foto: LETA
Vēlētāju aptaujas rezultāti norāda uz nopietnu problēmu, pauž politologs
Jānis Ikstens
Politika
2022. gada 1. oktobris, 22:41

Vēlētāju aptaujas rezultāti norāda uz nopietnu problēmu, pauž politologs

Jauns.lv/LETA

Nobalsojušo vēlētāju aptauja pie iecirkņiem ("exit poll") norāda uz austrumslāvu tautu vēlētāju radikalizēšanos, sacīja Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns, politologs Jānis Ikstens, komentējot 14.Saeimas vēlēšanu "exit poll" rezultātus.

Ikstens norādīja, ka "Saskaņas" vājais starts un pat iespējamā neiekļūšana 14.Saeimā, kā arī partijas "Stabilitātei!" rezultāts, pārspējot "Saskaņu", norāda uz nopietnu problēmu - zināmu austrumslāvu tautu vēlētāju radikalizēšanos. 

"Būs nepieciešama aktīva integrācijas politika, un esošais kultūras ministrs uz tādu nav spējīgs," izteicās Ikstens. 

Arī "Jaunās vienotības" (JV) provizorisko rezultātu Ikstens nodēvēja par pārsteidzošu, jo tik daudz kritizēta premjera partijai šāds rezultāts esot liela veiksme.

Pārdaugavas iedzīvotāji dodas vēlēt 14. Saeimu

1. oktobrī norisinās 14. Saeimas vēlēšanas, kad vēlēšanu iecirkņi ir atvērti no plkst.7 līdz 20.

gallery icon

Ikstens apgalvoja, ka JV rezultātam sava nozīme ir bijusi ārlietu ministra Edgara Rinkēviča pēdējo mēnešu aktivitātēm, kā arī tam, ka daudziem cilvēkiem, acīmredzot, patīk tāds "miermīlīgs personāžs" kā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. 

"Laikam cilvēki to novērtē. Kariņš tomēr ir izvilcis šo smago koalīciju cauri Covid-19 krīzei, cauri tagadējai krīzei. Iespējams, ka šis balsojums par JV ir aiz žēlastības un pateicības," teica Ikstens. 

"Jaunā Vienotība" sagaida 14. Saeimas vēlēšanu rezultātus

"Jaunā Vienotība" 14. Saeimas vēlēšanu rezultātu sagaidīšanas pasākumā.

gallery icon

Vienlaikus politologs teica, ka, viņaprāt, Kariņam nebūtu jābūt nākamajam premjeram, jo viņš neesot krīzes laiku premjers. Pēc Ikstena domām, pār Kariņu krīt atbildība par valdības darbiem Covid-19 krīzes laikā un lielas naudas "izķēzīšanu". Ikstena ieskatā Kariņš ir vājš premjers. 

Tāpat Ikstens izcēla, viņa ieskatā, "ļoti cienījamo Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) startu" vēlēšanās, neskatoties uz diezgan plašo kritiku no mediju puses un ZZS premjera amata kandidāta Aivara Lemberga neaicināšanu uz politiķu diskusijām. 

"Tas norāda, ka ZZS ir stiprs zīmols, kas spējis atnest tādu pašu rezultātu kā pirms četriem gadiem. Tas liecina par ļoti stabilu vēlētāju loku, kā arī to, ka Latvijas Zaļajai partijai nebija būtiska loma šajā apvienībā," teica Ikstens. 

Jau ziņots, ka lielāko vēlētāju atbalstu 14.Saeimas vēlēšanās varētu būt guvušas JV, Apvienotais saraksts (AS) un ZZS, liecina aģentūras LETA, Latvijas Televīzijas (LTV), Latvijas Radio un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) sestdien veiktā nobalsojušo vēlētāju aptauja pie iecirkņiem ("exit poll").