foto: Jelgavas pilsētas pašvaldība
Jelgavā atkal briest lieli ķīviņi pret lielveikala būvi Lielupes krastā - tā aizsegšot pili
Sabiedriskajai apspriešanai nodotās attīstītāja jaunā projekta vizuālizācijas attēli lielveikala būvei Jelgavā, Lielupes krastā, rada priekštatu, ka tas nekas dižs nav. Kā būs īstenībā, varēs novērtēt tikai vēlāk.
Novadu ziņas
2022. gada 27. decembris, 05:53

Jelgavā atkal briest lieli ķīviņi pret lielveikala būvi Lielupes krastā - tā aizsegšot pili

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jelgavā pašā nākamā gada sākumā atkal gaidāmi skaļi protesti pret ieceri būvēt lielveikalu Cukura ielā, Lielupes krastā, jo tas aizsegšot skatu uz Pasta salu, brīvdabas estrādi “Mītava”, Jelgavas pili un būtiski izmainīšot pilsētas ainavu.

foto: Jelgavas pilsētas pašvaldība
Būvnieki apgalvo, ka jaunā lielveikala apjoms praktiski neietekmēs Jelgavas ainavu.

Jau apmēram septiņus astoņus gadus ilgst dažādas sabiedriskās apspriešanas, sapulces, skandāli, protesti un tiesas darbi par ieceri Jelgavā būvēt Baltijā lielāko būvmateriālu veikalu “Depo” zemesgabalā Cukura ielā 2 – respektīvi Lielās ielas kreisajā pusē, iebraucot no Rīgas puses, Lielupes krastā iepretim Pasta salai un brīvdabas estrādei “Mītava”. Jelgavniekus satrauc arī tas, ka SIA “Auras centrs” (“Depo” sadarbības partneris) uzbūvētā lielceltne būtiski izmanīs pilsētas ainavu, aizsedzot arī skatu uz hercoga Bīrona laikā būvēto Jelgavas pili. Izskanēja neskaitāmi argumenti gan par, gan pret “Depo” būvniecību šajā vietā. Celtniecības ieceres atbalstītāji klāstīja, ka sabiedrība tiek maldināta un speciāli kacināta pret izcilās un derīgās būves uzsliešanu, savukārt tās pretinieki bija pārliecināti, ka lielveikala standartēkai nav vietas tik ainaviski gleznainā vietā.

Tai pašā laikā arī tika izteikti dažādi minējumi par “netīriem darījumiem”, jo visai mīklainā veidā vairāki zemesgabali Cukura ielā, kas piederēja pašvaldībai, nonāca SIA “Auras centrs” īpašumā, kurai pašvaldība izsniedza atļauju būvēt lielveikalu.

foto: Jelgavas pilsētas pašvaldība
Sabiedriskajai apspriešanai nodotās attīstītāja jaunā projekta vizuālizācijas attēli lielveikala būvei Jelgavā, Lielupes krastā, rada priekštatu, ka tas nekas dižs nav. Kā būs īstenībā, varēs novērtēt tikai vēlāk.

Šai lietā notika neskaitāmas tiesas sēdes un pārsūdzības. Viss beidzās ar to, ka aizpērn Administratīvā apgabaltiesa anulēja Jelgavas pašvaldības izsniegto būvatļauju “Depo” būvniecībai Cukura ielā. Pamatojums tam: pārkāpumi lielveikalam nepieciešamās transporta infrastruktūras noteikšanā un neatbilstība pašvaldības saistošajiem noteikumiem; tiesa neguva pārliecību, ka plānotā lielveikala būve, vadoties pēc arhitektoniskā risinājuma un izmantošanas funkcijas, atbilstoši saistošo noteikumu prasībām būs uztverama kā “reprezentācijas objekts” un uzskatīja, ka lielveikala fasāde radīs “nepamatotu konkurentu” unikālam kultūras mantojumam - Jelgavas pilij un parkam, atstās negatīvu ietekmi uz Lielupes promenādi.

Bet, aizliedzot konkrēto celtniecības ieceri, tiesa nenoteica, ka kaut ko līdzīgu nevarēs būvēt turpmāk – ar “nākamo piegājienu”. Un tā jau pērnā gada sākumā iesākās darbs pie jauna projekta izstrādes, kuru nu prezentējis “Auras centrs”.

Četras dienas pirms Ziemassvētkiem Jelgavas pašvaldība savā mājaslapā publicējusi ziņu, ka šajā teritorijā atkal “plānots attīstīt mūsdienīgu tirdzniecības, pakalpojumu un izklaides kompleksu, uzbūvējot jaunas ēkas, transporta infrastruktūru, kā arī labiekārtot teritoriju kopumā 35 610 kvadrātmetru platībā”. Līdz 20. janvārim norit šīs ieceres publiskā apspriešana, kas, spriežot pēc visa, pēc Jaungada svinībām iegūs visnotaļ karstu raksturu.

Laikraksts “Zemgales Ziņas” raksta: “Cukura ielas iedzīvotājs Gunārs Segliņš domā pie Jelgavas domes rīkot piketu, kam uzskatāmāk un skaidrāk nekā attālinātai sabiedriskajai apspriešanai vajadzētu vērst pašvaldības uzmanību uz to, ka liela daļa cilvēku ne tikai Jelgavā, bet visā Latvijā ir pret jebkādu būvi šajā pilsētas satiksmes šaurajā vietā un ainaviski ļoti nozīmīgajā vietā.”

foto: Jelgavas pilsētas dome
Pašlaik teritorija Jelgavā, Cukura ielā 2 netiek izmantota – tas ir klajš, dažviet ar krūmiem apaudzis lauks.

Taču šoreiz protestiem vairs varētu nebūt tik lielu panākumu, jo nu projekts ir pamainīts, un jaunbūve vairs nebūs tik ļoti priekšā “kultūrvēsturiskajam mantojumam”. Jāteic, ka pašlaik teritorija Jelgavā, Cukura ielā 2, netiek izmantota – tas ir klajš, dažviet ar krūmiem aizaudzis lauks. Šī iela savu nosaukumu ieguva par godu kādreiz uz tās esošajai cukurfabrikai, kura gan no Cukura ielas 2 atradās pāris kvartālu tālāk.

Cīņa pret Jelgavas “Depo” pirms pieciem gadiem: