Maija beigās Valmieras teātrī būs skatāma izrāde "Sudraba gaisma"
Luga "Sudraba gaisma" ir par kādreizēju aktrisi, kas ir atgriezusies savā pilsētā pēc daudziem izsūtījuma gadiem, un visi viņas mīļie ir miruši.
Kultūra
2015. gada 5. maijs, 18:10

Maija beigās Valmieras teātrī būs skatāma izrāde "Sudraba gaisma"

Jauns.lv

30.maijā Valmieras teātrī gaidāma pirmizrāde gruzīnu režisora un dramaturga Rezo Gabriadzes lugai "Sudraba gaisma", ko Valmieras teātrī iestudē Mihails Gruzdovs.

Kā informēja Valmieras Drāmas teātra Literārās daļas vadītāja Edīte Tišheizere, lugas darbība notiek kapsētā, bet galvenajā lomā ir aktrise Dace Everss.

Luga ir par kādreizēju aktrisi, kas ir atgriezusies savā pilsētā pēc daudziem izsūtījuma gadiem, un visi viņas mīļie ir miruši. Viņa apmetas kapsētā un sarunājas ar tuvinieku pieminekļiem. Taču šis stāsts tiek pausts ļoti viegli, poētiski, bet galvenais tā ir komēdija, jo gruzīnu kultūrā ir ielikta šī prasme redzēt arī sāpīgas lietas komiskā gaismā.

Līdz šim luga tikusi iestudēta tikai vienu reizi - Pītera Bruka teātrī Londonā, un šis fakts režisoram esot vēl lielāks izaicinājums, jo bijis nepieciešams saprast, kā atrast īsto toni, noskaņojumu, melodiju, lai pavēstītu šo stāstu par cilvēku un pieminekļu satikšanos, par dvēselēm, kas nav radušas piedošanu un tāpēc nevar doties projām no zemes.

Izrādes radošajā komandā ir arī komponists Arturs Maskats, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone un horeogrāfe Inga Raudinga. Kopā ar Eversu izrādē piedalās aktieri Imants Strads, Mārtiņš Meiers, Krišjānis Salmiņš, Marta Līne, Ingus Kniploks, Kārlis Neimanis, Kārlis Freimanis, Mārtiņš Liepa un Lelde Kalēja.

LETA/Publicitātes foto