foto: LETA
Likuma izmaiņu ietekmē Latvijas Pareizticīgās baznīcas vadība nemainās
Rîgas un visas Latvijas Metropolîts Aleksandrs piedalâs Pareizticîgo Ziemassvçtkiem veltîtajâ dievkalpojumâ Rîgas Kristus Piedzimðanas katedrâlç.
Politika
2022. gada 27. septembris, 07:50

Likuma izmaiņu ietekmē Latvijas Pareizticīgās baznīcas vadība nemainās

Jauns.lv/LETA

Pēc Saeimā septembrī pieņemtajiem grozījumiem Latvijas Pareizticīgās baznīcas likumā tās vadība nav mainījusies, liecina oficiālajā izdevumā publicētais Valsts prezidenta Egila Levita paziņojums.

Likuma grozījumi cita starpā noteica, ka Pareizticīgajai baznīcai līdz oktobrim Valsts prezidenta kanceleja ir jāinformē par amatā esošo baznīcas galvu un bīskapiem, bet kanceleja "nekavējoties attiecīgo informāciju publicē oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis"".

Latvijas Pareizticīgā baznīca ir informējusi, ka baznīcas galva joprojām ir Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs (1939. gadā dzimušais Aleksandrs Kudrjašovs), bet bīskapi arī turpmāk būs Daugavpils - Rēzeknes bīskaps Aleksandrs (1973. gadā dzimušais Sergejs Matrjonins) un Jelgavas bīskaps Jānis (1978. gadā dzimušais Vladimirs Sičevskis).

Jau vēstīts, ka Saeima 8. septembrī pieņēma Levita iesniegtos Latvijas Pareizticīgās baznīcas likuma grozījumus, ar kuriem mainīts Latvijas Pareizticīgās baznīcas statuss, nosakot, ka tā darbosies pilnībā patstāvīgi un neatkarīgi.

Līdz šim Latvijas Pareizticīgā baznīca darbojās zem Maskavas patriarhāta, kas savukārt atbalsta Krievijā valdošo režīmu un šīs valsts karadarbību pret Ukrainu. Pēc Levita vārdiem, ar grozījumiem tiks atjaunots Latvijas Pareizticīgās baznīcas vēsturiskais statuss un izslēgta jebkāda Maskavas patriarha vara pār baznīcu Latvijā.