Sabiedrība
2023. gada 4. aprīlis, 07:08

Lielais jautājums: Kuri notikumi vai cilvēki visplašāk nesuši Latvijas vārdu pasaulē?

Jauns.lv

Mākslinieki un sportisti, zinātnieki un politiķi, kā arī sociālo tīklu zvaigznes – influenceri nes Latvijas vārdu pasaulē. Jauns.lv lielais jautājums viedokļu līderiem – uzņēmējam Pēterim Šmidrem, rakstniekam Jurģim Liepniekam un fizikas profesoram, bijušajam Latvijas Universitātes rektoram Mārcim Auziņam: “Kas ir tie trīs cilvēki vai notikumi, kas likuši visskaļāk Latvijas vārdam izskanēt pasaulē?”

Pēteri Šmidri patīkami pārsteidzis kādas Jaunzēlandes viesnīcas konsjeržs, kurš neizlaiž nevienus latviešu Dziesmu svētkus. Rakstnieks Jurģis Liepnieks ir lepns ar to, ka Latvija nesen izcēlās ar savu pratību vīnzinībās. Bet Mārcis Auziņš ir lepns par to, kā Latvija atbalsta Ukrainu.

Pēteris Šmidre par Dziesmu svētkiem un krievu karakuģa pasūtīšanu

Uzņēmējs Pēteris Šmidre bija patīkami pārsteigts, kad otrā pasaules malā – kādā Jaunzēlandes viesnīcā konsjeržs viņam pastāstīja, ka neizlaiž nevienu Dziesmu svētku apmeklējumu Latvijā, tas ir viņa četrgades lielākais muzikālais pasākums.

“Visa pasaule zina mūsu Dziesmu svētkus. Visiem patīk mūsu opera,” saka Pēteris Šmidre, protams, neaizmirstot pieminēt arī latviešu panākumus sportā. Uzņēmējs smejot piebilst, ka panākumi sportā mums ir tādēļ, ka Latvijā nav atsevišķas Sporta ministrijas. Jomās, kurām ir sava ministrija, ar panākumiem un sasniegumiem ir tā pagrūti.

Mums gan ir viens veiksmīgs uzņēmums – “Printful”, bet ar to par maz. Ekonomikas celšanā mums jāvelta lielāka centība – sportā un kultūrā esam pirmrindnieki, bet atpaliekam ekonomikā un labklājībā.

Vēl viena lieta, ar ko mēs pamatoti varam lepoties, ir mūsu lielais atbalsts Ukrainai, arī politiskajā līmenī. Šajā ziņā viņš uzteic Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Rihardu Kolu, kurš Eiropas Drošības un sadarbības organizācija sesijā niknumā par Krievijas delegācijas atrašanos zālē pauda:

“Krievu karakuģi — ej na**j!” Šo viņa izgājienu plaši atspoguļoja visas pasaules mediji. Par to var smīkņāt, bet “tas bija precīzi tas, ko vajadzēja pateikt”, saka Pēteris Šmidre.

Jurģis Liepnieks par Eiropas Savienību, operu un vīnzinībām

Rakstnieks Jurģis Liepnieks teic, ka Latvijas lielākie panākumi saistīti ar tās cilvēkiem, visdažādākajās jomās – gan sportā un vīnzinībā, gan politikā un kultūrā. Tāpat pie mūsu lielajiem veiksmes stāstiem jāpieskaita dalība NATO un Eiropas Savienībā, kā arī pievienošanās eirozonai.

Runājot par notikumiem, kas Latvijas vārdam lika izskanēt visā pasaulē, Jurģis Liepnieks min iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO, pievienošanos eirozonai, mūsu basketbolistu ietikšanu 2003. gadā Eiropas čempionāta finālturnīrā, uzvaru Eirovīzijā... Vispār divtūkstošo gadu sākums Latvijai bija tāds “labs periods ar milzīgiem notikumiem,” saka Jurģis Liepnieks.

Jurģis Liepnieks uzteic arī mūsu pirmā lieluma pasaules zvaigznes – eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, diriģentu Andri Nelsonu, operdziedātājas Elīnu Garanču un Kristīni Opolais, teātra režisoru Alvi Hermani, basketbolistu Kristapu Porziņģi un tagad arī pasaules labāko someljē (vīnzini) Raimondu Tomsonu.

“Tikai katru pazīst savā jomā. Tie, kas zina Porziņģi, nezina Garanču, bet tie, kas zina Garanču, atkal, iespējams, nezina Porziņģi,” noteic Jurģis Liepnieks.

foto: Publicitātes
Mārcis Auziņš, Jurģis Liepnieks un Pēteris Šmidre.

Mārcis Auziņš par atbalstu Ukrainai, sportu un kultūru

Fizikas profesoram Mārcim Auziņam ļoti gribētos, ka tieši zinātne būtu tā, kas liktu Latvijas vārdam izskanēt pasaulē. Tomēr, objektīvi skatoties, tā laikam nebūs. Tāpēc viņš par Latvijas stiprajām lietām un cilvēkiem uzskata mūsu saliedētību Ukrainas atbalstam, panākumus sportā un kultūrā.

Kā pirmo lietu, ar ko pašlaik Latvija var lepoties pasaules mērogā, Mārcis Auziņš min mūsu saliedētību atbalstam Ukrainai - gan valsts līmenī, gan sabiedrībai kopumā; no iespaidīgiem finanšu līdzekļiem līdz vaska nešanai ierakumu sveču liešanai. Tai pašā laikā viņš norāda, ka vajadzētu piesargāties no darvas karotes šai medus mucā, piemēram, uz Ukrainu nosūtot dzērājšoferiem atņemtās automašīnas, kuras nav piemērotas viņu apstākļiem, vai nepareizi izgatavojot ierakumu sveces.

Tālāk Mārcis Auziņš stāsta par saviem pieredzējumiem Amerikā, kur amerikāni Latviju pirmāk atpazīst pēc mūsu izcilo sportistu snieguma. Vēl pavisam nesen tie bija hokejisti Artūrs Irbe un Sandis Ozoliņš, bet tagad basketbolists Kristaps Porziņģis.

Trešā joma, ar kuru varam lepoties, ir kultūra, un te ir vesela virkne talantīgu un pasaulslavenu cilvēku  - Elīna Garanča, Andris Nelsons un daudzi jo daudzi citi.