foto: Evija Trifanova/LETA
Kas Slimnīcu biedrībai sakāms par veselības ministres amata kandidāti Meņģelsoni?
Jevgēņijs Kalējs un Līga Meņģelsone
Politika
2022. gada 7. decembris, 21:17

Kas Slimnīcu biedrībai sakāms par veselības ministres amata kandidāti Meņģelsoni?

Jauns.lv/LETA

Daudzi pētījumi rāda, ka ir nepieciešama medicīnas izglītība, lai veiksmīgi pārvaldītu veselības nozari, trešdien LTV raidījumā "Šodienas jautājums" pauda Latvijas Slimnīcu biedrības (LSB) valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.

Tomēr pozitīvā ziņa esot tā, ka topošās valdības partiju apvienības "Apvienotā saraksta" (AS) izvirzītā veselības ministres kandidāte Līga Meņģelsone ir atbalstījusi medicīnas nozari, kā arī ir piedalījusies nozares priekšlikumu veidošanas sarunās valdības deklarācijai, tāpēc "viņa zina to [veselības nozares] "virtuvi"", atzīmēja Kalējs.

LBS valdes pārstāvis norādīja, ka lielākais veselības nozares izaicinājums ir cilvēkresursu trūkums, tāpēc plānotā finansējuma piešķiršana atalgojumu celšanai veselības jomā risinātu lielu daļu problēmu. Tomēr Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes loceklis Jānis Vētra atzīmēja, ka jautājums, vai potenciālā veselības ministre šo ieceri saglabās, vēl ir neskaidrs.

Kā ziņots, Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone līdzšinējā amatā ir apliecinājusi vienu no fundamentāli svarīgām personas īpašībām - spēju sadarboties, kas ir prioritāte veselības ministra amatā, pauda Latvijas Ārstu biedrībā (LĀB).

Tāpat ziņots, ka partiju apvienība "Apvienotais saraksts" (AS) nākamās valdības veselības ministra amatam izvirzījusi Meņģelsoni.

LĀB uzskata, ka ieilgusī pēcvēlēšanu neziņa par valdības sastāvu un veselības aprūpes kā nozares nožēlojamā vieta koalīcijas veidošanas sarunās un stratēģiskajos plānos joprojām apliecina politiķu vājdzirdību pret medicīnas profesionāļu argumentiem.

Valdībā tika plānots izskatīt mediķu atalgojuma jauno modeli, taču par grafiku naudas piešķiršanai būs jālemj 14.Saeimai un valdībai, kopumā skatot visas valsts vajadzības, pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

VM iepriekš bija saņēmusi Finanšu ministrijas (FM) iebildumus, kas pamatoti ar gaidāmo Saeimas vēlēšanu tuvumu. Proti, FM paudusi, ka līdz ar gaidāmajām 14.Saeimas vēlēšanām diskusijas par jauno ārstniecības personu darba samaksas kārtību būtu jāorganizē jaunās valdības darbības laikā, jo saskaņā ar normatīvo regulējumu aktualizētu budžeta sagatavošanas grafiku paredzēts iesniegt valdībā divu nedēļu laikā pēc jaunievēlētās Saeimas uzticības izteikšanas Ministru kabinetam (MK).

Savukārt saskaņā ar likumu par budžetu un finanšu vadību Saeimas vēlēšanu gadā, gadskārtējā valsts budžeta likumu skata jaunievēlētā Saeima.

FM uzsvērusi, ka atlīdzības jautājumi ir svarīgi vairākām nozarēm, tādēļ, izvērtējot valsts budžeta finansiālās iespējas un nodrošinot, ka netiek pieņemti lēmumi, kuriem nav finanšu seguma, atlīdzības paaugstināšanas jautājumi ir jārisina budžeta sagatavošanas procesā, kopā ar citām nozaru ministrijām.

Šā gada maijā MK apstiprināja Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2021. līdz 2027.gadam. Līdz ar Sabiedrības veselības pamatnostādņu - kā galvenā politikas plānošanas dokumenta apstiprināšanu valdībā, apstiprināšanai MK tiek virzīti citi saistītie plānošanas dokumenti, tajā skaitā ārstniecības personu atalgojuma modelis.