Nacionālajā teātrī iestudēta britu dramaturģes Kirkvudas drāma "Debesjums"

12.janvārī, Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvos britu dramaturģes Lūsijas Kirkvudas drāma "Debesjums" Valtera Sīļa režijā. Luga ir par jaunu sievieti, ...

gallery icon
Kultūra
2023. gada 9. janvāris, 19:33

FOTO: Apbrīnojamas pārvērtības! Nacionālā teātra aktrises jaunajā izrādē “Debesjums” pārtop 18. gadsimta anglietēs

Jauns.lv

Apbrīnojamu darbu paveikuši Latvijas Nacionālā teātra grima mākslinieki, kas gaidāmās teātra izrādes “Debesjums” aktrises ir pārvērtuši 18. gadsimta angļu sievietēs.

Nākamnedēļ, 12.janvārī, Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvos britu dramaturģes Lūsijas Kirkvudas drāma "Debesjums" Valtera Sīļa režijā. “Luga ir par jaunu sievieti, kuras likteni izšķir 12 zvērināto - sieviešu - lēmums, ir vai nav patiesība tas, ko viņa apgalvo, proti, ir vai nav viņa stāvoklī. Ja viņa gaida bērnu, viņu nedrīkst pakārt, ja ne, tad viņu gaida karātavas. Lugas darbība notiek 18.gadsimta vidū Anglijas austrumos.

18. gadsimta angļu sieviešu lomas atveido Elizabete Skrastiņa, Maija Doveika, Dace Bonāte, Ināra Slucka, Sandija Dovgāne, Daiga Kažociņa, Evija Krūze, Daiga Gaismiņa, Dita Lūriņa vai Anna Klēvere, Sanita Paula, Agnese Budovska vai Anta Aizupe, Ieva Aniņa, Indra Burkovska, Liene Sebre.

“Divpadsmit lugas varonēm šī ir telpa un laiks, kad viņas izkāpj no dienas darbu smagās vienmuļības. Divpadsmit lugas varonēm šis ir brīdis, kad viņām ir dota vara. Vara konkrētā jautājumā, kuru tolaik vīrieši labprāt nodeva sieviešu rīcībā. Lai cik ierobežotas ir viņu lemšanas tiesības par savu likteni, nu viņām ir dota vara izlemt kādas citas sievietes likteni. Šī ir iespēja pacelt galvu no ikdienas rūpēm un pievērsties jautājumam, kas katru no viņām konfrontē ar saviem dzīves jautājumiem, kuriem nekad nav laika. Man šķiet, šajā darbā ir iekapsulēta arī visa teātra misija – likt cilvēkiem “iekāpt” sakrālā laikā un uzdot sev jautājumus, kuriem ikdienā laika nepietiek. Uzdot jautājumu – kas tad ir patiesi cilvēcīga rīcība?” par izrādi stāsta režisors Valters Sīlis.