foto: Latvijas valsts meži
Zemgalē plūdi, Nīkrācē likvidē padomju poligonu, Daugavpilī iebrauc sniega kupenā: kriminālā province
Tāda nepievilcīga aina pavērās 15 hektārus plašajā padomju armijas pirms trijiem gadu desmitiem atstātā poligona teritorijā Kuldīgas novada Nīkrāces pagastā pirms tās sakopšanas.
112
2022. gada 31. decembris, 04:53

Zemgalē plūdi, Nīkrācē likvidē padomju poligonu, Daugavpilī iebrauc sniega kupenā: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Nedēļa starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu visnotaļ bažīga ir zemgaliešiem, kuri dzīvo ūdeņu tuvumā. Siltais laiks un atkusnis izraisījis ūdens līmeņa celšanos Zemgales upēs – visjūtamāk ūdens varu šonedēļ izrādījusi Tērvetes upe pie Bramberģes. Daudz priecīgāks prāts ir dabas draugiem, kuri mīl pacierēt pa mežu Kurzemes pusē: “Latvijas valsts meži” no padomju poligona paliekām atbrīvojusi Nīkrāces pagastu.

Savukārt Siguldas pusē bažas sagādā latvāņi, kuru kultivētājiem novada pašvaldība nule kā piemērojusi iespaidīgus naudas sodus. No soda neizdosies izvairīties arī kādam agresīvi pārgalvīgam šoferītim Daugavpilī, kuru likumsargiem izdevās notvert tādēļ, ka viņš iestūrēja sniega kupenā, un ar nepatikšanām jārēķinās arī kādam narkotiku izplatīšanas bandas darbonim, kuru pirms dažām dienām policisti “sašņorēja” Bauskā. 
 

Daugavpilī policisti “sašņorē” agresīvu autovadītāju

Daugavpils pašvaldības policija ziņo, kā tā aizturējusi agresīvu autovadītāju: “Daugavpils pilsētas pašvaldības policijas ekipāža, veicot patrulēšanu pilsētas teritorijā 17. decembrī īsi pēc pulksten 10:00 pamanīja kādu automašīnu, kuras vadītājs, izbraucot no rotācijas apļa Kandavas un Sporta ielu krustojumā, nepalaida uz gājēju pārejas esošu gājēju, izraisīja sānslīdi un ietriecās ceļa nožogojumā.

Tika pieņemts lēmums sekot transportlīdzeklim un apturēt to. Pamanot pašvaldības policijas automašīnas ar ieslēgtām bākugunīm un speciālo skaņas signālu tuvošanos, transportlīdzekļa vadītājs turpināja kustību, palielināja ātrumu un šķērsoja Kandavas un Cietokšņa ielu krustojumu pie sarkanās luksofora gaismas, turpinot virzību Daugavas ielas virzienā.

Netālu no ēkas Muzeja ielā 11 bēglis netika galā ar transportlīdzekļa vadību, ietriecās sniega kupenā un iestrēga. Burtiski dažas sekundes pirms notikušā vietā, kuru šķērsoja transportlīdzeklis, bija atradies cilvēks.

Iestrēgušā transportlīdzekļa vadītājs atteicās uzrādīt policijas darbiniekiem dokumentus un stādīties priekšā. Komunicējot ar autovadītāju, bija jūtams, ka no viņa nāk alkoholam raksturīga smaka. Autovadītājs izturējās agresīvi, draudēja policijas darbiniekiem, pēc kāda brīža mēģināja bēgt un aizturēšanas brīdī izrādīja pretestību likumsargiem.

Lai aizturētu agresīvo vīrieti, policijas darbiniekiem nācās pielietot fizisku spēku un saslēgt viņu roku dzelžos. Uz notikuma vietu tika izsaukti Valsts policijas darbinieki turpmāko procesuālo darbību veikšanai.

Roku dzelžos saslēgtais vīrietis turpināja uzvesties agresīvi un sabojāja dienesta automašīnā esošo pagaidu aizturēšanas vietu, nodarot materiālos zaudējumus. Uz notikuma vietu atbraukušie Valsts policijas darbinieki lūdza sniegt atbalstu aizturētās personas transportēšanā. Aizturētais, agresīvais, 1987.gadā dzimušais vīrietis, tika nogādāts uz Daugavpils Reģionālās slimnīcas Narkoloģijas nodaļu un pēc tam arī uz Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes īslaicīgās aizturēšanas vietu”.

Siguldas pašvaldība ar 6900 eiro soda divus latvāņu “kultivētājus”

foto: Jelgavas novada pašvaldība
Siguldas novada pašvaldība diviem neapzinīgiem “latvāņu audzētājiem” piemērojusi iespaidīgu naudas sodu – attiecīgi 3500 un 3399 eiro.

Pēc vairāku gadu tielēšanās ar diviem zemes īpašniekiem par latvāņu neiznīcināšanu savā teritorijā Siguldas novada pašvaldība viņiem piemērojusi iespaidīgu naudas sodu – vienam 3399, bet otram 3500 eiro lielu, liecina vietvaras domes 15. decembra sēdes protokols. Ar vienu īpašnieku dome kašķējās no 2016., bet ar otru no 2018, gada.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par invazīvo augu sugas - Sosnovska latvāņa - izplatības ierobežošanu - ja persona neveic latvāņa izplatības ierobežošanas pasākumus, tos organizē un koordinē attiecīgā vietējā pašvaldība, savukārt persona sedz radušos izdevumus. Vairākus gadus pašvaldība ir informējusi abu nekustamo īpašumu saimniekus par latvāņu izplatības ierobežošanu un izmaksām, taču īpašnieki rēķinus ir apmaksājuši daļēji vai tos nav apmaksājuši.

Lai varētu piedzīt summas par neapmaksātajiem rēķiniem, pašvaldība pieņēmusi divus lēmumus, kas paredz piedzīt no zemes īpašniekiem - 3500 eiro par latvāņu ierobežošanu 4,40 hektāru platībā un 3399 eiro par latvāņu ierobežošanu 13,40 hektāru platībā.

Pēc pašvaldības brīdinājumu izsūtīšanas ne viens, ne otrs zemes īpašnieks latvāņus neizpļāva un pašvaldība to nācās darīt par saviem līdzekļiem, kurus nu piedzīs no “latvāņu audzētājiem”.

Applūst Tērvetes upe

foto: Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs
Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas novērojumi liecina, ka nedēļas sākumā sniega kušanas dēļ ūdens līmenis ievērojami cēlās Tērvetes upē pie Bramberģes.

Daba ne visai iepriecinošu pārsteigumu sagādājusi zemgaliešiem, it īpaši Glūdas pagasta Bramberģes puses iedzīvotājiem. Tur nedēļas sākumā par diviem metriem cēlās Tērvetes upes līmenis un appludināja tuvējo ceļu un laukus. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centram taipusē nācās izsludināt dzeltenās pakāpes brīdinājumu. Uznākušais atkusnis arī veicināja straujo sniega kušanu un ledus iešanu. Zemgalē to pavadīja arī plūdi, jo, piemēram, atšķirībā no Kurzemes Zemgales reljefs ir līdzens un ūdens strauji nevar aiztecēt prom.

No krastiem izgājusi Tērvetes upe:

Jelgavas novada pašvaldības atbildīgie speciālisti ir apsekojuši attiecīgo teritoriju un iespējams apdraudējums tuvējo māju iedzīvotājiem nav konstatēts. Ja tiks novērots kritisks ūdens līmeņa kāpums un būs nepieciešama iedzīvotāju evakuācija, Jelgavas novada pašvaldība ir gatava veikt visas nepieciešamās darbības un pasākumus, lai netiktu apdraudēta iedzīvotāju veselība un drošība, vēsta pašvaldība.

Ja tie, kuri dzīvo tā patālāk no Bramberģes un tur notiekošo vēroja televīzijās ziņās, saķēra galvas un zūdījās: “Šausmas, šausmas!”, tad vietējie pie šādām “šausmām” pat ir pieraduši un tās gaidījuši. Jelgavas laikraksts “Zemgales Ziņas” no notikuma vietas reportēja:

“Glūdas pagasta lauksaimnieki Vents Levics un Tomass Dellers spriež, ka labības sējumiem skāde nav nodarīta. Viss ir kā parasti. Applūdusi ir tikai pavisam maza daļa sējumu kopplatības. “Četras nedēļas uz lauka ūdens var stāvēt, sējumiem tas nekaitē,” teic Dellers. Daudz vairāk par atkusni lauksaimnieku uztrauc politika. Tostarp Latvijas valdības izveidotā klimata ministrija, kas, viņaprāt, ir lieka, jo ar līdzīgiem jautājumiem nodarbojas gan Zemkopības, gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija”. 

Tikmēr “parastajai tautai” klimata ministriju aizstāj Latvijas Televīzijas “laika zinu vecis” Toms Bricis, kurš saka: “Zemgale ir tik līdzena, ka paiet vairākas dienas, kamēr visi kušanas ūdeņi pa grāvīšiem, mazām upītēm, laukiem nonāk lielākās upēs un ūdens līmenis šobrīd tur sasniedz maksimumu”.

Lauku vietā ezers:

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina, ka  tuvākajās dienās, laikam kļūstot siltākam, ūdens līmenis upēs no jauna sāks paaugstināties. Sniega nokušana un pali janvāra sākumā prognozēti arī Vidzemē un Latgalē: “Turpināsies ūdens līmeņa kāpums Latvijas rietumu un centrālās daļas upēs. Turpinoties atkusnim, straujākos upju posmos sairs ledus sega un veidosies jauni ledus sablīvējumi. Paplašināsies lāsmeņi, pie krasta - vaļumjoslas. Iespējama plašāka palieņu un zemāko vietu applūšana”.

Nīkrācē likvidē padomju armijas poligonu

foto: Latvijas valsts meži
Tāda nepievilcīga aina pavērās 15 hektārus plašajā padomju armijas pirms trijiem gadu desmitiem atstātā poligona teritorijā Kuldīgas novada Nīkrāces pagastā pirms tās sakopšanas.

Tikmēr pirms Ziemassvētkiem kurzemniekiem dāvanu pasniegusi valsts akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži”, kura Latvijas zemi atbrīvojusi no viena liela padomju mantojuma. “Latvijas valsts meži” informē:

“Kuldīgas novada Nīkrāces pagastā “Latvijas valsts meži” pabeigusi padomju armijas militārās bāzes nojaukšanas darbus. 15 hektārus plašā teritorijā bija izvietotas dažādas bīstamas militāro būvju paliekas, turklāt tur regulāri tika izmesti visdažādākie atkritumi – automašīnu detaļas, riepas, būvgruži un sadzīves atkritumi. 

foto: Latvijas valsts meži
Nu vairs nav bīstami klejot pa mežu Nīkrāces pagastā pie Alšiem, jo “Latvijas valsts meži” saveduši kārtībā tur pamesto padomju armijas bijušo poligonu.

Nojaukto būvju vietās veikti grunts planēšanas darbi un pakāpeniski tiks veikta meža ieaudzēšana. Pēc darbu pabeigšanas teritorija vairs nav bīstama cilvēkiem un meža iemītniekiem.

Divu gadu laikā vairākos piegājienos kopumā tika nojauktas 124 dažādas būves un to paliekas: 17 betona angāri, 12 pazemes bunkuri, 28 mūra ēkas, 26 dažādas betona konstrukcijas, 40 akas un šahtas, laukumi ar betona plākšņu segumu vairāk nekā divu hektāru platībā, savākti atkritumi un sakopta teritorija”.

Bauskā aiztur narkotiku tirgoni

foto: Valsts policija
Bauskā otrdien atrasts iespaidīgs narkotisko vielu arsenāls, kuru izplatīja vietējo apdullināties kāro vidū.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes likumsargi par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu realizāciju pagājušajā mēnesī aizturēja četru personu grupu. Turpinot izmeklēšanu sāktajā kriminālprocesā, policisti ieguva informāciju par vēl vienu noziedzīgās grupas dalībnieku un viņu otrdien, 27. decembrī, aizturēja Bauskā.

Aizturētais ir dzimis 1999. gadā un jau iepriekš nonācis policijas redzeslokā saistībā ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka viņš pārdevis narkotiskās vielas vietējiem iedzīvotājiem un darbojies noziedzīgajā grupā kā viens no ķēdes posma dalībniekiem.

foto: Valsts policija
Otrdien policisti Bauskā aizturēja kādu 23 gadus veco narkotiku tirgoni.

Saistībā ar notikušo ir sākts kriminālprocess par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā. Par šādu noziedzīgu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Šobrīd tiek lemts jautājums par drošības līdzekļa piemērošanu aizturētajam 23 gadus vecajam vīrietim, ziņo Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde.