foto: LETA
"Jāņa sēta" izveidojusi vietvārdu atveidošanas platformu "Burtnieks"
SIA "Karšu izdevniecība Jāņa sēta" izdotās kartes.
Sabiedrība
2023. gada 21. maijs, 08:51

"Jāņa sēta" izveidojusi vietvārdu atveidošanas platformu "Burtnieks"

Jauns.lv/LETA

Ģeogrāfisko informācijas sistēmu pakalpojumu sniedzējs "Jāņa sēta" pēc klientu un interesentu lūguma izveidojis vietvārdu atveidošanas platformu "Burtnieks", kurā apkopoti vairāk nekā 100 000 vietvārdu latviešu valodā, pavēstīja "Jāņa sētas" pārstāvji.

"Burtnieks" ļauj atveidot ārzemju vietvārdus latviešu valodā, kā arī palīdz atrast latviešu valodā atveidotu vietvārdu nosaukumus to oriģinālvalodā. Daļai vietvārdu pieejami arī atveidojumi lietuviešu un igauņu valodā.

"Jāņa sēta" 2008.gadā publicēja lielo pasaules atlantu, kas saglabājis aktualitāti arī mūsdienās. Atlanta kartēs atrodami vairāk nekā 90 000 pasaules vietu nosaukumu, kas atveidoti no 148 pasaules valodām. Kā norāda uzņēmumā, latviešu valoda ir viena no nedaudzām latīņu rakstības valodām, kuru lietošanas normas prasa citvalodu īpašvārdus iekļaut valodas fonētiskajā un gramatiskajā vidē, tādēļ ikviens ģeogrāfiskais nosaukums ārpus Latvijas teritorijas pēc speciālām likumsakarībām jāatveido latviski. Šī projekta ietvaros tika radītas sistēmas vietvārdu atveidošanai no 129 pasaules valodām.

"Jāņa sētas" valdes loceklis un ģeotelpisko risinājumu biznesa virziena vadītājs Mareks Kilups norāda, ka jaunajā vietnē "burtnieks.kartes.lv" visi "Jāņa sētas" atveidotie ģeogrāfiskie nosaukumi pieejami vienotā un ērtā risinājumā. Ikviens var "Burtnieku" izmēģināt bez maksas, bet profesionālie lietotāji aicināti kļūt par platformas abonentiem.

SIA "Jāņa sēta" ir vadošais kartogrāfijas un ģeotelpiskās inteliģences risinājumu uzņēmums ar 30 gadu pieredzi karšu radīšanā un ģeotelpisko IT produktu un pakalpojumu izstrādē.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Jāņa sēta" 2021.gadā strādāja ar 1,312 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 14,8% mazāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānija guva peļņu 30 912 eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš. Finanšu rādītāji par 2022.gadu vēl nav pieejami.

Kompānija reģistrēta 1999.gadā, un tās pamatkapitāls ir 106 700 eiro. "Jāņa sēta" īpašnieki ir AS "Solvina" (56%) un Jānis Turlajs (44%).