Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls "Senās dievības" Jelgavā

Ar vērienu pagājušās nedēļas nogalē Jelgavā noslēdzās 24. Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls, kurā savas 65 uz vietas radītās ledus skulptūras ...

gallery icon
Kultūra
2023. gada 7. februāris, 14:14

Nenokavējiet! Kamēr nav izkusuši, vēl var aplūkot unikālos Jelgavas ledus skulptūru festivāla darbus. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Tie, kuri pagājušās nedēļas nogalē neiespēja aizdoties uz Jelgavu un aplūkot krāšņos 24. starptautiskais Ledus skulptūru festivāla mākslinieku veidotos darbus, visu nav zaudējuši un vēl var pagūt fascinējošos darbus baudīt klātienē. Bija paredzēts, ka 6. februārī skulptūru parku slēgs un visi mākslinieku darbi, citiem nemanot, pamazām aizies zūdībā jeb izkusīs. Tomēr tas tā nenotiks – no 7. februāra tos atkal var aplūkot, protams, tik ilgi, kamēr to atļaus laikapstākļi un pieturēsies gana auksts laiks.

Jelgavas pilsētas pašvaldība informē: “Pateicoties laikapstākļiem un teltīm, kas ledus skulptūras pasargāja no tiešiem saules stariem un vēja, ledus skulptūras ir salīdzinoši labi saglabājušās. Tāpēc no 7. februāra pulksten 12.00 Pasta salā par maksu varēs aplūkot ledus skulptūru izstādi. Savukārt Jāņa Čakstes bulvārī atstātas fotoskulptūras."

foto: jelgava.lv
Pateicoties joprojām esošajiem ziemīgajiem laikapstākļiem, Jelgavas Ledus skulptūru festivāla darbi joprojām ir aplūkojami.

“Pateicoties teltīm, kas pasargāja skulptūras no laikapstākļiem, galvenokārt no tiešiem saules stariem un vēja, kas visvairāk tās bojā, kā arī tam, ka šogad individuālās skulptūras tika veidotas no viena liela ledus bloka, līdz ar to tās kūst lēnāk, skulptūras ir salīdzinoši labi saglabājušās. Pirmdien individuālās skulptūras no Jāņa Čakstes bulvāra pārvestas uz Pasta salu, kur teltīs atrodas arī komandu skulptūras. Visas skulptūras no otrdienas uz laiku, kamēr tās būs baudāmas, par simbolisku samaksu būs pieejamas apskatei,” stāsta Jelgavas pašvaldības iestādes “Kultūra” Attīstības plānošanas un projektu vadības sektora vadītājs Ivars Pirvics, piebilstot, ka Jāņa Čakstes bulvārī uz izvirzījuma platformām atstātas arī fotoskulptūras, kas drošības apsvērumu dēļ būs iežogotas, lai iedzīvotāji uz tām nekāptu, taču pie tām varēs nofotografēties.

Ledus skulptūru izstādi Pasta salā varēs apmeklēt katru dienu no pulksten 12.00 līdz 19.00, kamēr vien ļaus laikapstākļi. Jāpiebilst gan, ka dažas skulptūras neatrodas zem nojumes, tāpēc laikapstākļu ietekmei ir pakļautas vairāk. Interesenti aicināti neatlikt ledus skulptūru izstādes apmeklējumu uz pēdējo brīdi!

Ieejas maksa pieaugušajiem ir 3 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem un cilvēkiem ar invaliditāti – 2 eiro, bērniem līdz 7 gadu vecumam – bez maksas. 

Jelgavā senajās dievībās pārvērš 30 tonnu ledus:


Jauns.lv jau rakstīja, ka no 3. līdz 5. februārim Jelgavā notika 24. starptautiskais Ledus skulptūru festivāls. Jāņa Čakstes bulvārī un Pasta salā bija izvietoti vairāk nekā 65 mākslas darbi, kuru izveidei tika izmantotas 80 tonnas ledus. 45 konkursa ledus skulptūras radīja 30 tēlnieki no 12 valstīm (Indonēzijas, Mongolijas, Čehijas, Lielbritānijas, Somijas, Nīderlandes, Vācijas, Īrijas, Ukrainas, Polijas, Lietuvas un Latvijas), iedvesmu radot no dažādu tautu kultūru mitoloģiskajiem tēliem un senām dievībām. 

Festivāla organizētāji par tā šīgada tēmu „Senās dievības” vēstīja: “Mitoloģiskas būtnes, kas izsenis uzskatītas par cilvēku likteņu pārraudzītajām. Būtnes, kas iemieso dabas spēku un parādības un ir dažādu kultūru gara spēks. Senās dievības atrodamas grieķu, ēģiptiešu, acteku, ziemeļvalstu un daudzās citās kultūrās, izceļot to vērtības. Senās dievības ir leģendām un mītiem apvītas. Šīs leģendas cauri gadiem iedvesmojušas cilvēkus jaundarbiem literatūrā, mākslā, mūzikā, bet šajā ledus skulptūru festivālā mudina uz jauniem atklājumiem tēlniecībā.”

Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls Jelgavā 2020. gada februārī

Šodien Jelgavā atklāts 22.starptautiskais Ledus skulptūru festivāls, kurā piedalās 30 profesionāli tēlnieki no septiņām valstīm, informē pilsētas pašvaldības iestādes "Kultūra" ...

gallery icon

Starptautiskā Ledus skulptūru festivāla atklāšana Jelgavā 2019. gada 8. februārī

gallery icon

Jelgavā tapušas pirmās 30 ledus skulptūras

Jelgavā tapušas pirmās 30 ledus skulptūras

gallery icon