foto: Ingmārs Līdaka
Ingmārs Līdaka lūdz respektēt Vecumnieku āpsi
Sabiedrība
2023. gada 9. maijs, 17:02

Ingmārs Līdaka lūdz respektēt Vecumnieku āpsi

Māris Puķītis

Jauns.lv

Krēslai iestājoties, pa Vecumnieku klīst āpsis, un Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka nācis “Facebook” klajā ar lūgumu – ja krēslā pretī nāk āpsis “netrenkājiet viņu un nedzenaties pēc selfijiem”.

“Daba vēl nav pilnībā modusies, mežs nav labākā vieta, nav kāpuru, nav oliņu, ko ēst, tāpēc āpsis nāk tur, kur iekopti zālieni. Tuvu zemes virskārtai ir daudz maijvaboļu, kas grasās izlidot, ir zemesvēži, ko izrakt,” Jauns.lv stāsta Līdaka.

Āpsis sev atradis pagaidu mājvietu – Aijas kundzes šķūnītī, kur ērti ieritinājies segu un vecu drēbju kaudzē. “Varētu būt pagājušā gada āpsis, nav izcili liels. Šis ir laiks, kad jaunuļus dzen ārā, un viņš vēl nav atradis savu alu,” spriež Līdaka. “Un vēders raisa pārdrošību.” Kad jau būs ko ēst arī mežā, āpsis nozudīs no ciemata.

foto: Ingmārs Līdaka

Katrā ziņā, redzot āpsi, nav labākā doma skraidīt tam pakaļ, ne dzīvnieka, ne sevis labad. Līdakas pieredzē divreiz bijis gadījums, kad rudenī labi uzbarojies āpsis, nevarēdams ātri paskriet, apcirties riņķī un meties kājās. “Uzstādīju Latvijas rekordu augstlēkšanā no vietas,” Ingmārs gan ar šo sasniegumu nelepojas.

Nākamajā rītā pēc āpša aizstāvības ieraksta “Facebook” Līdaku gan sagaidīja nelāgs pārsteigums – barības meklējumos citi āpši izrakņājuši zālienu viņa pagalmā. “Jāizdara secinājumi – āpši ir vieni no inteliģentākajiem dzīvniekiem, lasa “feisbuku” ar lielāko prieku un zina, ka es viņus netramdīšu,” smej Līdaka.

Šī nav tāda pirmā reize, ja āpšu nedarbi atkārtosies, Līdaka uzstādīs prožektoru ar kustību releju: “Iedegsies gaisma kā futbola stadionā, tas viņiem nepatiks.” Tiem, kas domā, ka āpši var apēst mājputnus, dabas pazinējs teic, ka tikai ļoti retos gadījumos, lielā badā. Āpši ir visēdāji, rudeņos nāk uz dārziem ēst ābolus un jo sevišķi bumbierus. “Tad nerakņājas pa zemi, bet ēd augļus pilnu muti,” piebilst Līdaka.