foto: Ieva Čīka/LETA
Lielstraupes pili nodos Cēsu novada pašvaldībai
Novadu ziņas
2023. gada 16. marts, 16:05

Lielstraupes pili nodos Cēsu novada pašvaldībai

Jans.lv/LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu par Lielstraupes pilis nodošanu Cēsu novada pašvaldības īpašumā.

Likums paredz Cēsu novada pašvaldībai bez atlīdzības nodot Lielstraupes pili, Straupes narkoloģisko slimnīcu un nekustamos īpašumus "Berlīne" un "Saulrīti", kas patlaban atrodas Veselības ministrijas pārziņā. Kopš 2018. gada ir pārtraukta Straupes narkoloģiskās slimnīcas darbība un attiecīgi šie valsts nekustamie īpašumi nav nepieciešami veselības funkciju veikšanai, savukārt Cēsu pašvaldība ir izteikusi vēlmi pārņemt īpašumus pašvaldības pārziņā, lai nodrošinātu to kultūrvēsturiskās vērtības saglabāšanu un aizsardzību, kā arī izmantošanu sabiedrības vajadzībām.

Kā komisijā iepriekš skaidroja Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (JV), pašvaldība plāno Lielstraupes pilī nodrošināt muzeja, tūrisma informācijas un kultūrvēsturiskā pieminekļa funkciju. Vienlaikus daļā no īpašuma plānota saimnieciskā darbība.

Lielstraupes pils Cēsu novada pašvaldībai nodod ar atsevišķu likumu, jo, ņemot vērā, ka nekustamajos īpašumos paredzēts īstenot arī saimniecisko darbību, tos nevar nodot pašvaldībai atbilstoši Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma regulējumam.

Lielstraupes pils ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa daļa. Pils un baznīcas komplekss pazīstams kā viens no gleznieciskākajiem arhitektūras pieminekļiem Latvijā. Lai arī objekts iespēju robežās tiek uzturēts atbilstoši kultūras pieminekļu aizsardzības prasībām, tā tehniskais stāvoklis kopumā ir neapmierinošs un nepieciešams plānot gan neatliekamu glābšanu, gan pils konservāciju un restaurāciju, teikts likumprojekta anotācijā.

Jau ziņots, ka Cēsu novada dome iepriekš pilnvaroja Pārgaujas apvienības pārvaldi slēgt līgumu ar Veselības ministriju par Lielstraupes pils vēsturiskā kompleksa pārvaldīšanu.

Par Liestraupes pils būvniecības laiku tiek uzskatīts 1263. gads, tā tika celta kā Rīgas arhibīskapa vasaļa pils, dokumentos pils pirmo reizi pieminēta 1310. gadā. Tā ir viena no viduslaiku pilīm Latvijā, kas ar pārbūvēm saglabājusies līdz mūsdienām, un vienīgā pils Latvijā, kas vienā korpusā apvienota ar baznīcu.