foto: LETA
LSA aicina rast papildu finansiālo atbalstu studējošajiem energoresursu cenu krīzes laikā
LSA uzsver, ka attālinātās mācības ne tikai mazina studiju kvalitāti, bet arī palielina studējošo dzīvošanas izmaksas
Sabiedrība
2022. gada 25. oktobris, 16:41

LSA aicina rast papildu finansiālo atbalstu studējošajiem energoresursu cenu krīzes laikā

Jauns.lv/LETA

Latvijas Studentu apvienība (LSA) 20.oktobrī nosūtīja vēstuli Labklājības ministrijai, Finanšu ministrijai, Ekonomikas ministrijai un Izglītības un zinātnes ministrijai ar aicinājumu rast papildu finansiālo atbalstu studējošajiem energoresursu cenu pieauguma laikā, informēja LSA sabiedrisko attiecību vadītāja Izabella Rumkovska.

Vēstulē tika uzsvērta atbalsta nozīmība studējošajiem un augstākajai izglītībai kopumā, kā arī krīzes ietekmē pastāvošie draudi studiju pārtraukšanai.

Saskaņā ar "Eurostudent (2018. - 2021.)" pētījuma datiem jau pirms energoresursu cenu krīzes sākuma Latvijā vidēji 78% studējošo strādāja algotu darbu. Lietuvā, kuras sociālekonomiskais stāvoklis ir līdzīgs Latvijas, tika atzīmēti 77% studējošo, no kuriem lielākā daļa strādā studiju procesa laikā, no tiem 72% nevar atļauties studijas bez algota darba un 22% strādā, lai finansiāli nodrošinātu citus apgādājamos.

Pēc šī pētījuma datiem iezīmējies arī tas, ka studējošie, kas saņem atbalstu, strādā mazāk studiju procesa laikā. Esošā energoresursu krīzes situācija ar straujo cenu pieaugumu var vēl vairāk palielināt studējošo nodarbinātību un studiju procesa pārtraukšanu, lai spētu sev nodrošināt iztiku.

Kā norāda Rumkovska, šāda tendence tika novērota arī Covid-19 pandēmijas laikā - studējošajiem pieņemot lēmumu par studiju pārtraukšanu gan studiju kvalitātes, gan arī iztikas nodrošināšanas dēļ.

Atsaucoties uz LSA 2020. gadā izveidoto aptauju, attālināto studiju un darba dēļ krietni cieta arī studējošo mentālā veselība - gandrīz 12% studējošo uzsvēra, ka šo apstākļu dēļ ir gatavi arī pamest savas studijas. Ņemot vērā, ka tajā skaitā, bet ne tikai, labklājības līmenis valstī ir cieši saistīts arī ar iedzīvotāju izglītības līmeni, valstij ir jābūt ieinteresētai studiju saglabāšanas un studējošo iztikas veicināšanas jautājumos.

Zināms, ka daļa no augstākās izglītības iestādēm jau ir pieņēmusi lēmumu pārnest studijas attālinātu studiju režīmā energoresursu taupības nolūkā vai ieviest taupības pasākumus, kas ietekmē studiju pieejamību.

LSA uzsver, ka šāds augstskolu lēmums ne tikai mazina studiju kvalitāti, kas pēc Covid-19 pandēmijas attālināto studiju perioda jau ir pietiekami cietusi, bet arī palielina studējošo dzīvošanas izmaksas, ņemot vērā, ka attālinātās studijās individuālās elektroniskās ierīces tiek lietotas biežāk.

Iepriekš minētais studējošo nodarbinātības līmenis, kā arī patlaban valstī esošais algu apjoms nav sekojis straujajai inflācijai, tādējādi radot pastiprinātus riskus dažādām sabiedrības grupām, it īpaši studējošajiem, kam studijas ir nepieciešams balansēt ar nodarbinātību.

LSA uzsver, ka studējošajiem ir nepieciešams koncentrēties uz studiju procesu un kvalitatīvu augstākās izglītības iegūšanu, tomēr bez papildus atbalsta LSA prognozē studējošo atbirumu no augstākās izglītības iestādēm, lai studējošie spētu sev nodrošināt iztiku.

LSA rosina piemērot papildus atbalstu studējošajiem energoresursu cenu pieauguma krīzes laikā līdzīgi kā 2022. gada pavasara mēnešos vai rast citus veidus kā atbalstīt arī studējošos kā apdraudētu sabiedrības grupu, pamatojoties uz iepriekš pieminētajiem datiem un argumentiem.