Veseli ēduši! Bērnu slimnīcā strauji pieaugusi pacientu apmierinātība ar ēdināšanu
Ilustratīvs attēls (foto: "Ēstprieks")
Sabiedrība
2023. gada 17. februāris, 18:27

Veseli ēduši! Bērnu slimnīcā strauji pieaugusi pacientu apmierinātība ar ēdināšanu

Jauns.lv/LETA

Pagājušajā gadā salīdzinājumā ar situāciju 2019. un 2020.gadā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) gandrīz trīs reizes pieaugusi pacientu apmierinātība ar ēdināšanu, aģentūrai LETA pavēstīja BKUS komunikācijas speciāliste Ilze Olšteina.

Viņa informēja, ka veselīga uztura kustības "Ēstprieks" gaitā ar "Maxima Latvija" un vairāku citu atbildīgu uzņēmumu, kā arī iedzīvotāju individuālu atbalstu pagājušajā gadā saziedoti vairāk nekā 135 526 eiro. Pateicoties saziedotajiem līdzekļiem un produktiem, BKUS 2022.gadā kopā izsniegti teju 255 000 gardu un veselīgu maltīšu, ko saņēmuši vairāk nekā 15 000 pacientu.

BKUS valdes priekšsēdētājs Valts Ābols uzsvēra, ka veselīgs un pilnvērtīgs uzturs, kas veicina atveseļošanās procesu un dod spēku, vairojot pozitīvu pacienta un viņa ģimenes pieredzi, ir viena no slimnīcas stratēģiskajām prioritātēm. Pēc viņa paustā, pacientu pieredzes aptaujas dati liecina, ka kopējā apmierinātība ar ēdināšanu slimnīcā kopš kustības "Ēstprieks" uzsākšanas pieaugusi gandrīz trīs reizes. To, ka ēdiens garšo vienmēr vai bieži 2022.gadā atzina 68% aptaujāto. Aptaujāti tika vecāki un bērni no 14 gadu vecuma, kā arī tika ieviestas īpašas aptaujas anketas bērniem jau no četru gadu vecuma.

"Tas, ko par "Ēstprieka" maltītēm saka mazie pacienti, priecē mūs visus - vairāk nekā 80% apgalvo, ka ēdiens ir garšojis vienmēr vai bieži. Arī turpmāk darīsim visu, lai bērniem maltītes rosinātu ēstgribu un uzlabotu garastāvokli. Svarīgi ir arī turpināt sabiedrības izglītošanu par veselīgu uzturu. To varam īstenot, pateicoties spēcīgai un motivētai komandai, kas strādā mūsu virtuvē, kā arī atbalstītājiem, kuri nodrošina veselīgas ēšanas kustības "Ēstprieks" darbību," sacīja Ābols.

Savukārt Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa norādīja, ka kustības turpināšanās īpaši novērtēta šogad, kad daudzi uzņēmumi saskaras ar grūtībām, taču arī šajos apstākļos ir gatavi nākt palīgā, lai katra maltīte bērniem slimnīcā būtu veselīga un sagādātu prieku.

BKUS uztura speciāliste Lizete Puga stāstīja, ka aizvadītajā gadā slimnīcas pacientu iecienītākais ēdiens pusdienās ir bijis makaroni ar "Alfredo" mērci, no saldajiem ēdieniem bērniem visvairāk garšojusi saldā zemeņu zupa ar biezpiena krēmu. Brokastīs bērni labprāt ēstu pankūkas ar biezpienu un karamelizētiem āboliem, savukārt piektdienās hematoonkoloģijas pacienti var izvēlēties, ko ēdīs pusdienās. Tāpat visiem pacientiem ir arī iespēja izteikt savas vēlmes, ko viņi vēlētos nākamajās ēdienreizēs.

Kustības "Ēstprieks" mērķis ir vairot izpratni par pilnvērtīga uztura nozīmi bērnu atveseļošanās procesā, kā arī nodrošināt to, ka BKUS pasniegtais ēdiens ir ne tikai garšīgs un veselīgs, bet arī tiek pasniegts bērnam pievilcīgā veidā.