Skatītāji ierodas uz Kairiša iestudējuma "Farinelli un karalis" pirmizrādi Dailes teātrī

Dailes teātrī svētdien pirmizrādi piedzīvoja režisora Viestura Kairiša iestudējums "Farinelli un karalis", informē teātra pārstāve Agnese Vārpiņa.

gallery icon
Kultūra
2022. gada 19. septembris, 00:44

FOTO: skatītāji ierodas uz Kairiša iestudējuma "Farinelli un karalis" pirmizrādi Dailes teātrī

Jauns.lv/LETA

Dailes teātrī svētdien pirmizrādi piedzīvoja režisora Viestura Kairiša iestudējums "Farinelli un karalis", informē teātra pārstāve Agnese Vārpiņa.

Režisors Kairišs iestudējis Klēras van Kampenas lugu "Farinelli un karalis", kas būs krāšņa barokāla kostīmdrāma par mūzikas un mīlestības dabu.

Iepazīstinot ar izrādes saturu, Vārpiņa norāda, ka tās centrā ir prātā sajukušais Spānijas karalis Filips V. Viņš ir kļuvis bīstams savai valstij, savai tautai. Viņš uzbrūk pat savai mīlošajai sievai Izabellai.

Ainas no iestudējuma "Farinelli un karalis" Dailes teātrī

Dailes teātrī svētdien pirmizrādi piedzīvoja režisora Viestura Kairiša iestudējums "Farinelli un karalis".

gallery icon

Vienīgais, kas visus glābj no karaļa vājprāta, ir pasaulslavenā dziedātāja Farinelli ierašanās un viņa debešķīgā balss. Uz laiku mūzika glābj karali, karalisti un pat karalisko laulību. Tās varētu būt laimīgas beigas, ja vien pati karaliene nemīlētu kastrātu Farinelli tikpat ļoti, cik karalis viņa mūziku.

Iestudējumā karaļa lomā ir aktieris Ģirts Ķesteris, viņa sievu Izabellu Farnēzi atveido Rēzija Kalniņa. Savukārt Farinelli lomā redzams Artūrs Skrastiņš un solists Rūdis Cebulis, kuram izrādes mūzikas konsultants Juris Vaivods un režisors Kairišs uzticējuši izdziedāt smalki barokālos Georga Frīdriha Hendeļa skaņdarbus arfas un čella pavadījumā.

Izrādē piedalās arī aktieri Kaspars Dumburs, Juris Bartkevičs, bērna lomā - Artūrs Kaļķis. Uz skatuves līdzās aktieriem atrodas vēl kāds nozīmīgs izrādes elements - zirgs, kura simboliskais vēstījums iestudējumā ir caurvijoši nozīmīgs. Tā ir īpaši šai izrādei Dienvidāfrikā pasūtīta marionete, kuru vada aktieris Kārlis Arnolds Avots, Matīss Millers un Mārtiņš Gailis.

Izrādes kostīmu autore ir Kristīne Jurjāne, scenogrāfs - Reinis Suhanovs, gaismu mākslinieks - Jevgēnijs Gansburgs, horeogrāfe - Jana Jacuka un horeogrāfes asistente - Marija Saveiko. Mūziķi - Ieva Šablovska un Dace Zālīte-Zilberte.

Iepriekš izrādes pirmizrāde bija paredzēta piektdien, taču izrādes dalībnieka slimības dēļ tā tika pārcelta uz svētdienu.