"Ziedu Latvijas" veidošana pie Brīvības pieminekļa

Par godu Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gadadienai Brīvības pieminekļa pakājē 2023. gada 4. maijā norisinājās kompozīcijas "Ziedu Latvija" veidošana.

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 4. maijs, 11:50

FOTO: "Ziedu Latvijas" veidošana pie Brīvības pieminekļa

Jauns.lv

Par godu Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gadadienai Brīvības pieminekļa pakājē 4. maijā norisinās kompozīcijas "Ziedu Latvija" veidošana.

Ikviens rīdzinieks un pilsētas viesis tika aicināts piedalīties tradicionālajā “Ziedu Latvijas” veidošanā pie Brīvības pieminekļa. Cilvēku līdzi atnestie pavasara ziedi visas dienas garumā tiks ievīti kopīgā Latvijas kontūrā.

Gatavo “Ziedu Latviju” varēs aplūkot arī 5. maijā.

Jau kopš 2009. gada “Ziedu Latvija” ir kļuvusi par pieprasītu un neatņemamu svētku sastāvdaļu, vienu no 4. maija simboliem Rīgā. Lielformāta instalācija simboliski attēlo Latviju kā pļavu, ko ar ziediem piepilda tās iedzīvotāji, kopā veidojot krāšņu un ziedošu kompozīciju.

Jau ziņots, ka šodien, 4. maijā, visā Latvijā ar vērienīgiem pasākumie atzīmē Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu. Ar svētku programmu galvaspilsētā vari iepazīties šeit

1990.gada 4.maijā 138 no 201 Augstākās padomes deputāta pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu".

1990.gada 4.maijā visu dienu pie parlamenta ēkas stāvēja cilvēku tūkstoši, kas sekoja līdzi balsojumam. Deputāti, kuri pēc balsojuma par Latvijas neatkarības atjaunošanu devās uz mītiņu Daugavmalā, tika sveikti ar ziediem un skaļām gavilēm. Komunisti un interfrontieši, kas atteicās piedalīties balsošanā, parlamenta namu atstāja pa sētas durvīm.

1990.gada 4.maijā Augstākās padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs nosūtīja vēstījumu PSRS prezidentam Mihailam Gorbačovam, kurā teikts, ka Latvijas Republika sāk pārejas periodu valsts varas "de facto" atjaunošanai. Šāds vēstījums tika nosūtīts arī pasaules valstu valdībām un PSRS tautām un demokrātiskajām kustībām.