Kultūra
2015. gada 10. aprīlis, 03:30

Viļakā apskatāma Eduarda Spravnika Latvijas putnu olu kolekcijas izstāde

Jauns.lv

Viļakas novada muzejā atklāta novadnieka Eduarda Spravnika Latvijas putnu olu kolekcijas izstāde, kurā ir aplūkojamas 636 olas no 130 Latvijas un eksotisko putnu sugām, informēja Viļakas novada pašvaldībā.

Spravniks bija pazīstams ornitologs. Viņa savāktā putnu olu kolekcija ir viena no vērtīgākajām dabas kolekcijām Latvijā. Putnu olas sācis vākt 1928.gadā, un pēdējās olas kolekcijai pievienotas 1941.gadā. Ilgu laiku - no 1974.gada līdz 2014.gada augustam putnu olu kolekcija atradās latviešu centrā Toronto. 2014.gada nogalē Velta Spravnika ar ģimeni olu kolekciju uzdāvināja Viļakas novada muzejam.

Edvards Spravniks dzimis 1911.gada 4.septembrī Abrenes apriņķa Viļakas pagastā. Beidzis Viļakas Eržepoles pamatskolu, tad Malnavas lauksaimniecības vidusskolu un Latvijas Lauksaimniecības akadēmiju, 1939.gadā iegūstot agronoma grādu.

Tuvojoties Latvijas okupācijai, 1944.gadā emigrēja uz Zviedriju, bet 1949.gadā - uz Kanādu. Trimdā strādāja galdniecībā un papīra rūpniecības firmā. Spravniks pēc aicinājuma bija mākslinieks, plašāk pazīstams kā metāla svečturu kalējs un kokapstrādes meistars, kas nemitīgi nesa Latvijas vārdu pasaulē.

Spravnika darbs aptvēra arī citas ikdienas dzīvē mazpazīstamas nodarbības. Viena no tām bija ornitoloģija - putnu gredzenošana un putnu olu kolekcionēšana. Spravniks bija rosīgs Kanādas latviešu sabiedriski politiskajā dzīvē, piedalījās demonstrācijās un citos pasākumos, kas bija vērsti pret padomju okupāciju Latvijā. Spravniks mūžībā aizgāja 1993.gada 29.janvārī Toronto.

LETA