foto: Cēsu novada dome
Cēsīs šovasar varēs pacelties kosmosā
Kosmosa izziņas centra ēka Cēsīs jau gatava, tagad tā jāpiepilda ar aizraujošu saturu.
Novadu ziņas
2023. gada 25. februāris, 04:50

Cēsīs šovasar varēs pacelties kosmosā

Kas Jauns Avīze

Ekspluatācijā nodota Kosmosa izziņas centra ēka Cēsīs, patlaban rit aktīva ekspozīciju izbūve un iekārtošana. Plānots, ka apmeklētājiem centrs būs pieejams jau jūlijā.

Novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs norāda, ka tas būs reģionāls izglītības centrs, kas ieinteresēs skolēnus par dabaszinātņu un tehnoloģiju priekšmetiem. Pedagogiem būs iespēja apgūt jaunas mācīšanas metodes, ģimenēm – jēgpilni pavadīt laiku kopā. Pašvaldība plāno, ka gada laikā centru apmeklēs vairāk nekā 100 000 tūristu.

Taupīs enerģiju

Ēka Cīrulīšu ielā 63 projektēta ar zemu enerģijas patēriņu, proti, 15 kilovatstundas uz kvadrātmetru gadā, un galvenais siltumnesējs ir siltumsūknis. Siltā ūdens ražošanai uzstādīti divi granulu apkures katli. Blakus izbūvētas pazemes tvertnes, kurās attīrīs uz jumta sakrāto lietus ūdeni, lai pēc tam to padotu otrreizējai izmantošanai uz sanitārajiem mezgliem.

Uz jumta uzstādīti arī saules paneļi, kas nodrošinās pietiekamu daudzumu elektrības visām centra vajadzībām. Ēkā darbojas viedās vadības un kontroles risinājumi gan elektroenerģijai, gan siltumenerģijai. Izveidota autostāvvieta ar 53 vietām, ierīkotas ātrās elektromobiļu uzlādes stacijas astoņām automašīnām un vienam autobusam.

Kosmosa stacija divos stāvos

Galvenais un lielākais eksponāts būs Starptautiskās kosmosa stacijas replika divu stāvu augstumā, un tai dots nosaukums Auseklis. Pirmajā kosmosa stacijas stāvā varēs iepazīties ar astronautu ikdienu misijās kosmosā, otrais stāvs būs sasaistīts ar misijas vadības centru – apmeklētājiem pāros būs iespēja pašiem izspēlēt vairākas kosmosa misijas.

Centra pirmā stāva ekspozīcijas saturs būs orientēts uz vizuālu pieredzi. Ienākot apmeklētājiem būs iespēja pārbaudīt, kā tiek saražota enerģija, staigājot pa Eiropā lielāko kinētisko grīdu.

Tālāk varēs iziet cauri cilvēces izpētes vēstures tunelim, lai, sākot no aizvēstures, gūtu priekšstatu, kā attīstījusies zinātne un interese par kosmosu. Pirmajā stāvā varēs apskatīt arī dažādus ar kosmosu saistītu objektu modeļus: raķetes, robotus, visurgājējus, satelītus, raķešu dzinējus un citus. Būs arī kafejnīca un suvenīru veikals.

Būs uzdevumi apmeklētājiem

Otrā stāva saturs – interaktīvs un balstīts uz dažādu uzdevumu veikšanu – veltīts dabas zinātņu un tehnoloģiju tēmai. Daļa ekspozīcijas būs par iespējamo Marsa kolonizāciju. Pašu gatavotie eksponāti apmeklētājiem parādīs, kā organisko atkritumu attīrīšana var nodrošināt svarīgus resursus ilgtermiņa izdzīvošanai, kā saražot elektrību, skābekli un degvielu, atrodoties uz citas planētas, vienlaikus izvairoties no radiācijas un citiem bīstamiem faktoriem.

Trešais stāvs paredzēts aktīvākām nodarbēm – būs iespēja pieredzēt, kā trenējas astronauti, būs rotaļu stūrītis jaunākajiem apmeklētājiem un kosmosa objektu galerija.