foto: ekrānuzņēmums no video
Cerīga aina novērota klinšu ērgļu ligzdas tiešsaistes kamerā
28. februārī ligzdā paviesojies klinšu ērgļu pāris
Novadu ziņas
2023. gada 4. marts, 07:53

Cerīga aina novērota klinšu ērgļu ligzdas tiešsaistes kamerā

Jauns.lv

AS "Latvijas valsts meži" ziņo, ka pēc ilgāka pārtraukuma rosība novērojama klinšu ērgļu ligzdā, kuru apmeklējusi mātīte Spilve un ligzdošanas vecumu sasniedzis tēviņš.

Abi putni ligzdā, kas 2010. gadā izvietota LVM valdījumā esošā purvā uz salas, novēroti 28. februārī.

Ornitologs Uģis Bergmanis norāda, ka tieši šobrīd ir šo Latvijā reto putnu riesta un pārošanās laiks. Gadījumā, ja tuvākajās dienās notiks intensīva ligzdas atjaunošana, vēl saglabāsies cerība uz sekmīgu ligzdošanu.

Klinšu ērglis ir viens no agrākajiem ligzdotājiem. Šie putni ir nometnieki un arī rudenī un ziemā uzturas ligzdas apkārtnē. Putni ligzdas atjaunošanu parasti uzsāk jau ziemas sākumā, bet īpaši intensīva zaru nešana uz ligzdu notiek februāra otrajā pusē. Kā norāda Bergmanis, video redzamā biezā sniega sega ligzdā putnus netraucē.

Olas šie putni dēj no marta pirmās dekādes beigām līdz aprīļa sākumam. Ziemā klinšu ērgļi medī purvos un tiem piegulošajos mežos un laukos sastopamos zaķus, caunas, rubeņus un medņus, kā arī labprāt mielojas ar beigtiem dzīvniekiem

LVM sadarbībā ar Latvijas Dabas fonda ekspertiem veic klinšu ērgļu monitoringu, kā arī būvē mākslīgās ligzdas populācijas stiprināšanai. Kaut arī ligzdojošo pāru skaits nav liels, pēdējās desmitgadēs klinšu ērgļu skaits palielinās.

LVM dati liecina, ka Latvijā ligzdo līdz desmit pāriem klinšu ērgļu. Tie parasti ligzdo un barojas plašos un saimnieciskās darbības neskartos vai maz pārveidotos purvos. Ligzdas būvei tiek izraudzītas klusas un netraucētas, ar mežu apaugušas salas un pussalas.