Aicina skolēnus atklāt fantāzijas kino horizontus kinolektorijā jauniešiem
Ar audiovizuālu prezentāciju un kino fragmentu palīdzību jaunie entuziasti un pieredzējuši profesionāļi skaidros, ar kādiem paņēmieniem kino veidotāji gan Latvijā, gan pasaulē uzņēmuši dažādu žanru ikoniskus kino šedevrus, un skatīs, kā šie žanri veidojušies, no kādiem kultūras fenomeniem ietekmējušies un attīstījušies.
Kultūra
2016. gada 5. decembris, 19:28

Aicina skolēnus atklāt fantāzijas kino horizontus kinolektorijā jauniešiem

Jauns.lv

Jauniešu kultūras portāls Jest; sadarbībā ar kinoteātri Splendid Palace aicina vecāko pamatskolas klašu un vidusskolas skolēnus, kā arī kino interesentus pievienoties lektoriju cikla Kino žanri II lekcijai par fantāzijas kino, kas notiks 15. decembrī plkst. 13.00 Splendid Palace. Pasākuma lektori – žurnālists un pasniedzējs Kārlis Streips un jaunā kino un literatūras entuziaste Paula Anna Koškina. Stāstījumam par fantāzijas kino sekos seanss – Harija Potera radītājas Džoannas Ketlīnas Roulingas un režisora Deivida Jeitsa kopdarbs Fantastiskās būtnes – un kur tās meklēt, kas seko notikumiem septiņas dekādes pirms Potera dzimšanas un iepazīstina ar jaunu maģijas pasaules paaudzi.

Otrajā Kino žanri II lektorijā tiks pētīts fantāzijas kino un tā struktūras elementi, kas kalpo kā pamats iztēles radītajam visumam

pārdabiski notikumi un maģija, jaunradītās pasaules mitoloģiskā bāze, kā arī jau pastāvošas fabulas no folkloras, antīkajiem mītiem un varoņtēla koncepts. Pirms filmas uz kinoteātra skatuves kāps Paula Anna Koškina tandēmā ar pieredzējušo žurnālistu un arī Harija Potera daiļrades cienītāju Kārli Streipu, lai koncentrētā formātā definētu fantāzijas kino apvāršņus un to, kas īsti ir fantāzijas kino un kas to atšķir no fantastikas kino. “Kinolektorijs par fantāzijas kino ir brīnišķīgs veids, kā pasākumā ar visnotaļ jauku atmosfēru tikt gan pie zināšanām, gan pie izklaides devas,” gaidāmo lektoriju ieskicē Koškina. Jaunā kino censone akcentē, ka jauniegūtās zināšanas jauniešiem ļaus saskatīt jaunas kopsakarības un pamanīt zīmīgas detaļas, kas ir būtiskas ne tikai Roulingas radītajā poteriādē, bet arī plašākā kontekstā

fantāzijas kino vēstījumā.  

No novembra līdz martam četros lektorijos, iepazīstot četrus dažādus kino žanrus, būs iespēja paplašināt zināšanas par kino vēstures un teorijas pamatiem, spēcinot kino izglītību Latvijā. Splendid Palace kuratore Daira Āboliņa stāsta, ka kinolektorija mērķis ir iedrošināt iedziļināties kino vēstures labirintos un vilkt paralēles ar mūsdienu kino. Ar audiovizuālu prezentāciju un kino fragmentu palīdzību jaunie entuziasti un pieredzējuši profesionāļi skaidros, ar kādiem paņēmieniem kino veidotāji gan Latvijā, gan pasaulē uzņēmuši dažādu žanru ikoniskus kino šedevrus, un skatīs, kā šie žanri veidojušies, no kādiem kultūras fenomeniem ietekmējušies un attīstījušies. “Jaunajiem lektoriem līdzas būs kāds no audiovizuālās jomas profesionāļiem, kas šim stāstījumam piešķirs mazu akadēmisku akcentu, kā jau tas tik nopietnai mākslai kā kino pienākas,” formātu iezīmē Āboliņa.

Šosezon kinolektoriju ciklā ieviests būtisks papildinājums – katrai kultūrizglītojošai lekcijai sekos arī attiecīgā žanra pilnmetrāžas filmas seanss. Šajā sezonā tiks šķetinātas ne tikai fantāzijas filmas, bet arī mūzikli un vesterni, kā arī vēsturiskais kino. Turpmākajās ceturtdienās pieredzējušo lektoru statusā gaidāmi – mūzikas apskatnieks un dīdžejs Toms Grēviņš un kino projekta Spektrs patrons Sergejs Timoņins. Viņiem pievienosies arī jaunākās paaudzes kino censoņi – kino entuziastes Elza Elīza Ilješāne un filmas Es esmu šeit galvenās lomas atveidotāja un jaunā aktrise Elīna Vaska. 

Nākamais lektorijs notiks 15. janvārī, kad mūzikliem pievērsīsies dīdžejs un radio personība Toms Grēviņš kopā ar jauno kino entuziasti Elzu Elīzu Ilješāni. No Brodvejas skatuvēm līdz lielajam ekrānam – tieši šādu ceļu bijis jāmēro daudziem emblemātiskajiem kino mūzikliem. Lektorijā tiks sniegts ieskats par šī žanra filmu tapšanu, sākot no skaņas kino, mūzikliem 30. gados un klasiskajā Holivudā, beidzot ar mūziklu renesansi un žanru hibridizāciju mūsdienās. Pēc lektorija sekos šī gada Venēcijas kinofestivāla atklāšanas filma – mūzikls La La Zeme ar Emmu Stounu un Raienu Goslingu galvenajās lomās.

Lektorijiem var pieteikties skolēnu grupas ar skolotājiem vai arī atsevišķi interesenti. Cena par 3 lektoriju apmeklējumu (ieskaitot trīs filmu seansus) vienam skolēnam vai skatītājam – 12 EUR, savukārt skolotājam vai klases audzinātājam – bez maksas.

Pieteikt skolēnu grupas aicinām uz e-pasta adresi splendid@riga.lv vai pa telefonu – 67043678.

Pārējiem interesentiem abonementi un biļetes būs pieejamas kinoteātra Splendid Palace kasē.

Filma Fantastiskās būtnes

un kur tās meklēt tiks rādīta angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

Plašāka informācija par lektoriju saturu un ekspertiem pieejama www.jest.lv un www.splendidpalace.lv.

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto