Ar kopības sajūtu atzīmēs 2023. gada 4. maiju

Svinot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti apmeklēt daudzveidīgus kultūras pasākumus pilsētas parkos, skvēros un kultūras ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 20. aprīlis, 17:19

Svinot kopības sajūtu, Rīgā plaši atzīmēs 4. maiju

Jauns.lv

Svinot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti apmeklēt daudzveidīgus kultūras pasākumus pilsētas parkos, skvēros un kultūras centros, kā arī apskatīt īpašu šim gadam veltīto pilsētvides noformējumu ar vēstījumu “Arī Tu esi no svara”.

“Pētot un meklējot, caur kādu prizmu šogad izcelt 4. maiju, nonācām pie atziņas par cilvēku kopības spēku – tā apjaušanu toreiz un no jauna atklāšanu, nepazaudēšanu šodien,” saka Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, norādot, ka “Latvija varēja būt, jo visi piedalījās neatkarības atjaunošanā un katrs to darīja ar savu spēju un talantu – mākslinieki, politiķi, literāti, mūziķi, zemnieki un daudzi citi – katrs no viņiem bija no svara. Un katrs no mums ir no svara šodien – Latvijas brīvībai un tās plaukšanai.”

“Klausoties vienu no ikoniskām tā laika dziesmām – Pērkona “Zaļo dziesmu” – apstājāmies pie rindām “Kā gan tu domā / cik ļoti no svara viens ugunskurs?”. Un mēs šodien dodam tam atbildi un sakām – ir ļoti no svara. Ikviens ir no svara. Katrs ugunskurs ir no svara. Arī Tu esi no svara. Kādu Latviju veidosi, tāda tā būs,” uzsver Staķis.

Lai akcentētu Latvijas cilvēku dažādību un nozīmi, pilsētvides sveiciena plakātos izmantoti starptautiski atzītās fotogrāfes Intas Rukas veidotie melnbaltie cilvēku portreti.

Pilsēta piedāvās daudzveidīgu svētku programmu:

Brīvības laukumā plkst.12. pie Brīvības pieminekļa plkst.10 un 14. – vides objekts “Ziedu Latvija”, pūtēju orķestru defilē  un svinīgā ziedu nolikšana.

Rātslaukumā no plkst.13 līdz 15:30 – akcija “Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai”.

Plkst.11 Neatkarības laukumā par godu 4. maija svētkiem piramīdā tiks stādītas pašvaldības uzņēmuma “Rīgas meži” sarūpētas zilas un dzeltenas puķes. Pasākumā muzikālu sveicienu sniegs jauniešu koris “Balsis”.

Plkst.17 Esplanādes parkā visi aicināti uz vakara lielkoncertu “Es tevi ieraudzīju zeltā”, kur Latvijā labi zināmi mūziķi un grupas vienosies svētku koncertā.

Plkst. 12 Nordeķu parkā un Latgales parkā notiks radošās darbnīcas visai ģimenei “Radi zaļu Latviju!”, bet plkst. 15.00 aicinām parkos baudīt jauniešu pūtēju orķestru koncertu.

Plkst. 13.00 Vērmanes dārzā notiks spēļu diena bērniem kopā ar Ziedoņa klasi, kuras laikā radošās kultūrizglītojošās darbnīcās un aktivitātēs bērnus un jauniešus neordinārā veidā iepazīstinās ar Imanta Ziedoņa daiļradi un personību. Tāpat ikviens aicināts apmeklēt radošo darbnīcu visai ģimenei “Radi zaļu Latviju!” un piedalīties orientēšanās spēlē “Ziedonis. Neatkarība. Rīga.”

Ar visiem Valsts svētku pasākumiem Rīgā var iepazīties šeit, kā arī sekot līdzi šeit.