foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Laikā, kad nēģu cenas kāpj debesīs, iznāk Dzintra Kolāta “Nēģu bībele”
Kuivižos dzīvojošais bijušais Latvijas radio šefs Dzintris Kolāts klajā laidis “Nēģu bībeli”.
Novadu ziņas
2022. gada 16. oktobris, 05:58

Laikā, kad nēģu cenas kāpj debesīs, iznāk Dzintra Kolāta “Nēģu bībele”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Laikā, kad ūdens velšu cenas pārsit visus rekordus, bijušais Latvijas Radio šefs Dzintris Kolāts klajā laidis savu kārtējo grāmatu, veltītu Vidzemes jūrmalas zvejnieku delikatesēm. Ja pērn iznāca viņa sastādītā “Reņģu pavārgrāmata”, tad nule atvēršanas svētkus piedzīvojusi “Nēģu bībele”.

Un nav jābrīnās, kāpēc Limbažu novada Kuivižos dzīvojošais Kolāts izvēlējies rakstīt tieši par šīm delikatesēm. Pirmām kārtām, Limbaži jau sen kā tiek dēvēti par Latvijas reņģu galvaspilsētu, jo tur līdz pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu beigām norisinājās plaša tirgošanās ar reņģēm, kaut arī pilsēta neatrodas pie jūras. Otrām kārtām, četrus kilometrus no Kuivižiem esošā Salacgrīva jau izsenis cīkstās ar Carnikavu par to, kur tad ir tie dižākie nēģu tači.

Grāmatas autors par jauno izdevumu stāsta: “Tajā aizraujošā, populārzinātniskā formā aprakstīta nēģu bioloģija un savdabīgais dzīves cikls, izsekots nēģu zvejas senajai vēsturei, apkopoti zvejnieku, pavāru un tirgotāju stāsti par attiecībām ar savdabīgo radību, kura, kā izrādās, tomēr ir zivs.

foto: Limbažu novada pašvaldība
“Nēģu bībeles” cena var būt tikpat vērtīga, cik pārsimts gramu augstvērtīgu nēģu želejā.

Taču pati galvenā “Nēģu bībeles” sadaļa ir receptes. Kopā apmēram 70 dažādu veidu kā cept, vārīt, sautēt vai vēl citādi sagatavot nēģi svētku galdam. Liela materiāla daļa, atsaucoties grāmatas veidotāju aicinājumiem, iesūtīta caur sociālajiem tīkliem. Tāpat ir receptes no profesionāliem pavāriem un delikatešu meistariem, atrastas gan sarunās gan interneta, gan drukātos recepšu apkopojumos, tostarp arī ļoti senos.

Tekstu papildina karikatūrista Aigara Lapiņa ironiskais nēģu lietu redzējums, kā arī daudzas fotogrāfijas no mūsu dienām līdz pat 100 gadus senai vēsturei. Projektu finansējis Zivju Fonds. Izdevējs ir Limbažu novada pašvaldība.”

Jāteic, ka sakarā ar šogad krasi cēlušamies nēģu cenām, grāmatas cena nav diez ko sālīta – tikpat, cik tirgū varētu maksāt kādi pārsimts gramu nēģu. Ja pērn augustā, kad sākās nēģu zvejas sezona, kilograms nēģu tirgū maksāja ap 30 eiro, tad šogad Rīgas Centrāltirgū to cena uzkāpa vēl nebijušās debesīs – līdz pat 49 eiro kilogramā.