foto: LETA
Vai tiešām policijai bija nospļauties? Jaunumi par sievietes slepkavību Jēkabpilī turpina šokēt sabiedrību
Pie Ministru kabineta notiek pikets "Nāves iemesls: sieviete" saistībā ar sievietes slepkavību Jēkabpilī.
112
2023. gada 27. aprīlis, 18:50

Vai tiešām policijai bija nospļauties? Jaunumi par sievietes slepkavību Jēkabpilī turpina šokēt sabiedrību

Jauns.lv

Nogalinātā sieviete Jēkabpilī neatlaidīgi cīnījusies par savu dzīvību, taču galu galā viņas bijušais dzīvesbiedrs Leons Rusiņš viņu brutāli nogalināja. Sieviete iepriekš bija vērusies pēc palīdzības policijā, taču gaidīto nesaņēma. Šī nav pirmā reize, kad sauciens pēc palīdzības nav sasniedzis dzirdīgas ausis policijā.

Latvijas Televīzijas raidījumā “Kas notiek Latvijā?”, Jēkabpilī nogalinātās sievietes advokāte Anna Nore teic, ka Jēkabpilī šobrīd valda lielas bailes, jo slepkava Leons Rusiņš iepriekš nogalinātajai sievietei draudējis arī ar izrēķināšanos ar viņas bērniem. Rusiņš joprojām ir uz brīvām kājām un tiek meklēts

Advokāte arī atklāj, ka kopā ar savu klienti - nu jau nogalināto sievieti, 2022. gada 15. septembrī uzrakstīja iesniegumu ģenerālprokuroram Jurim Stukānam, cerībā, ka lietas pakustēsies uz priekšu un sieviete tiks aizsargāta no Rusiņa. Taču nekā, ģenerālprokurors pat neesot atbildējis uz iesniegumu. Tā paša gada 20. septembrī uz iesniegumu atbildēja Jēkabpils rajona prokuratūras prokurors Jānis Butlers, kurš rakstīja, ka piemērot tiesiskās aizsardzības līdzekļus pie kriminālpārkāpuma lietām nevar, un viņš šo lietu izvērtēšanai nodod Austrumzemgales policijas iecirknim. Visi mēģinājumi panākt kādu rīcību no institūcijām piedzīvoja fiasko, un advokāte ar savu klienti atkal bija sākuma punktā. Bez palīdzības un aizsardzības.

Advokāte Nore pat personiski vērsusies pie prokurora Butlera, jo redzējusi, ka vajātā sieviete jau piedzīvo dzīvnieciskas bailes no Rusiņa. Taču Butlers esot teicis, ka šie mīlnieki jau tikai draud, viņi jau neko nedara.

Jāpiebilst gan, ka šī nebija pirmā reize, kad par Rusiņu ziņots policijā, kā arī viņš ir atradies Centrālcietumā par to, ka pārkāpa liegumu tuvoties bijušajai dzīvesbiedrenei, kura dzīvojusi milzīgās bailēs no Rusiņa. 

Sociopāts, psihopāts ar maniakālām pazīmēm

Foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Kas notiek Latvijā?" par to, kas notika pirms un kas notiks pēc sievietes slepkavības Jēkabpils novadā?

Letālais uzbrukums aprīlī nebija pirmā reize, kad Rusiņš uzbruka sievietei. 2022.gada 18. februārī pie iepirkšanās centra "Sēlija" Rusiņš sievietei uzbrucis ar nazi, no kā palikušas skrambas no naža griezieniem uz sejas un rokām. Viņš arī vedis viņu slīcināt, kad abi vēl dzīvojuši kopā.

Decembrī Rusiņš neieradās uz tiesu, tāpēc tiesa nolēma Rusiņam piemērot piespiedu atvešanu un piespiedu naudas sodu 500 eiro apmērā. Salīdzinājumam - Vidzemes rajona tiesa marta beigās kādam vīrietim par īpaši aizsargājamo putnu olu iznīcināšanu piespriedusi 50 000 eiro naudas sodu, kā arī sabiedrisko darbu uz 140 stundām.

Sertificēta psiholoģe juridiskajā psiholoģijā Evija Burkovska uzsver, ka nozīmīgs faktors ir pārdesmit gadu senā pieredze par vardarbību, ko īstenojis Rusiņš. Viņa arī uzskata, ka tai ir pievērsts pārāk maz uzmanības. Zemgales tiesu apgabala virsprokurors Aigars Bičušs iepriekš sacījis, ka Rusiņam netika nozīmēta psihiatriskā ekspertīze, jo nav radušās aizdomas par nepieciešamību pārbaudīt viņa veselības stāvokli. 

Psiholoģe gan uzsver, ka var saredzēt noteiktas uzvedības atkārtošanos - uzmācība, pašregulācijas grūtības. “Skaidrs, ka viņam šīs 25 dienas (cietumā) nespēja mainīt domāšanu. Skaidrs, ka 500 eiro sods nespēja viņu atturēt no šīs rīcības, viņu vadīja pavisam citi motīvi,” saka psiholoģe.  

Mirušās sievietes advokāte "Kas notiek Latvijā?" stāsta, ka lūgušas nozīmēt tiesu medicīnisko ekspertīzi. Tika saņemti divi atteikumi no policijas darbiniecēm Ašakas un Vasiļkovas. Advokāte akcentē, ka Rusiņš dienā sūtījis ap 1000 īsziņām, zvanījis, rakstījis briesmīgus tekstus internetā. 

"Viņai bija citas rūpes dzīvē - dzīvības glābšanas rūpes, nevis pārsūdzēt katru policijas lēmumu," teic advokāte.

Tieši saistībā ar vairākiem ķengu profiliem sociālajos tīklos, kuros nu jau Jēkabpilī nogalināto sievieti visādos veidos apvainoja Rusiņš, sieviete raksta: “Tas viss, kas tur rakstīts, ir izdomājums un neatbilst patiesībai. Diemžēl Jēkabpils policija pret viņu ir bezspēcīga. Bet viņam mērķis ir mani iznīcināt, un visi līdzekļi labi. Tagad uzdarbojas “Facebook”. (..) Policijā ir n-tie ziņojumi par viņu, un ne tikai no manis. Es nezinu, kāpēc nekas netiek darīts, lai viņu apturētu. Esmu sapratusi, ka no policijas palīdzību nav ko gaidīt,” rakstīja Rusiņa vajātā sieviete. 

Mirusī sieviete arī bija spiesta uzrakstīt atlūgumu savā darbavietā "Mēness aptieka", kur viņa strādāja kā farmaceita palīgs. Aptieka nespēja izturēt to, ka par viņu darbinieci tika publiski rakstītas dažādas ķengas. Rusiņš pat nāca uz aptieku un rīkoja skandālus, bļāva.

Policija visu izdarīja pareizi, bet vai tiešām?

Austrumzemgales policijas iecirkņa vadītājs Rolands Bērziņš iepriekš izteicies, ka uzskata - viss darīts pēc labākās sirdsapziņas. Arī Valsts policijas priekšnieka vietnieks Andrejs Grišins raidījumā "Kas notiek Latvijā?" uzsver, ka policijas darbinieki rīkojušies atbilstoši tiesiskajiem regulējumiem. 

Savukārt Bičušs raidījumā saka, ka šis konkrētais atgadījums jānošķir no visa cita iepriekš pieredzētā. Taču centra “Marta” vadītāja Iluta Lāce nepiekrīt, ka šis gadījums ir īpašāks par citiem, viņa uzskata, ka šis ir attieksmes jautājums no policijas puses, kas bieži vien pat neierosina kriminālprocesus, kad sievietes vēršas policijā, ziņojot par vardarbību, draudiem, vajāšanu.  

Policijas pārstāvis "Kas notiek Latvijā?" uzsver, ka šis gadījums izlec no vispārējās ainas ar cinismu un bezkaunību. Taču advokāte Nore uz policijas pārstāvja izteikumu atbild:

"Ja šī lieta atšķīrās no citām aizsardzības pārkāpšanas lietām, tad arī pieejai bija jābūt atšķirīgai, jo šī bija daudz bīstamāka. Tas bija acīm redzami!" 

Jāatgādina, ka centrs “Marta” rīkoja piketu "Nāves iemesls: sieviete", pieprasot rīcību saistībā ar ar atbildīgo iestāžu nolaidību Jēkabpils novadā notikušās sievietes slepkavības gadījumā, kā arī politisku atbildību par ilggadēju valdības un Saeimas nevēlēšanos ratificēt Stambulas konvenciju.

Sieviešu tiesību aizstāvji piketē pie Ministru kabineta

Pie Ministru kabineta (MK) 25. aprīlī notika pikets "Nāves iemesls: sieviete", pieprasot rīcību saistībā ar ar atbildīgo iestāžu nolaidību Jēkabpils ...

gallery icon

Šis nav pirmais gadījums, kad brutālā nāvē beigusies sievietes dzīve, kas iepriekš ziņojusi policijai

2018. gada pavasarī tika nogalinātā bijusī prokurore Biruta Loze, kura dažus mēnešus pirms pazušanas sūdzējās policijai par draudiem dzīvībai, ziņo LTV raidījums “de facto”.  Policija no Lozes bija saņēmusi vairākus iesniegumus, kuros redzams, ka bijusī prokurore sūdzas par sava aprūpētāja Edgara Kadiķa agresīvo uzvedību.

Piemēram, vienā no vēstulēm teikts: “Pirms dažām dienām ap pusdienas laiku E.Kadiķis ieskrēja virtuvē pie manis un, lamājoties necenzētiem vārdiem, mani sāka grūstīt, draudot man “dunci iedurt ribās”, bet es atsitos pret sienu. Kā man rīkoties, lai saglabātu sevi dzīvu?”

Pēc četriem mēnešiem tieši Kadiķis policijai ziņojis par Birutas Lozes pazušanu – neesot pārradusies mājās. Taču drīz vien policija paziņoja – iespējams, Loze noslepkavota, tad arī aizturēja kādu vīrieti. Vēl pēc kāda laika policija paziņoja – atrastas Birutas Lozes mirstīgas atliekas. Viņa bija aprakta kāpu zonā Saulkrastos.

Policijā skaidroja, ka inspektori nav atraduši pierādījumus tam, ka Lozes aprakstītā vardarbība no Edgara Kadiķa puses tiešām notikusi.

Uzbrukumu Lozes mazdēlam Kadiķis skaidroja kā savstarpēju kautiņu, bet par to, ka sievietei bija draudēts izrēķināties, pati Loze esot paziņojusi pārāk novēloti. Tas esot jādara nekavējoties.

Valsts policijas pārstāvji Latvijas Televīzijai skaidroja – pārbaudi par Olaines iecirkņa darbību neveica – jo uzskatīja, ka visi tā lēmumi bija adekvāti apstākļiem.

2018. gada septembrī policija pabeidza izmeklēšanu un prokuratūra izvirzīja apsūdzību par Birutas Lozes slepkavību. 2019. gada 18. februārī Kadiķim piesprieda 15 gadus cietumā par slepkavību. 

Cita starpā, Saeimas darba kārtībā 27. augustā netika iekļauts ''Progresīvo'' frakcijas priekšlikums Ministru kabinetam nekavējoties virzīt parlamentam ratifikācijai Eiropas Padomes Konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvenciju.

Stambulas konvencijas ratifikācijas jautājums atkal kļuvis aktuāls pēc nežēlīgajiem notikumiem pagājušajā nedēļā Jēkabpils novadā, kur sava bērna un mātes acu priekšā tika nodurta sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika.