foto: Juris Rozenbergs
FOTO: Stūra mājas liktenis neskaidrs – iespējams, pēdējo reizi ieskatāmies šīs ēkas drūmajās cellēs
Ja finansējums un risinājums netiks rasts, Stūra mājai darbība jāpārtrauc 1. martā, informēja muzeja direktore Solvita Vība.
Sabiedrība
2023. gada 14. janvāris, 05:22

FOTO: Stūra mājas liktenis neskaidrs – iespējams, pēdējo reizi ieskatāmies šīs ēkas drūmajās cellēs

Jauns.lv

Latvijas Okupācijas muzejs piektdien, 13. janvārī, plkst.13.00 muzeja izstādē Stūra mājā Brīvības ielā 61 Rīgā rīkoja preses konferenci, kurā informēja par situāciju muzeja projekta īstenošanā nomātajās telpās. Pašreizējās situācijas attīstība var nozīmēt, ka jau pēc 1. marta muzejs šeit darboties nevarēs.

Šonedēļ 11. janvārī muzejs saņēmis VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) vēstuli ar brīdinājumu, ka darbības īslaicīgai saglabāšanai nomātajās telpās līdz 2023. gada 27. janvārim ir jāpieņem lēmums par ēkas turpmāko nākotni un jārod vismaz 300 000 eiro Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) konstatētās lietošanas bīstamības novēršanai.

Kā vēstulē norāda VNĪ, piesaistītais finansējums ļaušot saglabāt muzeja darbību ēkā Brīvības ielā 61 aptuveni uz gadu, kura laikā jāpiesaista vēl vismaz 400 000 eiro.

Iespējams, pēdējo reizi ieskatāmies Stūra mājas drūmajās cellēs

Latvijas Okupācijas muzejs piektdien, 13. janvārī, plkst.13.00 muzeja izstādē Stūra mājā Brīvības ielā 61 Rīgā rīkoja preses konferenci, kurā informēja ...

gallery icon

Ja finansējums un risinājums netiks rasts, Stūra mājai darbība jāpārtrauc 1. martā, informēja muzeja direktore Solvita Vība.

BVKB 2022. gada atzinums paredz novērst bīstamību pagrabos un neatļauto būvniecību pagalmā – savdabīgu nojumi, kura tur savulaik uzslieta bez saskaņošanas. Muzejs nav šīs konstrukcijas veidotājs, uzsvēra Vība.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) šorīt apgalvoja, ka risinājumi noteikti tiks atrasti, kas muzeja direktorei devis cerību. Viņa arī ieskicēja muzeja rīcības plānu.

Drīzumā plānots tikties ar BVKB, lai pārrunātu, kuras telpas drīkst un nedrīkst lietot muzeja vajadzībām.

Direktore norādīja, ka, piemēram, telpa, kurā pašlaik norit saruna ar medijiem, nav virs bīstamajām pagrabtelpām. Attiecīgi varētu būt vienošanās tikai par kādu papildus telpu nelietošanu.

Runājot par iespējamiem ilgtermiņa plāniem, muzeja direktore arī nāca klajā ar piedāvājumu tieši Stūra namā realizēt Valsts prezidenta Egila Levita ideju par speciālas institūcijas izveidošanu, kuras uzdevums būtu “stāstīt nācijas stāstu”.

“Es domāju, ka tā varētu būt atbilde uz VNĪ jautājumu par to, kā piepildīt šo namu ar saturu. Muzejs vairākkārt ir nācis klajā ar iniciatīvu par Demokrātijas nama izveidošanu. Manuprāt, būtu principiāli svarīgi šādā veidā transformēt Stūra mājas stāstu,” norādīja Vība.

Vība arī norādīja, ka muzejs vienmēr ir bijis labs nomnieks. Turklāt ēkā, kurā nav apkures, savu darbu godprātīgi pilda muzeja darbinieki.

Muzejs, kuru pārvalda un apsaimnieko sabiedriska organizācija “Latvijas Okupācijas muzeja biedrība” ar sabiedriskā labuma statusu, jau arī iepriekš ir paudis viedokli, ka izpildīs nomas līgumā paredzētos nomnieka pienākumus, nodrošinot kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu, popularizēšanu un pieejamību, sniedzot sabiedrībai piekļuvi unikālai vēstures notikumu vietai.

Finansējuma piesaiste ēkas rekonstruēšanai un saglabāšanai, kā arī lēmums par ēkas pārējās daļas izmantošanu neesot muzeja kompetencē.

Stūra mājā apskatāmā izstāde "Latvieša koferis"

Koferis, kura piepildīšana nozīmēja aizbraucēju izšķiršanos par vērtīgo un mazsvarīgo, par līdzi ņemamo un pametamo, ir izstādes "Latvieša koferis" galvenais ...

gallery icon

Bijusī VDK ēka, jeb "Stūra māja" pārtapusi muzejā

gallery icon

Muzejs šobrīd pildot likumā deleģēto valsts pārvaldes uzdevumu kultūras jomā — nodrošināt muzeja pamatfunkciju īstenošanu muzeja apsaimniekotajās telpās un uzturēt izstādes saturu ēkā Brīvības ielā 61, par telpu nomu un apsaimniekošanu maksājot teju 40 000 eiro gadā. 2022. gadā izstādi Stūra mājā ir apmeklējuši 39 318 apmeklētāji.

Pēc preses konferences mediju pārstāvjiem bija iespēja ielūkoties nama dzīlēs. Temperatūra tur ir vien nedaudz zemāka par to, kādā jāstrādā muzeja darbiniekiem.

Muzejs aicina ikvienu izmantot iespēju līdz 1. martam, kad varētu izšķirties Stūra nama liktenis, un apmeklēt šo latviešu tautai sāpīgo, bet būtisko lokāciju.