foto: twitter.com/brookeawindsor
Brīvdienu ceļvedis uz nepārspējamo Kuldīgu
Novadu ziņas
2023. gada 11. februāris, 07:06

Brīvdienu ceļvedis uz nepārspējamo Kuldīgu

Jauns.lv

Lai gan pavasaris jau šķietami ir tepat aiz stūra, Kuldīgas novadā joprojām var baudīt ziemīgus skatus, kā arī apmeklēt dažādas kultūras vietas. Šķiet, ka teju katrs varēs atrast sev tīkamu nodarbi un mierpilnus brīžus.

2021. gada janvārī Latvija UNESCO Pasaules mantojuma sarakstam nominēja Kuldīgu. Lai gan nepārprotami skaistā pilsēta vēl gaida savu titulu, kuldīdznieki un Kuldīgas novada viesi var baudīt piedāvātās iespējas. No tām sev tīkamāko varēs izvēlēties ikviens - padomāts ir gan par aktīvās atpūtas cienītājiem, gan ģimenēm ar bērniem, gan miera meklētājiem.

Jauns.lv sagatavojis nedēļas nogales ceļvedi Kuldīgas novadā. 

Senais ķieģeļu tilts

foto: twitter.com/brookeawindsor

Kuldīgas senis ķieģeļu tilts pār Ventas upi ir viens no Kuldīgas simboliem un valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. No tilta paveras brīnišķīgs skats ne tikai gada siltākajos mēnešos, bet arī ziemā, kad Venta ir aizsalusi un veido rakstus un reljefus no ledus. 

Tilts ir trešais garākais ķieģeļu tilts Eiropā un otrs vecākais ķieģeļu velvju tilts Latvijā.

Tas celts 1874. gadā pēc cara laika ceļa satiksmes standartiem – tas ir 500 pēdu (164 m) garš un 36 pēdu (8 m) plats, lai pa to braucot vienlaikus varētu izmainīties divas pretimbraucošas karietes.

Pirmā pasaules kara laikā 1915. gadā divus tilta laidumus labajā Ventas krastā iznīcināja. Vēlāk tiltu atjaunoja, bet tilta bruģa segumu aizvietoja ar asfaltu. No 2008.gada tilts tika restaurēts tā senākajā izskatā, atjaunojot arī bruģa segumu un greznās laternas ar zivtiņu formā atlietām pamatnēm. Senais ķieģeļu tilts iemūžināts arī vairākās Latvijas un ārzemju filmās, piemēram, “Emīla nedarbi”, “Mērnieku laiki”, “Krasts”, “Ūdensbumba resnajam runcim” un citās. 

Diennakts tumšajā laikā tilts tiek izteiksmīgi izgaismots.

Ventas rumba

foto: twitter.com/brookeawindsor

Ventas rumba ir platākais ūdenskritums Eiropā – 249 m. Rumbas platumu ietekmē ūdens līmenis upē, vidēji tas ir no 200 līdz 250 metru plats, bet palu laikā sasniedz pat 270 metrus! Ūdenskrituma augstums ir no 1,6 līdz 2,2 metriem. 

Ventas rumba ir dabas piemineklis un ietilpst Ventas ielejas dabas liegumā.

Pavasarī virs Ventas rumbas novērojama unikāla dabas parādība – vimbām dodoties uz nārsta vietām augšup pa upi, tās cenšas pārvarēt ūdenskritumu to pārlecot. Hercoga Jēkaba laikā Ventas rumbā tika ierīkoti zivju ķeršanas grozi, zivīm pašām ielecot grozos. Šī iemesla dēļ, jau kopš seniem laikiem Kuldīga ir pazīstama kā pilsēta, kur zivis ķer gaisā.

Ekskursija ar elektroautobusu

foto: twitter.com/brookeawindsor

 

Individuāliem ceļotājiem, ģimenēm un nelielām kompānijām tiek piedāvātas aizraujošas ekskursijas ar panorāmas elektroautobusu "RumbaBus" gida pavadībā.

Katram ekskursijas dalībniekam tiek nodrošinātas individuālas audioaustiņas, lai vieglāk būtu sadzirdēt gida stāstījumu brauciena un gājiena laikā. Ekskursijas ietvaros, tiek apmeklēti ievērojamākie tūrisma objekti, degustācijas un dažādas interesantas vietas Kuldīgā. Grūtāk sasniedzamākās vietās ekskursijas dalībnieki aicināti iepazīt objektu neliela gājiena attālumā.

Ekskursija notiek vairākās vēlamajās valodās vienlaicīgi – latviešu un krievu valoda dzīvajā stāstījumā, kā arī angļu un vācu valoda ierakstā.

Atbilstoši gadalaikiem, pieejamas arī tematiskās tūres.

Zirgu sēta “Eguss”

foto: twitter.com/brookeawindsor

Snēpeles pagastā, skaistā, iekoptā vietā atrodas mazs un mājīgs stallis.

Šeit apmeklētāji var iepazīties ar labi apmācītiem un laimīgiem zirgiem un ponijiem, kuri labprāt fotografējas un draudzējas ar viesiem. Šeit var iemācīties sadarboties ar zirgiem, izprast šo skaisto dzīvnieku uzvedību un apgūt to aprūpes pamatprasmes vai vienkārši baudīt apkārtnes mieru un klusumu, vērojot zirgus pļavā, vai izbaudīt braucienu pajūgā. Tiek piedāvātas zirgu izjādes, radošās darbnīcas un pieejama piknika vieta.

Saimniecības teritorijā ir labiekārtots, apgaismots smilšu seguma laukums, kurā var apgūt jāšanas pamatprasmes.

“Strauss un Kaza” Ferma

foto: twitter.com/brookeawindsor

Vai zinājāt, ka arī Latvijas laukos dzīvo lielākie un smagākie putni pasaulē – Āfrikas strausi?

“Strauss un Kaza” ir Latvijā lielākā strausu saimniecība, kurā iespējams uzzināt par strausu neprognazējamo raksturu, noraudzīties lielo putnu graciozajā gaitā, apskatīt cik lielas olas tie dēj un priecāties par mazajiem strausēniem. 

Strausi augumā var sasniegt pat 2,80 metrus un vidēji sver 90-130 kilogramus. Salīdzinoši ar putna lielumu, tā smadzenes sver tikai 30-40 gramus. 

Strauss ir arī ātrākais divkājainais dzīvnieks, kurš skrienot var sasniegt ātrumu līdz pat 72 km stundā. Viena soļa garums skrienot ir 3,5-4 metri.

Saimniecībā apskatāmas un samīļojamas arī kaziņas. Un kur kaziņas, tur arī to galvenie uzraugi un gani – kaķi.

Iepriekš piesakot, šeit iespējams arī radoši darboties, no strausu spalvām un olu čaumalām veidojot dažādus suvenīrus, piemēram, sapņu ķērāju, auskarus vai ko citu.

Par gardu maltīti gādās šefpavārs ģimenes restorānā. Šeit var nobaudīt ne tikai gardākos ēdienus, pagatavotus no vietējiem produktiem, bet arī saimniecībā pieejamās delikateses.

“Strauss un Kaza” ir ideāla pieturvieta arī aktīvās atpūtas baudītājiem, jo netālu no šejienes garām iet arī garo distanču pārgājiena maršuta “Mežtaka” 91. – 92. posms, kā arī saimniecība ir viens no apskates objektiem 47 kilometru garā velo maršrutā ar sākuma un beigu punktu Kuldīgas pilsētā.

Briežu dārzs “Mazsālijas”

foto: twitter.com/brookeawindsor

„Mazsālijās” īpaši padomāts par bērnu labsajūtu un jautrām izklaidēm. Bērni un vecāki vienmēr priecājas, ieraugot mazos briedīšus. Liels piedzīvojums ikvienam ir briežu barošana, kā arī ciemošanās pie mežacūkām – Anša un Grietas, kas gluži tāpat kā grāmatas varoņi ir lieli kārumnieki.

Ar prieku tiek uzņemtas arī bērnu grupas (sākot no 15 personām). Katrā gadalaikā šeit var izbaudīt dabas mainīgo burvību, Ežuka Žuka vadībā bērni var aktīvi izkustēties gadalaiku spēlēs, dzīvē izbaudot grāmatiņās „Ainiņas briežu dārzs” aprakstīto, kā arī orientēties un risināt prāta spēles, un baudīt baranku lietu pie Anša un Grietas.

Savukārt radošajās darbnīcās mazie ķipari varēs sevī atklāt mākslinieku talantu, no dabas materiāliem veidojot briežu dārza iemītniekus, vai arī pavāra talantu – ēdienu gatavošanas meistarklasēs.

Katras ekskursijas noslēgumā mazos viesus gaida arī īpašs pārsteigums.

Lai brīnišķīgi pavadītās brīvdienas būtu vēl saldākas, bērniem un vecākiem tiek piedāvāts nobaudīt visgardākās pankūkas ar Omes ievārījumu, kā arī iegādāties mīļus suvenīrus – gardos ābolu čipsus, pašmāju konfektes, kā arī puzles un grāmatiņas – jaukām atmiņām par lieliski pavadīto laiku viesu namā.

Piena muiža – Berghof Hotel & SPA

foto: twitter.com/brookeawindsor

Viesnīca Piena muiža – Berghof Hotel & SPA ir iekārtota atjaunotā neorokoko stila muižā ar ievērojamu vēsturi. Viesiem tiek piedāvātas skaistas dabas apkārtnes ieskautas un greznas nakšņošanas iespējas.

Mežu ieskautā un pakalnā esošā muižā ir pieejams SPA komplekss, masāžas, rituāli un PIENA VANNAS, pirts rituāls ar pirtnieku Baltā vai Melnā pirtī vai relaksācija pirts kompleksā ar baseinu.

Viesu rīcībā ir arī Rožu krodziņš, kurā piedāvātie ēdieni ir gatavoti no viesnīcas dārzā izaudzētajiem dārzeņiem un garšaugiem

Ēdoles pils

foto: Publicitātes foto

 

Ēdolē ir vienīgā Kurzemes bīskapijas celtā pils (1264), kura vēl ir apdzīvojama.

Pils ilgajā pastāvēšanas laikā, kaut vairākkārt cietusi karos un ugunsgrēkos, tomēr allaž atkal atjaunota un pārbūvēta. Pašreizējo izskatu pils visumā ieguva tikai 19. gadsimta 30. gados, kad atbilstoši tā laika gaumei tai tika izveidotas neogotiskas fasādes.

Līdz mūsdienām vismazāk pārveidots pils pirmais stāvs, kuru tagad dēvē par pagrabu. Pret pagalmu vērstajās ārsienās saglabājušās gandrīz visas sākotnējās šaurās durvju ailas ar segmentveida pārsedzēm un vairākas nelielas logu ailas. No vecajām durvju ailām, kuras otrajā stāvā veda uz pagalma pusē esošo galeriju, saglabājušās tikai divas, pa vienai ZA un ZR korpusā.

No pils torņa paveras skaists skats uz Tempļa kalnu, dzirnavu dīķi un tā saliņu, dzirnavām, parku, Vankas upes senleju un plašo muižas saimniecisko kompleksu.

Ēdoles viduslaiku pils muzejā apmeklētājiem apskatāma pastāvīgā ekspozīcija – baltā, sarkanā, zaļā zāle, bibliotēka, torņa apaļā istaba, bērnu rotaļlietu istaba, istaba, kurā aplūkojamas dažādas ekspozīcijas, piemēram, skulptūras, senlaiku pulksteņi, lādītes, kā arī īpaši rokdarbi, un citas viduslaiku pils telpas.

Mūsdienās Ēdoles pils zināma ne tikai kā valsts nozīmes arhitektūras piemineklis ar laikmetīgām vērtībām un savu leģendām apvīto atmosfēru, bet arī kā dažādu koncertu, izstāžu un citu pasākumu norises vieta.

Ēdoles pils un pagalms ir iemūžināts leģendārajā latviešu mākslas filmā “Emīla nedarbi” , kurai par godu šeit ik gadu jūnijā tiek rīkots Emīla tirgus un baudīta vēžu zupa.

Kuldīgas Mākslas nams

foto: twitter.com/brookeawindsor

Pašlaik Mākslas namā ir lieliska iespēja novērtēt Rituma Inavova talantu. 

No 6. janvāra līdz 26. februārim, 2023, Kuldīgas Mākslas namā būs skatāma Rituma Ivanova personālizstāde “Vērotāja laiks”.

Izstāde, kas ar vērā ņemamu rezonansi sabiedrībā un medijos savu ceļojumu aizsāka nu jau pagājušā gada sākumā Mākslas stacijā “Dubulti”, turpina savu turneju pa Latvijas pilsētu lielākajām izstāžu zālēm, no kurām nākamā pieturvieta ir Kuldīgas Mākslas nams, kas ar prieku un lepnumu savās telpās uzņem Rituma Ivanova monumentālos formātos iemūžinātos latviešu mākslinieču portretus un virkni mērogos mazāku pēdējā laikā tapušus darbus. 

Mākslinieks Ritums Ivanovs ir viens no redzamākajiem un starptautiski atpazīstamākajiem mūsdienu latviešu autoriem, kuram pat savulaik uzticēta valstiski atbildīga misija gleznot divu Latvijas Republikas prezidentu reprezentatīvos portretus, un, kura radošo interešu fokusā žanriski vienmēr ir bijis portrets un materiāltehniskā arsenāla aspektā - jaunas mākslinieciskās valodas un izteiksmes līdzekļu meklējumi, to ģenēzes procesā variējoties no stilistiskas piederības opārta estētikai līdz fotoreālisma precizitātei ar izteiktu akcentu uz vieliskumu un materialitāti. Atšķirībā no foto, jeb hiperreālisma, bieži vien bezkaislīgā un formāli dokumentējošā rakstura, Ivanova radītajos portretos svarīga komponente ir tēlojamā subjekta acumirklīgais emocionālais un psiholoģiskais statuss, kas izstādē eksponētajos radošo personību dubultportretos pamato autora izvēli par izejmateriālu izmantot stopkadrus no video intervijām ar māksliniecēm, no kurām katrai ir bijusi noteikta inspirācijas loma autora radošajā dzīvē. Maija Tabaka, Inta Ruka, Aija Zariņa, Ieva Iltnere, Džemma Skulme, Vija Celmiņa, Mētra Saberova, Dace Lielā, Helēna Heinrihsone un Ieva Epnere ir mākslinieces, kas katra pārstāv savu laikmetu, stilu un mediju, bet kopā personificē Latvijas mākslas daudzpusīgi spēcīgo sievišķīgo pusi, savukārt mākslinieka pašportetu sērijas pretstata paša autora vīrišķo šķautni un spēju precīzi reflektēt par sevi.

Rituma Ivanova mākslā ir svarīgs līdzsvars starp formālo un saturisko, starp feminino un maskulīno, pabeigtību un vispārinājumu, bet vienmēr saglabājot attīstības procesā nojaušamu un neatkārtojamu rokrakstu neatkarīgi no morfoloģiskās medija piederības, - vai tā būtu glezniecība, zīmējums vai tēlnieciski apjomīga forma. Kā intervijā Mākslas stacijas “Dubulti” kuratorei Ingai Šteimanei skaidro pats mākslinieks: ““Sarežģītība un vienkāršība nav divas pretējības. Rodoties skaidrībai, izteiksmes līdzekļi pavairojas, nevis samazinās. Portrets ir manas glezniecības centrālais jautājums un kā tāds - visgrūtāk atbildamais. Cilvēkā mēdz būt “liesma” un es to vēroju. Šajā izstādē es portretu iekustinu, izmantojot divus attēlus”.
Ritums Ivanovs ir dzimis 1968. gadā Cēsīs. Ieguvis izglītību Jaņa Rozentāla Mākslas skolā (1980–1987), Latvijas Mākslas akadēmijā (1987–1994, MA–1996) un Humbolta Universitātē ASV (1994–1995).

Kuldīgas mākslas nams ir daļa no bijušā ebreju Sinagogas ēku kompleksa. Šis nams ir celts kā ebreju lūgšanu nams 1865.gadā.

Kopš ēkas restaurācijas šeit atrodas Mākslas nams ar plašu ekspozīcijas zāli divos stāvos. Mākslas nams cieši sadarbojas ar Kuldīgas Mākslinieku Rezidences galeriju, rīkojot personālizstādes, grupu izstādes un multi-mediālus projektus iepazīstinot vietējos iedzīvotājus un viesus ar latviešu un ārzemju mākslinieku darbiem. Bieži šeit apskatāmas izstādes, kas nekad iepriekš nav redzētas citviet Latvijā.

Retro velo muzejs “Ciskdrill”

foto: twitter.com/brookeawindsor

CISKDRILL ir velo entuziastu kopiena no Kuldīgas.

Šeit ir izveidots retro velosipēdu muzejs, darbojas velosipēdu restaurācijas darbnīca un tiek piedāvāta eleganti restaurēto retro velosipēdu noma. Ir pieejami dažādi lieliski retro velosipēdi, dažādām gaumēm.

Piedāvāto retro velosipēdu klāsts tiek arvien papildināts. Katrs velosipēds ir unikāls un ar savu stāstu, par ko apmeklētājiem arī izstāstīs velo entuziasti nomas punktā.

Papildus velosipēdiem ir apskatāma Jura Vilsona privātkolekcija ar interesantiem sērkociņiem un adatām, kas ražoti tepat Kuldīgā, Latvijā un ārpus mūsu valsts robežām.

Facebook: Ciskdrill

Piena muzejs

foto: twitter.com/brookeawindsor

Piena muižas “Berghof” kompleksā atrodas vienīgais Piena muzejs Latvijā.

Muzejā kopumā aplūkojami 250 eksponāti, kas šeit nonākuši no dažādām vietām, kolhoziem un kā dāvinājumi no dažādām piensaimniecībām un interesentiem. Piena muižas ļaudis zinās izstāstīt par piena rūpniecību Latvijā, parādīt kā tiek mašinēts piens, taisīts krējums, sviests. 

Viens no vērtīgākajiem muzeja eksponātiem ir britu karalienes dāvinājums Latvijas piena rūpniekiem par labāko eksporta sviestu 20. gadsimta 30. gados – tā laiku sviesta kārbiņa.

Šeit dzīvo speciāli Piena muzejam izgatavotā runājošā koka brūnaļa Venta un teliņš Druvis, kas pastāstīs, kā rodas piens. Muzejā iespējams arī līdzdarboties pašam, proti, izslaukt pienu no pusgovs Gaujas, kas tur rāmi stāv un ir gatava ļaut katram interesentam iemēģināt roku piena slaukšanā, pienu pēc tam atkrējot un sakult sviestiņu.

Piena muzejā būs interesanti būs ikvienam – gan lielam, gan mazam!

Visumnīca

foto: twitter.com/brookeawindsor

Visumnīca ir gaismas un skaņas piedzīvojumu telpa, kurā ieskatīties bezgalībā, ieklausīties mistikā un sajust visuma klātbūtni.

Telpā apskatāmās un sajūtamās ekspozīcijas un piedzīvojumi ir mainīgi, piesaistot dažādus māksliniekus un radošās personības, piedāvājot apmeklētājiem dauzdzveidīgu un aizraujošu programmu.

Par gardām maltītēm Kuldīgā un apkārtnē uzzini šeit: https://visitkuldiga.com/garsa/

Par nakšņošanas iespējām informācija atrodama: https://visitkuldiga.com/naktsmiers/

Par aktīvās atpūtas iespējām Kuldīgā un tās apkārtnē meklē informāciju šeit: https://visitkuldiga.com/aktivitate/

Par kultūras un mākslas pieredzēm uzzinišeit: https://visitkuldiga.com/kulturvietas/