi, diagnostiku un ārstēšanās iespējām, kā arī būs iespēja veikt krēpu analīzes.

BNS