foto: ekrānuzņēmums no video
Skolnieces krievvalodīgā mamma atradusi vairāk nekā 20 gramatikas kļūdu matemātikas uzdevumos latviešu valodā
Divi piemēri ar atrastajām kļūdām.
Sabiedrība
2022. gada 22. novembris, 15:12

Skolnieces krievvalodīgā mamma atradusi vairāk nekā 20 gramatikas kļūdu matemātikas uzdevumos latviešu valodā

Jauns.lv

"Rus.lsm.lv" redakcijā vērsās 4. klases skolnieces mamma. Matemātikas darba burtnīcā mazākumtautību skolām viņa atklāja gramatikas kļūdas latviešu valodā rakstītos uzdevumos.

Darba burtnīcā 4. klasei ir uzdevumi gan latviešu, gan krievu valodā. Nadežda Ježova - mazākumtautību skolas audzēknes mamma - mācību līdzeklī atklāja gramatikas kļūdas latviešu tekstos.

"Kādā vakarā meitiņa atnāca pie manis, teica, ka viņa nesaprot dalījumu, lai es viņai paskaidroju. Sākām skatīties darba burtnīcu. Izlasīju uzdevumu, pamanīju kļūdu. (..) Tad sāku šķirstīt, atradu vēl kļūdu. (..)

Man kļuva interesanti, cik tomēr mācību grāmatas tiek pārbaudītas, pirms tās tiek nodotas iespiešanai," stāstīja Nadežda Ježova.

Rezultātā visā matemātikas darba burtnīcā viņa atrada vairāk nekā 20 kļūdas. "Tā ir mūsu bērnu izglītības kvalitāte. Tas ir svarīgi. Latviešu valoda mums visiem ir jāzina labā līmenī, bet, ja pat mācību grāmatās viss tiek pasniegts ar kļūdām - tas kaut kā nav pareizi, manā skatījumā," norāda Nadežda Ježova.

Valsts izglītības satura centrā par kļūdām šajā darba burtnīcā uzzinājām no "Rus.lsm.lv". Šo darba burtnīcu viņu pārstāvji nekad nav redzējuši, pārbaudījuši un saskaņojuši tās saturu. Tā izdota pirms astoņiem gadiem - 2014. gadā.

"Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka Valsts izglītības satura centrs apstiprina mācību literatūru. Un tās ir mācību grāmatas. Izdevniecība tās iesniedz gandrīz gatavā veidā, recenzents izpēta materiālu, mēs norādām uz kļūdām, kas jālabo un tad izdevniecība tās jau var izdot. Mācību līdzekļus mēs neapstiprinām. Jebkura izdevniecība var uztaisīt darba burtnīcas un izdot tās bez saskaņošanas ar mums," sacīja Valsts izglītības satura centra pārstāve Liene Bērziņa.

Citiem vārdiem - Valsts izglītības satura centrs pārbauda tikai mācību grāmatas. Darba burtnīcu saturs - uz izdevēju sirdsapziņas.

Darba burtnīcu "Matemātika bilingvāli" laidusi klajā izdevniecība "Retorika A". Viņu mājas lapā ir arī citi mācību līdzekļi - pārsvarā krievu valodā. Izdevniecībā solīja jautājumu nodot direktoram, taču uz turpmākajiem zvaniem neatbildēja.

"Laiku pa laikam no vecākiem saņemam ziņojumus par kļūdām darba burtnīcās. Tāpat daudzi sociālajos tīklos publicē uzdevumus ar kļūdām vai kādu neatbilstību. Protams, mēs uz to reaģējam. Sazināmies ar izdevniecībām un informējam tās par šīm kļūdām.

Bet mēs ne vienmēr varam ietekmēt izdevniecību darbu. Ja tas ir saistīts ar mācību literatūru, mēs varam norādīt, kādi grozījumi ir jāveic un neatkārtojami nākamajā izdevumā. Par darba burtnīcām varam tikai informēt izdevniecības par fiksētajām kļūdām un nepieciešamību tās labot," skaidro Liene Bērziņa.

Valsts izglītības satura centrā pateicās skolnieces uzmanīgajai mammai un solīja ziņot izdevniecībai par kļūdām darba burtnīcā.