Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 24. un 25. aprīlī. FOTO. VIDEO
Sestdien Rīgā notiks retro velosipēdu jeb Tvīda brauciens, ko pavadīs visdažādākās aktivitātes, kas noslēgsies ar balli velosipēdu darbnīcas „Ērenpreiss” pagalmā.
Kultūra
2015. gada 24. aprīlis, 10:01

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 24. un 25. aprīlī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Visa daba mūs aicina šajās brīvdienās doties arī no četrām sienām. Dabas draugiem īsts piedzīvojums būs došanās uz Kuldīgu, vērot, kā vimbas lec pāri Ventas rumbai. Sportiski noskaņotie var doties gadskārtējā Rīgas Tvīda velobraucienā, bet mākslinieciski noskaņotie uz Mākslas medībām Kalnciema kvartālā.

Daudz koncertu visām gaumēm: Holivudas sliktais puisis Roberts Davi „Splendid palace” dziedās Frenka Sinatras melodijas, bet Jaunais Jāņu orķestris mūzikas namā „Dailē” – latvju dainas. Savukārt Mūzikas akadēmijā savu sezonu noslēgs augstskolas simfoniskais orķestris. Protams, daudz jaunumu arī izstāžu zālēs – gan lelles un papagaiļi, gan tekstilmākslas daudzveidība un vasaras laiks Liepājā.

1. Lido zivis Kuldīgā

Aprīļa pēdējā nedēļas nogale jau tradicionāli kļuvusi Kuldīgā notiek iespaidīgākais zivju šovs Latvijā, un to nerīko vis cilvēki, bet gan pašas zivis. Vērienīgais pavasara palu šovs „Lido zivis Kuldīgā”, kas tapis par godu lidojošajām vimbām, reizē atklāj arī tūrisma sezonu Kuldīgas novadā.

Kad sākas pavasaris, tad virs Ventas rumbas, mugurām zaigojot, sāk lidot zivis. Gadu simtiem vimbas pavasaros dodas augšup pa Ventu, savā nārsta ceļā sastopot mutuļojošo Ventas rumbu – Eiropas platāko ūdenskritumu. Pirms 300 gadiem hercoga Jēkaba laikā kuldīdznieki izdomāja unikālu zivju ķeršanas metodi – uz rumbas novietojot zivju ķeramos grozus (tagad gan vimbas tā vairs neķer). To dēļ Kuldīgu sāka dēvēt par pilsētu, kur zivis ķer gaisā.

Šogad palu šova „Lido zivis Kuldīgā” galvenie notikumi norisināsies sestdien, 25. aprīlī. Jau no pulksten 6.00 Ventas krastus ieņems copmaņi, lai cīnītos par dižo lomu – „Planējošo vimbu”. Savukārt aizraujošākie notikumi sāksies tikai vienpadsmitos no rīta.

Pulksten 11.00 sāksies stāstnieku festivālu „Ziv’ zup”, kuru rīko Kurzemes kultūras mantojuma centrs „Kūrava”, bet savas bodes apkārt Pilsētas dārzam atvērs Zivju tirgus tirgotāji (būs kūpinājumi, šmorējumi, pinumi un adījumi, kalumi un grebumi un vēl daudz kas cits). Toties uz Pilsētas dārza estrādes uzstāsies muzikanti. No pulksten 11.00 līdz 16.00 pilsētā būs arī daudz citu atraktīvu, aktīvu, dabas izzinošu un citi pasākumi. Protams, neiztiks arī bez zivju zupas un citu zivju gardumu baudīšanas.­

Bet tad, kad satumsīs, jauno sezonu atklās Kuldīgas brīvdabas kino „Goldingen Knight Cinema”, kur pulksten 22.30 izrādīs latviešu animācijas filmu „Lote no Izgudrotāju ciema”. Sīkāk internetā: www.kuldiga.lv.

Lido zivis Kuldīgā

2. Sestdien Rīgā notiks tradicionālais Tvīda brauciens

Savukārt rīdzinieki sestdien, 25. aprīlī, varēs vērot un piedalīties šovā, kuru veidos paši – gaumīgākajā veloparādē vai Tvīda braucienā. Tvīda brauciens ir kļuvis par tradīciju visā pasaulē. Arī Rīgā tas jau sesto gadu pulcēs simtiem velobraucēju. Dzīvespriecīgajā divriteņu parādē spilgti uzmirdzēs daudzi klasiski un pat vēsturiski dāmu un kungu velosipēdi, kā arī braucēji būs uzposušies senlaicīgās kleitās, uzvalkos un aksesuāros no dažādiem laika posmiem.

Parāde ik gadu vieno pieaugušos un bērnus, senus draugus un jaunus paziņas, riteņbraucējus, senlietu kolekcionārus, māksliniekus, mūziķus un vienkārši cilvēkus, kuri vēlas izbaudīt Latvijas Veclaiku divriteņu kluba un Ērenpreisa velosipēdu darbnīcas radīto senatnes garšu. Viss, kas vajadzīgs, lai piedalītos braucienā, ir divritenis un gaumīgs ietērps - sākot ar 19. gadsimta frakām un vakarkleitām un beidzot ar sešdesmito gadu rokenrola modi. Kā katru gadu, arī šogad izcilāko tērpu autoriem būs sarūpētas īpašas balvas.

Pasākums sāksies pulksten 15.00 Esplanādē pie Raiņa pieminekļa, kur stundu pirms brauciena būs iespēja piedalīties kādā no tradicionālajām ar velo kultūru saistītajām aktivitātēm. Piemēram, lai parūpētos par savu ārējo tēlu, dalībniekiem būs pieejams kurpju spodrināšanas sols un friziera meistardarbnīca. Tiem, kas ar šīm lietām būs tikuši galā, būs iespēja piedalīties šautriņu mešanas atrakcijā vai iegūt veclaicīgu portretu fotostūrītī. Neizpaliks arī laikmetam atbilstoši muzikāli priekšnesumi.

Tvīda brauciens sāksies pulksten 16.00. Parāde izbrauks no Esplanādes un virzīsies caur Vecpilsētu un bulvāru rajona dārziem, izmetīs loku pa kluso centru līdz Vecās Ģertrūdes ielas baznīcai, bet tālāk caur pilsētas centru dosies uz apciemosim Grīziņkalnu.

Tvīda brauciens noslēgsies velosipēdu darbnīcas „Ērenpreiss” pagalmā, Aleksandra Čaka ielā 90, kur visi kopīgi atpūtīsies, dejojot mūzikas pavadījumā vai skatoties video no iepriekšējo gadu braucieniem. Vakara gaitā sanākušos priecēs grupas „Keksi” un „Rīgas modes” Sīkāk internetā: www.rigasvelonedela.lv.

3. Frenka Sinatras melodijas „Splendid Palace”

Rīgas kinoteātrī „Splendid palace” sestdien, 25. aprīlī, pulksten 20.00 uzstāsies Holivudas sliktais puisis un pasaules klases dziedātājs Roberts Davi, kurš izpildīs slavenās leģendārā Frenka Sinatras dziesmu interpretācijas. Koncertprogramma „Davi Sings Sinatra: On the Road to Romance” tapusi par godu Sinatras simtajai dzimšanas dienai. Jāpiebilst, ka Roberts Davi, savas unikālās balss dēļ, ir kļuvis gandrīz vai tikpat slavens kā savu aktiermākslas spēju dēļ.

Kopā ar savu grupu, kuru vada „Grammy” balvu ieguvušais pianists un mūzikas režisors Rendijs Valdmens, kurš kļuva par Frenka Sinatras pianistu 21 gada vecumā, Roberts Davi aizvedīs skatītājus mūzikas atmiņu ceļojumā, kurā ietilpst arī vairāki stāsti no viņa personīgajām attiecībām ar Frenku Sinatru.

Savukārt Roberts Davi ir tēlojis 130 filmās un ir strādājis kopā ar dažiem no pasaules lieliskākajiem aktieriem un režisoriem, kā, piemēram, Stīvens Spīlbergs, Klints Īstvuds, Brūss Viliss, Beničo del Toro un Marlons Brando. Viņš ir pazīstams kā viens no populārākajiem sliktajiem puišiem filmās. Taču Roberts Davi ir ieguvis cieņu un atpazīstamību no savu fanu, kritiķu un citu mūziķu puses, pateicoties izjustajai dziedāšanai

Roberta Davi mīlestība pret mūziku un uzstāšanos sākās jau agrā jaunībā. 15 gadu vecumā viņš ieguva pirmo vietu prestižajās Ņujorkas pilsētas skolu mūzikas asociācijas solo sacensībās. Jaunībā viņš mācījās pie vairākiem augstākā līmeņa vokālajiem skolotājiem, un pēdējā laikā – pie plaši atzītā vokālā skolotāja Gary Catana, kurš saka: „Pretēji citiem dziedātājiem, kuri dzied amerikāņu dziesmas, Robertam patiešām ir īstā balss, vīrišķīgs, bagātīgs tonis un skaistums, kā arī jūtīga, mākslinieciska sirds. Šādā ziņā viņš atgādina Sinatru. Viņa unikāli krāsainais baritons dažbrīd ir nedaudz dramatisks, taču viņa interpretācija – vienmēr ļoti pārdomāta. Kopumā Roberts Davi viegli varētu atņemt Sinatram viņa vietu, ja notiktu šādas sacensības”.

Biļešu cenas: 35 - 50 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.splendidpalace.lv.

Roberts Davi: „Davi Sings Sinatra: On the Road to Romance”

4. Jauno Jāņu orķestris „spridzinās” mūzikas namā „Daile”

Jauno Jāņa orķestra („Dzelzs vilks) latvju dainu enerģija, pārvērsta mūsdienīgā un oriģinālā mūzikā, uzrunās un iekustinās gan lielus, gan mazus Rīgas mūzikas namā „Daile” sestdien, 25. aprīlī, pulksten 19.00. Jaunās skaņās būs gan plaši pazīstamās „Dzelzs vilka” dziesmas ar dainu tekstiem, gan jaunas kompozīcijas, kurām iedvesma gūta tautasdziesmu vārdos.

Jauno Jāņu orķestris ir septiņu mūziķu projekts, izaudzis no leģendārās grupas „Dzelzs vilks” vairāku gadu veiksmīgiem eksperimentiem, radot oriģinālas dziesmas ar latvju dainu tekstiem, un nu orķestris iet savu, neatkarīgu ceļu mūzikā, līdzi ņemot „Dzelzs vilka” iedvesmoto mantojumu.

Žanrs, ko grupa dēvē par mūsdienu tautas mūziku, ietver folkroka, pasaules mūzikas, elektronikas un pat pankroka elementus. Grupas arsenālā ir gan mūsdienīgi instrumenti – no elektriskās ģitāras līdz sintezatoriem, gan etnogrāfiski skaņu rīki, tostarp ģīga un robdēlis. Kombinācijā ar mūziķu skatuves šarmu tie rada neatkārtojamu enerģijas lādiņu.

Sestdienas koncertā grupa piedāvās arī jaundarbu - šūpuļdziesmu straujām sirdīm – „Mazais vilciņš”. „Mazā vilciņa” tekstā skan latviešu dainas, bet oriģinālmūziku radījuši Jauno Jāņu orķestra mūziķi: Juris Kaukulis (mandolīna, balss), Ieva Strode (balss), Artis Orubs (sitaminstrumenti), Andris Alviķis (ģīga, balss) un Kaspars Tobis (elektronika).

„Ikvienā no mums - gan pieaugušos un bērnos - snauž mazs, bet sparīgs vilciņš - pirmatnējs spēks, kas gaida, kad varēs mosties un darīt lielas lietas. Ja vajag, arī kost. Mūsu šūpuļdziesma ir arī stāsts par visiem mazajiem vilciņiem, kas reiz būs lieli, un stāsts par mums, lielajiem, kuri grib pasargāt mazos no tā, ko saucam par dzīvi. Tautasdziesmu vārdi, ko uzgājām dainu skapī, mūsuprāt, skan gluži kā mantra ar rituālu spēku. Mūzika šo burvību tikai turpina skaņu zīmēs,” par dziesmu saka Juris Kaukulis.

Biļešu cenas: 8 – 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dailesnams.lv.

Jauno Jāņu orķestris: „Mazais vilciņš”

5. Mākslas medības Kalnciema kvartālā noslēgsies ar „Mākslas detektīvu" atvēršanas svētkiem

Noslēguma tuvojas gadskārtējo Mākslas medību izstāde - pārdošana Kalnciema kvartālā, tāpēc tās pēdējā sestdienā, 25.aprīlī, norisināsies īpašas aktivitātes ģimenēm ar bērniem - rakstnieces Luīzes Pastores un ilustratores, Mākslas akadēmijas studentes Elīnas Brasliņas jaunās grāmatu sērijas „Mākslas detektīvi” atvēršana, kuras ietvaros būs skanīga darbnīca kopā ar mūziķi Nilu Īli, radošās darbnīcas, konkursi un balvas, kā arī citi pasākumi.

Kalnciema kvartālā jau piekto gadu norisinās gadskārtējās Mākslas medības - iniciatīva, kas gan mākslas zinātājiem, gan interesentiem ļauj vienkopus iepazīt un iegādāties spilgtāko pašmāju jauno mākslinieku - Latvijas Mākslas akadēmijas studentu darbus. Izstāde - pārdošana norisināsies līdz 28. aprīlim, bet izstādes pēdējā sestdienā, 25.aprīlī, paralēli zemnieku un amatnieku tirdziņa norisei notiks arī Latvijas mākslai un māksliniekiem veltīts pasākums ģimenēm ar bērniem.

Pulksten 12.00 Kalnciema kvartāla Brūnajā mājā notiks rakstnieces Luīzes Pastores un ilustratores Elīnas Brasliņas jaunākās stāstu sērijas „Mākslas detektīvi” pirmo divu grāmatu „Pazudušais pērtiķis” un „Neredzamais cilvēks” atvēršanas svētki.

Dienas programmā: Mākslas medības vecākiem; bērniem - došanās mākslai pa pēdām kopā ar rakstnieci Luīzi Pastori; „Kā skan glezna?” - radošs uzdevums jaunajiem detektīviem kopā ar skaņu meistaru Nilu Īli un draugiem; radošā darbnīca „Otrpus gleznām” ar ilustratori Elīnu Brasliņu; konkursi, balvas un mākslas detektīvu ordeņu pasniegšana.

Paralēli Mākslas medību noslēdzošajiem pasākumiem notiks ierastais Kalnciema kvartāla zemnieku un amatnieku tirgus, piedāvājot pirmās pavasara veltes un oriģinālus amatnieku izstrādājumus.

6. Mūzikas akadēmijas simfoniskā orķestra sezonas noslēguma koncerts

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas simfoniskais orķestris visus mūzikas interesentus aicina uz savu sezonas noslēguma koncertu sestdien, 25. aprīlī, pulksten 16.00, Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē. Viesdiriģenta Georgija Čičinadzes (Gruzija) vadībā simfoniskais orķestris atskaņos 18. gadsimta lielāko dižgaru Volfganga Amadeja Mocarta un Ludviga van Bēthovena kompozīcijas. Kopā ar orķestri muzicēs solisti Lienīte Kostanda (vijole) un Pēteris Trasuns (alts).

„Kā dzirkstoša šampanieša malks tveicīgā dienā izskanēs Latvijas Mūzikas akadēmijas simfoniskais orķestra sezonas noslēguma koncerts, uz kuru tiek aicināts ikviens skaistas mūzikas cienītājs. Kolorītā gruzīnu viesdiriģenta Georgija Čičinadzes vadībā klausītājus veldzēs gaišuma un spožuma caurstrāvotie Volfganga Amadeja Mocarta uvertīra operai „Burvju flauta” un „Sinfonia Concertante” vijolei un altam ar orķestri, kā arī Ludviga van Bēthovena liriskā Ceturtā simfonija, kas ir viens no pirmajiem komponista soļiem ceļā uz romantisko tēlu sfēru. Katrā ziņā koncerta programma ar nodomu veidota klausītāja tīkamāko un priekpilnāko emociju radīšanai,” stāsta koncerta rīkotāji.

Jāuzsver, ka viesdiriģents, maestro Georgijs Čičinadze ir viens no iemīļotākajiem mūziķiem Gruzijā - gan publikas, gan mūzikas kritiķu atzinību izpelnījies pateicoties savai muzikalitātei, personīgajai harizmai un prasmei jūtīgi un sirsnīgi sarunāties ar mūziķiem uz skatuves un mēģinājumu procesā. No 2004. līdz 2010. gadam viņš bija Tbilisi Valsts operas un baleta teātra diriģents un mākslinieciskā vadītāja vietnieks.

Sadarbojies ar pasaules slavu guvušiem orķestriem.

Biļešu cenas: 5 eiro (“Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.jvlma.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: papagaiļi „Daugavā”, daudzveidīgais tekstils „Arsenālā” un Vasaras laiks Liepājā

* Vecrīgas mākslas galerijā „Daugava” (Alksnāja ielā 10/12) līdz 16. maijam skatāma Innas Šablovskas akvareļu izstāde „38 papagaiļi”. Šīs izstādes darbi tapuši pēdējo divu gadu laikā un ir radošu piezīmju atlase, mēģinājums papagaiļos izmērīt neparasto starpkrīžu laiku. Ekspozīciju veido dzīvespriecīgu un spilgtu papagaiļu akvareļi, kuru galvenā racionalitāte ir sagādāt prieku skatītājam. Māksliniece pēc izglītības ir arhitekte un tādēļ tā uztverama arī kā arhitekta strukturizēts, noslēpumains un vienlaikus iedvesmojošs dialogs ar skatītāju. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Izstāžu zālē Arsenāls (Torņa ielā 1, Vecrīgā) līdz 10. jūnijam skatāma izstāde „Daudzveidība vienotībā/Diversity&Unity" – galvenā ekspozīcija 5. Rīgas starptautiskās tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāles „Tradicionālais un laikmetīgais" daudzo pasākumu klāstā. Pēc starptautiskās žūrijas lēmuma 2015. gada ekspozīcijai tika akceptēti 29 valstu 85 mākslinieki. To vidū gan Latvijas skatītājam atpazīstamu, gan līdz šim pasaulē zināmu, bet Rīgā neredzētu autoru darbi. Izstādes skatītājs, vērojot ekspozīciju, varēs meklēt atbildi uz jautājumiem: „Kā dažādas nacionālās kultūras pauž savu identitāti globālajā mērogā un mūsdienu sabiedrībā? Vai tēmas kontekstā iespējams veidot mākslas darbu, kas aktualizētu vai palīdzētu atrisināt laikmeta asākās problēmas sociālā, politiskā un kultūras aspektā?”. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Latvijas Leļļu teātrī līdz 10. maijam izrāžu norises dienās var apskatīt bērnu un jauniešu veidotās lelles konkursam „Kikerigū!”, kas veltīts izcilajam latviešu leļļu meistaram Arnoldam Burovam. Latvijas Kinematogrāfistu savienības rīkotajam konkursam kopumā iesniegtas vairāk nekā 40 bērnu veidotās animācijas filmas un gandrīz 100 pašu darinātās lelles, ko veidojuši apmēram 200 dalībnieki no visas Latvijas. 29.aprīlī sagaidīsim latviešu leļļu filmu pamatlicēja Arnolda Burova simtgadi. Ar Latvijas Leļļu teātri bijis cieši saistīts viņa radošais mūžs – te tapušas daudzas viņa veidotās leļļu izrādes bērniem. Sīkāk internetā: www.lelluteatris.lv.

* Vecrīgas mākslas galerijā „Jēkabs”(Jēkaba ielā 26/28) līdz 9. maijam apskatāma mākslinieka Valērija Baidas (dz. 1958) jaunāko glezni personālizstāde Valērijs Baida ir daudzpusīgs mākslinieks. Savos darbos viņš atveido ainavas, klusās dabas, portretus, interjerus un figurālas kompozīcijas, strādājot eļļas, akvareļa, kā arī grafikas tehnikās. Mākslinieks savā daiļradē veiksmīgi apvieno spēcīgo zīmējumu ar savdabīgo krāsu izjūtu, kā arī dekorativitāti ar dziļu dabas noskaņas atveidi. Sīkāk internetā: www.paintings.lv.

* Savukārt Liepājā UPB izstāžu galerijā (Dzintaru ielā 19) līdz 28. jūlijam skatāma mākslinieces Anitas Melderes personālizstāde  “Vasaras laiks”. Izstāde uzbur visas noskaņas, kuras ir saistās ar vasaru – krāsas, skaņas, smaržas un garšas. Izjūtu gamma, izlikta uz audekliem, atklāj mākslinieces dvēseliskās bagātības un dzīves pieredzes spēku. Mākslinieces Anitas Melderes (dz. 1949.) glezniecība pārsteidz ar spēku un krāsu rotaļu. Sīkāk internetā: www.upb.lv.

­

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Sarmīte Linde/poga.lv, Vida Press, Evija Trifanova/LETA, Ieva Čīka/LETA, Edija Pālens/LETA