foto: Telegram
Pusaudzis no Rīgas, kurš intervēja Lukašenko, devis zvērestu Baltkrievijas militāristu skolā
Latvijā dzimušais Iļja Karoza pietuvojies savam sapnim - dienēt Baltkrievijas armijā.
Sabiedrība
2022. gada 1. novembris, 06:58

Pusaudzis no Rīgas, kurš intervēja Lukašenko, devis zvērestu Baltkrievijas militāristu skolā

Jauns.lv

Zēns no bēdīgi slavenās organizācijas “Academy Kids TV”, kurš pēc skandāla saistībā ar Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko intervēšanas pārcēlās uz kaimiņvalsti, devis zvērestu un iestājies kadetu skolā.

Rīgas bērnu radio un televīzijas akadēmija "Academy KidsTV" vasarā izpelnījās plašu uzmanību pēc tam, kad tās pārstāvji devās uz Baltkrievijā notiekošo festivālu “Slāvu bazārs”, kur intervēja kaimiņvalsts galvu Lukašenko.

Šādu Rīgā bāzētās organizācijas rīcību asi kritizēja gan sabiedrība, gan augstas valsts amatpersonas, tostarp Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Baltkrievijā šāds Latvijas pārstāvju solis plaši tika izmantots propagandas veidošanā, izplatot naratīvu, ka Latvijas un Baltkrievijas režīma attiecības joprojām “mēdz būt arī draudzīgas”.

Stāstam attīstoties, atklātībā nonāca virkne neglaimojošas informācijas gan par pašu akadēmiju, gan arī tās vadītāju – Nadeždu Bukharovu.

foto: Telegram
Karuza vasarā devās uz Vitebsku, kur intervēja Baltkrievijas diktatoru Aleksandru Lukašenko.

Tostarp Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) informēja, ka akadēmijai nebija darbībai nepieciešamās licences, savukārt Bukharova vēl ilgāku laiku uzturējās Baltkrievijā, sniedzot turienes medijiem intervijas, kuru ietvaros nopēla Latviju.

Pamanīts tika arī Lukašenko intervējušais Latvijā dzimušais jaunietis vārdā Iļja Karoza.

Viņš jau kādu laiku ir pārvācies uz Baltkrieviju un piepildījis sapni, kuru reiz atklāja kaimiņvalsts propagandas medijiem – iestājies kadetu skolā Vitebskā, ar nodomu veidot militāro karjeru Baltkrievijā.

Rīdzinieks pošas aizstāvēt Baltkrieviju

Zvērestu Karoza nodevis 29. oktobrī. Par savu nodomu – kļūt par karavīru – puisis publiski pavēstīja filmētā sarunā ar pašu Aleksandru Lukašenko.

Sarunā ar Baltkrievijas valsts propagandas resursu “Belta” Karoza norāda, ka kaimiņos esot “augstāks izglītības līmenis” un ir “grūtāk mācīties fiziku”.

foto: Telegram
Kopā ar Iļju 29. oktobrī zvērestu devuši 75 topošie kadeti.

Kadetu skolā viņam esot grūti, bet interesanti. Karoza arī pašmācības ceļā apgūstot baltkrievu valodu.

Skolā, kurā šobrīd mācoties ap 270 kadetiem, Iļja bijis viens no 75, kuri todien devuši zvērestu.

Jāatgādina, ka tieši šobrīd Baltkrievijā ir novērojama pastiprināta militārā aktivitāte, un, lai arī Lukašenko vēl oktobra sākumā apgalvoja, ka “nekādas mobilizācijas nebūs”, jau mēneša vidū mediji ziņoja par to, ka mobilizācija ir izsludināta nosacīti “slēptā veidā” – kā kaujas spēku pārbaudes mācības.

Zīmīgi, ka, saskaņā ar medijos publicēto neoficiālo informāciju, spēku piesaiste lielākoties plānota tajās militārajās specialitātēs, kurās ir jaušams kadru deficīts Krievijas armijā.

Akadēmiju Ušakova laikos atbalstīja Rīgas dome

Rīgā bāzētā bērnu organizācija “Academy KidsTV”, kas vasarā devās uz Baltkrieviju, lai izprasītu interviju ar diktatoru Aleksandru Lukašenko, vēl Nila Ušakova laikos saņēma arī Rīgas domes finansiālu atbalstu.

Konkrēti – Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments ar nodibinājumu “Fonds “Academy KIDSTV”” noslēdza līgumu Nr. DIKS-17-1518-lī “Par projekta īstenošanu”.

Attiecīgā līguma priekšmets paredzēja īstenot projektu “Pasākumu cikls “Radošās darbnīcas filmu veidošanā Rīgas 9.-12. klašu audzēkņiem”.

Putina un Lukašenko tikšanās Sočos. Ar viņiem kopā arī Baltkrievijas vadoņa dēls

Vladimirs Putins un Aleksandrs Lukašenko Sočos aizvadīja tikšanos divatā. Abi vienojušies par kredīta piešķiršanu Baltkrievijai, kā arī pārrunāja krievietes Sofijas ...

gallery icon

Projekta īstenošanai Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments piešķīra finansējumu 4311,04 eiro apmērā.

Lukašenko gan nebūt nav pirmā Kremlim pietuvināta augsta līmeņa amatpersona vai Krievijā strādājoša, Putina režīmam netraucējoša slavenība, kuras intervēšanu “Academy KidsTV” bērniem ir noorganizējusi vadība.

Vēl pērn intervēts Putinam pietuvinātais Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) prezidents, bijušais Krievijas vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs un latviešu izcelsmes dziedātāja Liene Greifāne, Sočos.

Vērts atgādināt, ka Baltkrievijas ilggadējais līderis Aleksandrs Lukašenko varu saglabāja pēc 2020. gada 9. augusta vēlēšanām, kas Baltkrievijā izsauca plašus, asiņainus protestus un Rietumos tika atzītas par nedemokrātiskām un negodīgām.

Kā zināms, kopš 24. februāra, kad Krievija sāka agresīvu iebrukumu Ukrainā, Lukašenko režīms ir pastāvīgi ļāvis būtisku daļu militāro manevru un kaujas uzdevumu izvērst no Baltkrievijas teritorijas.

Tieši pieeja Baltkrievijas teritorijai, ko atļāvis Lukašenko, palīdzēja Kremļa okupantu spēkiem iebrukt Ukrainas ziemeļos un bīstami tuvu pietuvoties Kijivai.