"Rīgas pilsētbūvnieks" ar kamerām gādā par drošību
“Rīgas pilsētbūvnieka” dežurants Viktors Krūmiņš uzsver, ka videonovērošanas sistēmas būtiski atvieglo viņa darbu. Viņš gan smaidot atzīst, ka līdz kameru uzstādīšanai bija jāuztur sevi labā fiziskā formā, jo vajadzēja daudz staigāt. Tagad atliek sēdēt un skatīties monitoros.
Sabiedrība
2015. gada 20. aprīlis, 06:33

"Rīgas pilsētbūvnieks" ar kamerām gādā par drošību

Jauns.lv

Kā pasargāt Rīgas nomalē esošās daudzdzīvokļu mājas no vandaļiem un to iemītniekus no zagļiem? Pašvaldības kapitālsabiedrība “Rīgas pilsētbūvnieks” šo problemātisko situāciju tā pārvaldīto namu apkārtnē veiksmīgi risina, ierīkojot iespaidīgu novērošanas kameru tīklu.

Ulbrokas ielā 13 ir lielākais pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas izbūvētais dzīvojamo māju komplekss. Tas sastāv no pieciem daudzdzīvokļu namiem, kuros iekārtoti 792 dzīvokļi, un daudzstāvu autostāvvietas ar 681 vietu.

Kameru redzeslokā 63 nami

Visi dzīvokļi izīrēti pēc pašvaldības palīdzības mājokļu jautājumos rindā stāvošajiem rīdziniekiem. Salīdzinoši nesen izveidotās, modernās ēkas gan bieži piesaista huligānu un laupītāju uzmanību uz ko “Rīgas pilsētbūvnieks” atbild ar plaša novērošanas kameru tīkla izveidi. Identiskas sistēmas uzstādītas visos 63 “Rīgas pilsētbūvnieka” pārvaldītajos namos.

“Visos mūsu jaunākajos projektos jau kopš paša sākuma tiek ierīkota videonovērošana. Pārsvarā uzsvars tiek likts uz dzīvojamo namu apkārtējās teritorijas novērošanu. Šādiem papildu drošības pasākumiem būtu jābūt pašsaprotamiem un jākļūst par normu,” stāsta “Rīgas pilsētbūvnieka” būvniecības pārvaldes vadītājs Ilvess Muižnieks.

Neviens stūrītis bez uzmanības

“Rīgas pilsētbūvnieka” pārstāvis apgalvo, ka kameru ir pietiekami daudz un neviens stūrītis nepaliek bez kontrolpostenī sēdošā sarga uzraudzības. Papildus tam iekšpagalmus, autostāvvietu, ieejas un apkārtni uzrauga arī Rīgas Pašvaldības policija.

“Jau kopš būvprojekta sākuma sadarbojamies gan ar Rīgas domes Informācijas tehnoloģijas centru, gan Pašvaldības policiju, kam šādas sistēmas dod iespēju operatīvi reaģēt uz pilsētas tālākos reģionos notiekošo. Konsultējoties kopā izstrādājām visatbilstošāko kameru izvietošanas plānu, lai spētu pārraudzīt pēc iespējas lielāku platību un būtiskākos objektus, piemēram, autostāvvietu,” stāsta Muižnieks.

Rīgas Pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Krieviņa skaidro, ka novērošanas kamerām ir arī preventīva funkcija, proti, tās liek vandaļiem padomāt divreiz: “Šādas kameras ne tikai noder policijas darbā, bet savā ziņā disciplinē arī apkārtējos iedzīvotājus. Mums ir prieks par ikvienu jaunu kameru, jo reizēm tās sniedz ļoti būtisku informāciju.”

Kameras būtiski atvieglo policijas darbu

Ikviena novērošanas kamera ir arī ieguldījums Valsts policijas darbā. “Ar mums diezgan regulāri sazinās policija, lai pieprasītu novērošanas kameru materiālu saistībā ar izmeklēšanu vai šajās teritorijās pastrādātiem noziegumiem. Kamerās notvertais ļoti bieži ir būtiska informācija, pierādījums, un ikviena pilsētā izvietotā kamera būtiski atvieglo policijas darbu ikdienā,” uzsver Muižnieks.

“Lai arī tas ir tikai viens no palīglīdzekļiem policijas darbā, kameras dod iespēju nepastarpināti ielūkoties notikušajā. Pašlaik gan ar novērošanas kamerām nodrošināts lielākoties pilsētas centrs, tāpēc šādu kameru esamība attālākos dzīvojamajos rajonos ir ļoti noderīga un vēlama,” komentē Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins.

Notver zaglēnus

Plašo daudzdzīvokļu mājokļu sargiem, pateicoties videonovērošanai, jau izdevies aizturēt pārīti zaglēnu, kas visai pārdroši, cenšoties apmānīt kameras, naktī rāpušies pa daudzstāvu autostāvvietas sienu.

“Apsargs kamerās ieraudzījis, ka tumsas aizsegā pa sienu rāpjas divi indivīdi, visticamāk, ar nodomu zagt automašīnu spoguļus. Abi uz vietas aizturēti, pirms paguvuši iekļūt autostāvvietā un nodarīt skādi īpašumam,” stāsta Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieka padomnieks Ivo Kiršblats. Acīgais sargs par paveikto apbalvots ar prēmiju un goda rakstu.

Būtiski sarucis vandalisms

“Situācijas uzlabošanās ir novērojama jau kopš pirmās dienas, kad kameras uzstādītas. Aplūkojot to, cik bieži vandalisms un huligānisms skar ēkas, kas nav aprīkotas ar videonovērošanu, ļoti skaidri redzams, ka kameras mūsu namos savu uzdevumu pilda ļoti labi,” priecājas Muižnieks.

Kameru klātbūtni atzinīgi novērtējuši arī namos mītošie īrnieki. “Nav jābaidās palaist bērnu rotaļāties plašajā spēļu laukumā. Ir ļoti grūti izsekot katrai bērna kustībai, un šo kameru klātbūtne tik tiešām rada drošības sajūtu. Galu galā dzīvojam patālu no Rīgas centra, un apkārt lielākoties ir klaji lauki un šosejas,” gandarītas ir divas iekšpagalmā satiktās māmiņas.

“Cilvēkiem ir skaidrs, ka par viņu drošību ir padomāts. Videokameras ir viens no soļiem cīņā pret jaunuzcelto ēku apgānītājiem, un situācija pēc to uzstādīšanas ir krasi uzlabojusies,” komentē Muižnieks.

“Rīgas pilsētbūvnieka” pārstāvis arī piekodina, ka drošības uzturēšana maksā naudu: “Kopumā savos projektos drošības situācijas uzlabošanā plānojam ieguldīt aptuveni 40 000 eiro. Šādu sistēmu uzturēšana un apsekošana ir salīdzinoši dārga. To pilsētas dome veic sadarbībā ar dažādām kompānijām, kas specializējas šajā jomā.”

Raksts tapis sadarbībā ar “Rīgas pilsētbūvnieku”/ Foto: Anete Janševica