foto: Ieva Leiniša/LETA
CVK priekšsēdētāja uzsver, ka EP vēlēšanām jāgatavojas nopietni
Eiropas Parlamenta vēlēšanas 20. vēlēšanu iecirknī Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā.
Politika
2023. gada 2. februāris, 16:59

CVK priekšsēdētāja uzsver, ka EP vēlēšanām jāgatavojas nopietni

Jauns.lv/LETA

Nopietni jāgatavojas Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu norisei 2024.gadā, to kā vienu no prioritātēm šodien žurnālistiem pēc ievēlēšanas Centrālās vēlēšanas komisijas (CVK) priekšsēdētājas amatā pauda Kristīne Saulīte.

Runājot par EP vēlēšanu organizēšanu, Saulīte norādīja, ka tām jāsagatavojas laikus, tāpēc nevar turpināt pieeju, ka naudu vēlēšanām tiek turpināts piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Taujāta par nepieciešamo finansējumu CVK, Saulīte skaidroja, ka ir politiski neatkarīga un nekādu solījumu par līdzekļu piešķiršanu līdz šim nav saņēmusi. CVK vadītāja atzīmēja, ka Saeimas visas partijas ir iedziļinājušās vēlēšanu organizēšanas jautājumos, tāpēc Saulīte cer, ka arī sekos atbalsts darbos.

Vaicāta par reformām CVK, Saulīte norādīja, ka tiek sagaidītas lielas pārmaiņas, kuru ieviešana būs atkarīga gan no viņas pašas un komandas darba, gan arī saņemtā atbalsta valsts līmenī.

Eiropas Parlamenta vēlēšanas bildēs: foto no iecirkņiem daudzviet Latvijā

25. maija rītā plkst.7 Latvijā sākušās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas un durvis vēruši 954 iecirkņi, kuri strādās līdz plkst.20.

gallery icon

Saulīte arī apņēmusies tikties ar ikvienu CVK darbinieku, lai iepazītos ar viņu skatījumu uz institūcijas darbu. Amatpersona ir gatava vērtēt arī risinājumus izskanējušajām problēmām ar atbilstošu darbinieku piesaisti, jo neesot konkurētspējīgs atalgojums.

Tāpat CVK jānodrošina, ka vēlētāji ir izglītoti par balsošanas jautājumiem, piebilda CVK priekšsēdētāja.

Jaunievēlētā CVK vadītāja stāšanos jaunajā amatā redz kā ļoti lielu atbildību un pauž, ka viņai ir liela apņēmība strādāt.

Attiecībā uz vietējo referendumu regulējuma gaidāmo stāšanos spēkā no 2024. gada Saulīte vērsa uzmanību, ka CVK jau iepriekš ir norādījusi, ka, iespējams, vēlēšanu komisijas iesaiste šajā procesā būs jāpārceļ uz vēlāku laiku. CVK vadītāja apņēmusies iepazīties ar situāciju šajā jautājumā.

Vaicāta, vai resursu trūkuma dēļ pilsoņiem var nākties rēķināties, ka arī turpmāk populārākajos vēlēšanu iecirkņos var būt pat stundu ilga rinda, amatpersona norādīja, ka ir iespējami vairāki risinājumi. Kompleksi jāvērtē, kuri ir aizņemtākie vēlēšanu iecirkņi un vai tajos pietiek darbinieku. No Saulītes paustā secināms, ka tāpat gan viņai, gan ikvienam citam vēlētājam būtu jādomā par savlaicīgu došanos balsot, lai būtu mazāka iespēja, ka jāstāv rindā.

Kā ziņots, Saeima šodien CVK pārējos septiņos vakantajos amatos ievēlēja arī "Jaunās vienotības" virzīto kandidāti, Rīgas vēlēšanu komisijas locekli Sanitu Stelpi-Segliņu, "Apvienotā saraksta" pieteikto pretendenti, juristi, Eiropas kustības "Fair Play" ("Godīga spēle") viceprezidenti Baibu Veisu un Zaļo un zemnieku savienības kandidāti Dzintru Kusiņu, kura ir CVK locekle kopš 2011. gada.

Tāpat CVK ievēlēti NA virzītais pretendents, ilggadējs CVK sekretārs Ritvars Eglājs, "Progresīvo" kandidāts, Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks, Latvijas Universitātes un Rīgas Juridiskās augstskolas vieslektors, uzņēmējs un ilggadējais diplomāts Aldis Austers, "Latvija pirmajā vietā" virzītais pretendents, tiesību zinātņu doktors, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesors Ringolds Balodis un "Stabilitātei" kandidāte, kādreizējā partijas "Saskaņa" deputāta palīdze Saeimā Katarina Ogorodņika.