Ceļojošās izstādes "Es atkal neatvados" atklāšana un grāmatas "Amizantais? Katram savs Imants Ziedonis" priekšlasījums

Ceļojošās izstādes "Es atkal neatvados" atklāšana un grāmatas "Amizantais? Katram savs Imants Ziedonis" priekšlasījumu 2023. gada 3. maijā Latvijas Nacionālajā ...

gallery icon
Kultūra
2023. gada 3. maijs, 11:53

FOTO: ar LNB izstādi "Es atkal neatvados" aicina godināt Ziedoni 90. jubilejā

Jauns.lv

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 3. maijā atklāta ceļojošā izstāde "Es atkal neatvados", kā arī grāmatas "Amizantais? Katram savs Imants Ziedonis" priekšlasījums. Tas viss par godu Latvijas literārā dižgara 90 gadu jubilejai.

Imants Ziedonis – viens no latviešu literatūras stūrakmeņiem un spēcīga personība Latvijas kultūras laukā. Viņa idejas un darbi atstājuši nospiedumu viņa laikā, līdzgaitniekos un paveiktais turpina dzīvot sabiedrībā joprojām. Šķietami neaizskarams, taču, lai arī sabiedrībā zināma personība, viņš, protams, pamatā ir cilvēks – kā mēs visi. Ar savas personības šķautnēm un izpausmēm, kas bijušas arī bezbēdīgas, smieklīgas, traģikomiskas, pretrunīgas, amizantas, pat neticamas. Izstāde "Es atkal neatvados" aicina svinēt Imanta Ziedoņa dzimšanas dienu un viņa klātesamību. Tā īpaši akcentē dzejnieka sūtību runāt par aktuālo un vitāli svarīgo, to vienmēr ietērpjot izcilā vārdu spēlē. Ziedoņa muzeja komanda aicina Latvijas sabiedrību dalīties ar saviem stāstiem par to, kā viņu paši satikuši Imantu Ziedoni – personā vai izdarītājos darbos. Kādu Imantu Ziedoni esat satikuši jūs? Kāda bijusi šī tikšanās? 

Izstādē atspoguļota arī Ērika Hānberga un Ziedoņa muzeja veidotā grāmata par godu dzejnieka deviņdesmitgadei "Amizantais? Katram savs Imants Ziedonis".

Ceļojošā izstāde Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs pieejama no 3. līdz 16. maijam.

Pēc tam izstāde būs apskatāma no 18. līdz 30. maijam Rīgas Latviešu biedrības namā, tālāk tā dosies uz Latgales vēstniecību "GORS". Savukārt, izstādes pirmā daļa pieejama Ziedoņa muzeja galerijā Sporta 2 kvartālā, Rīgā.