Sabiedrība
2023. gada 13. februāris, 15:34

Leģendārie radio aparāti “Abava” un “Kandava” joprojām tiek ražoti!

Jauns.lv

Reiz tik populārie radio aparāti “Abava” un “Kandava” joprojām tiek ražoti turpat, kur agrāk, – Kandavā. Mūsdienās ražotne, protams, ir nesalīdzināmi mazāka, bet tā tomēr turpina darboties.

Radio komplektētāja Elga uzgriež skaļāk radio “Abava”. Sākot ar transformatoru tīšanu un lodēšanu, līdz detaļu saskrūvēšanai un noslēgumā uzlīmju līmēšanai. Elga šā radio uztvērēja “Abava” un “Kandava” ražošanā dara lielu daļu darba.

“Šeit ir detaļas. Es tās ņemu pa vienai un lieku attiecīgajās vietās. Pēc tam, kad plate piepildīta, mēs to salodējam,” stāsta Elga.

Ražošanas vadītājs Viktors Barkāns demonstrē iekārtas, kādās tiek veidots radioaparātu plastmasas korpuss.

“Es atnācu uz šejieni kā jaunākais tehnologs.” Viktors Kandavas radio rūpnīcā strādā kopš 1982. Gada. Rūpnīca līdz 1990. gadu vidum ražoja vairākus desmitus tūkstošu radiouztvērēju mēnesī. “Vienam otram esmu redzējis ir trīs radio aparāti. Viens ir virtuvē, kas ir ieslēgts nepārtraukti, viens ir tualetē un trešais garāžā,” viņš saka.

Tagad tiek saražoti vien 2000 līdz 4000 aparātu gadā, taču kvalitāte ir saglabājusies iepriekšējā: “Aparāti, es domāju, ka ir labāki nekā ķīniešu. Pirmkārt, ir uztveršanas zonas, mums aparāts uztver līdz 100 km no torņa, ķīniešu – 30 km. Mums Latvijā ir salīdzinoši reti torņi, līdz ar to šī uztveršanas kvalitāte ir labāka. Tie, kam šie aparāti ir, viņi kalpo 10 un 20 gadus. Ja nenomet zemē, nenoslīcina, radio kā skan, tā skan.”

Kandavas tagadējā nelielajā ražotnē ražo divu veidu radiouztvērējus. Lielākā nosaukums ir “Abava”, bet mazāko, kabatas radioaparātu sauc tāpat kā pilsētu, kur tas tiek ražots – “Kandava”.