Rīgas centra skolas gaiši spīd

Neskatoties uz elektrības cenas dārdzību un energotaupību, vairākas Rīgas centra skolu fasādes tumšajos vakaros gaiši spīd: un tas nav saistīts ...

gallery icon
Sabiedrība
2022. gada 3. decembris, 05:02

Rīgas centra skolās elektrību netaupa - tās vārda tiešā nozīmē ir "gaismas pilis". FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Neskatoties uz elektrības cenas dārdzību un energotaupību, vairākas Rīgas centra skolu fasādes tumšajos vakaros gaiši spīd: un tas nav saistīts ar to, ka jānodrošina ielu apgaismojums, bet gan tāpēc, kā “tā ir smuki”. Jauns.lv interesējas, kāpēc tas tā? Pašvaldība drīzumā publiskajās ēkās plāno uzstādīt tā dēvētos astronomiskos pulksteņus, un tad nakts stundās fasādes vairs tik spilgti nespīdēs.

Latvijas Nacionālā teātra aktieris Egils Melbārdis pēc kādas vakarīgas pastaigas pa Rīgas centru sociālajā tīklā “Facebook” ierakstījis:

“Šodien pa radio dzirdēju, ka jātaupa elektroenerģija. Visiem esot jādomā, kā samazināt patēriņu, īpaši “dārgajās” stundās. Nupat, ap astoņiem vakarā, apgāju ap kvartālu – Krišjāņa Barona, Artilērijas, Aleksandra Čaka, Tallinas iela. Bet smuki! Turklāt divas ir skolas, no kurām vismaz viena noteikti mirdz līdz pirmajiem saules stariem. Jauki, jo, kad pretī logiem ir tāda “gaismas pils”, varu ekonomēt un savā istabā gaismu praktiski neslēgt.”

Tālāk komentāros skatuves mākslinieks pauž neizpratni: “Ne visur staro. Mūsu teātris taupa, cik spēj un vēl mazliet…” Bet galvaspilsētas skolām par elektroenerģijas taupīšanu ne silts, ne auksts!

Jauns.lv Rīgas domē interesējās, kāpēc laikā, kad citi izslēdz “nevajadzīgās” spuldzes, sevišķi jau fasāžu izgaismošanu, kas vairāk gan domāts ne apgaismojuma nodrošināšanai, bet gan smukumam, galvaspilsētas izglītības iestādes par to nedomā, un vai pašvaldība negrasās tās izslēgt. Rīgas domes Komunikācijas pārvalde Jauns.lv atbildēja:

“6. vidusskolas ēkas (pretī Ziedoņdārzam) fasādes dekoratīvā apgaisme tiek atslēgta no pulksten 0.00 līdz 5.00. Daļu Rīgas iestāžu fasāžu apgaismes elektroapgādi nodrošina aģentūra “Rīgas gaisma”, pārējā daļa iestāžu par savu fasāžu apgaismes elektroapgādi rūpējas pašas.
 
Pašlaik ir atslēgta dekoratīvā apgaisme Vanšu tilta vantīm (tilta dekoratīvā apgaisme gan tiek saglabāta svētku laikā, jo viena un tā pati elektrolīnija baro lielu daļu dekorāciju uz tilta), Dienvidu tilta dekoratīvā apgaisme un Akmens tilta dekoratīvās “bumbas” uz piloniem. Lielākajā daļā iestāžu dekoratīvais apgaismojums tiek kontrolēts pēc krēslas sensora, tāpēc tā izslēgšanai nakts laikā nepieciešams uzstādīt astronomiskos pulksteņus, ko plānots izdarīt tuvākajā laikā (uzstādīšana ir ekonomiski pamatota un atmaksāsies nepilna gada laikā)."

foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Neraugoties uz energotaupības pasākumiem un elektrības dārdzību, vairāku galvaspilsētas skolu fasāžu dekoratīvais apgaismojums rīdziniekus priecē visu nakti.

Pēc Rīgas domes datiem “liekā” apgaismojuma izslēgšanas rezultātā panākts šāds elektroenerģijas ietaupījums:

* 187,5 MWh jūlijā (apgaismojums tika ieslēgts vēlāk un izslēgts ātrāk),
* 240,1 MWh augustā (sāka testēt rīcības plānā iekļautos pasākumos),
* 260,2 MWh septembrī (tiek ieviesti rīcības plānā paredzētie pasākumi),
* 449,2 MWh oktobrī (turpinās taupības pasākumi un to ieviešana).

Kopējais “Rīgas gaisma” ietaupījums oktobrī naudas izteiksmē bija 91 187,60 eiro (ņemts vērā faktiskais “Nordpool spot” biržas tarifs).

Pagaidām gan nav plānots ieviest papildus taupības pasākumus, bet dekoratīvā apgaismojuma atslēgšana ir tikai daļa no visiem taupības pasākumiem. Galvaspilsētas vietvara informē:

“Papildus tiek izslēgts ielu apgaismojums darba dienās laika posmā no 3.00 līdz 4.00. Gaismas izslēdz jau kopš 18. septembra. Šī aktivitāte veido lielāko enerģijas ietaupījumu (aktivitāte samazinās elektroenerģijas patēriņu par 6,7% (1872 Mwh/gadā). Ielās, kur ir izvietoti divi gaismekļi, kas atrodas viens otram blakus un nodrošina augstāku apgaismojuma intensitāti, viens gaismeklis no tiem ir atslēgts. Piemēram, Brīvības, Krišjāņa Valdemāra, Ģertrūdes, Bruņinieku, Tallinas, Artilērijas, Aleksandra Čaka, Cēsu, Jelgavas, Uriekstes un citās ielās. (aktivitāte samazinās enerģijas patēriņu par 3,6% (1023,99 MWh/gadā)).

Pašlaik “Rīgas gaisma” organizē nātrija gaismekļu nomaiņu pret LED gaismekļiem Pleskodāles un Vecmīlgrāvja apkaimēs (plānotais enerģijas patēriņa samazinājums ir par 2,7%  (768,427 MWh/gadā)). Apgaismes iekārtu darbība līdz 33,3% ir samazināta (2/3 tiek atslēgtas) abos lielajos sporta laukumos nakts stundās - Rīgas 84. vidusskolas sporta laukumam un Centra sporta kvartālam.

Savukārt Izglītības iestādēs novērots liels siltumenerģijas ietaupījums. Daļa no tā ir saistīta ar siltāku laiku, daļa ar taupības pasākumiem. Aprēķinot šī gada patēriņu attiecībā pret pagājušo gadu, ietaupījums siltumenerģijai veido 20,1%.”

Pilna apgaismojuma kontrole tavos pirkstu galos

gallery icon