Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 9. un 10. maijā. FOTO. VIDEO
Šajās brīvdienās ar vērienīgu tirgošanos, plašu kultūras programmu un izklaides iespējām Latvijas - Igaunijas robežpilsētā Valkā jau 13. reizi notiks Lielais Robežtirgus.
Kultūra
2015. gada 8. maijs, 10:30

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 9. un 10. maijā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Šajās brīvdienās sev piemērotu izklaidi var atrast gan tie, kas vēlas izbraukt no lielpilsētas, gan tie, kas vēlas baudīt roka gaisotni, gan tie, kuriem pie sirds ir klasiskās mākslas vērtības. Par to, ka sācies vasaras festivālu laiks, liecina gan Lielais Robežtirgus Valkā/Valgā, gan Skrundas novada svētki.

Kalnciema kvartālā sestdien visi varēs iejusties spāniskos ritmos un gaisotnē. Arī kultūras pilī „Ziemeļblāzma” skanēs spāniski ritmi Trīs tenoru Operetes pavasara koncertā. Savukārt sestdien Rīgā, bet svētdien Saldū notiks leģendāro „Līvu” muzikanta Ērika Ķiģeļa 60. dzimšanas dienas atceres koncerti un pasākumi. Rokiska gaisotne valdīs arī Skrundā, kur notiks vērienīgs rokkoncerts „Roks par brīvību”. Savukārt jaunākā paaudze būs sajūsmināta par bērnu vokālā ansambļa „Dzeguzīte” jubilejas koncertu kinoteātrī. Daudz jaunumu arī izstāžu zālēs - van Gogs, Šagāls, Pikaso un citi klasiķi Rīgas biržā, Eiromaidans „Arsenālā” un Kurzemes kolonija Tobāgo Tukumā.

1. Lielais Robežtirgus Valkā

Latvijas/Igaunijas robežpilsētā Valkā/Valgā sestdien un svētdien, 9. un 10. maijā, jau 13. reizi notiek Lielais labdarības robežtirgus. Tāpat kā iepriekšējos gados, tirgošanās notiks Latvijas un Igaunijas robežas abās pusēs. Iegūtā tirgus peļņa tiks atvēlēta unikālu šūpoļu izveidošanai, kurās šūpojoties vienā mirklī varēs pabūt divās valstīs – Latvijā un Igaunijā.

Robežtirgus apmeklētājus un dalībniekus sagaida labdarības loterija, tirgotāju andelēšanās, kultūras programma, strītbols, izklaides bērniem, umurkumurs, balle un citas aktivitātes.

9. maijā notiks pērn aizsāktā tradīcija – konkurss gaļas ražotājiem jeb 2. Starptautiskais gaļas un desu festivāls. Tajā piedalīsies hobijkulināri, mājražotāji un uzņēmēji, kas ražo gaļas izstrādājumus, kuru kvalitāti vērtēs starptautiska žūrija.

Savukārt 10. maijā pirmo reizi tiks rīkots gaļas grilēšanas konkurss, kurā individuālie dalībnieki vai komandas varēs parādīt savas prasmes gaļas marinēšanā un cepšanā. Būs iespēja marinēt gaļu uz vietas, kā arī pārsteigt žūriju un Robežtirgus apmeklētājus ar mājās marinētu gaļu. Sīkāk internetā: www.valka.lv.

2. Skrundas svētki „Dzīvs, neatkarīgs un brīvs!”

Par to, ka Latvijā sākusies vasaras brīvdabas svētku un festivālu sezona visuzskatāmāk liecina daudzo novadu un pilsētu svētku maratons. Šonedēļ viens no pirmajiem novada svētkus svin Skrundas novads. Tie norit no 7. līdz 10. maijam un to moto ir „Dzīvs, neatkarīgs un brīvs!”. Svētki notiek roka gaisotnē, jo pagājuši tieši 20 gadi no brīža, kad uz Skrundas estrādes skatuves pirmo reizi Latvijas mūziķi dziesmā vienojās pret militārismu un Skrundas lokatoru. Lielākie svētku pasākumi noritēs sestdien, 9. maijā:

* no pulksten 7.00 līdz 14.00 - mājražotāju un amatnieku tirgus „Skrundenieku dižandele”;

* pulksten 10.00 notiks pilsētas modināšana kopā motokluba „Gandri” biedriem;

* pilsētas ielās un laukumos jau no pulksten 10.30 notiks dažādas aktivitātes - koncerti, izstādes un radošās darbnīcas, strītbols, loku šaušana, galda spēles, Zemessardzes organizētas aktivitātes, ekskursijas, zirgu paraugdemonstrējumi, siera toršu konkurss, laivu parāde „Roks ir dzīvs” un daudz kas cits;

* pulksten 16.00 sāksies centrālais svētku pasākumus - rokkoncerts „Roks par brīvību”, kurā spēlēs grupas „Colt”, „The Violence of Silence”, Buks un brigāde, „Bet Bet”, Ivo Fomins ar grupu, Ainars Virga, Tomass Kleins un Liepājas ģitāristu lielansamblis. Biļešu cena iepriekšpārdošanā – 7 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā), pasākuma dienā - 10 eiro.

* rokkoncertam sekos Nakts koncerts „Ieklausies nakts burvībā...”, uguņošana un Tautas balle, kurā spēlēs grupa „Lauku muzikanti”.

Sīkāk internetā: www.skrunda.lv.

Skrundā atkal skanēs roks (TV Skrunda)

3. Spānijas diena Kalnciema kvartālā

Savukārt rīdzinieki sestdien, 9. maijā, no pulksten 10.00 līdz 16.00 gaidīti Kalnciema kvartālā (Kalnciema ielā 35, Pārdaugavā), kur norisināsies Spānijas diena, kuras ietvaros uz brīvdabas skatuves būs iespēja redzēt krāšņas flamenko dejas, tirdziņā nobaudīt un iegādāties dažādus spāņu gardumus un dzirdēt spāņu melodijas grupas „Los Daugavas Nens” izpildījumā. Tā kā pasākums norisināsies Māmiņdienas ieskaņā, būs īpaši padomāts par māmiņu labsajūtu un prieku.

No pulksten 12.00 visiem spāniskā atmosfērā palīdzēs iejusties krāšņas flamenko dejotājas no deju studijām „Duende” un „Alegria”. Pulksten 13.00 uz brīvdabas skatuves ar spāņu melodijām uzstāsies grupa „Los Daugavas Nens”. Tā ir atraktīva spāņu un latino mūzikas grupa no Rīgas. Grupa spēlē un dzied skanīgu, enerģisku un tajā pašā laikā romantisku spāņu mūziku. Koncertprogrammā būs iekļautas skaistākās dziesmas, kas aizvedīs klausītājus muzikālā ceļojumā pa Spāniju – būs iespēja dzirdēt gan rumba - flamenko ritmus, gan liriskākas melodijas no dažādiem Spānijas reģioniem un pat dziesmas katalāņu un basku valodās.

Savukārt jau no pulksten 11.00 par īpašo veltījumu māmiņām būs parūpējušās Andas Rages deju studijas mazās balerīnas. Pulksten 13.30 notiks konkurss, kuru rīkos Spāņu kultūras centrs „Seneca”, galvenajā balvā piedāvājot bezmaksas spāņu valodas kursus piecu mēnešu garumā. Līdz pulksten 15.00 norisināsies Slepeno ziedu darbnīca, kurā bērni varēs darināt papīra ziedus kā dāvanu savām māmiņām Mātes dienā.

Vienlaikus Kalnciema kvartālā notiks arī zemnieku un amatnieku tirgus. Ieeja uz pasākumiem - bez maksas. Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv.

4. Ērika Ķiģeļa 60. dzimšanas dienas atceres pasākumi Rīgā un Saldū

Godinot leģendāro „Līvu” mūziķi Ēriku Ķiģeli (1955–1985) viņa 60. jubilejas gadā, gan Rīgā, gan viņa dzimtajā Saldū notiks viņam veltīti atceres pasākumi.

* Sestdien, 9. maijā, pulksten 19.00, Rīgā, mūzikas namā „Daile” notiks koncerts ar mūziķa draugu un laikabiedru piedalīšanos.

Koncertā piedalīsies Igo, Vilnis Krieviņš, Guntars Mucenieks, Modris Šterns, bet ģitāru spēlēs Fēlikss Ķiģelis. Koncertā ar veltījumu uzstāsies arī Ērika Ķiģeļa draugi - ģitāristi Harijs Zariņš un Armands Alksnis, grupu „Dālderi” un „Dakota” līderis Edvīns Zariņš, „Credo” līderis Guntis Veits, „Līvu” elpas turpinātājs, grupas „Dūmi” solists Jānis Buķelis un citi. Koncerts savā ziņā būs unikāls savā skanējumā, jo Ērika Ķiģeļa „Līvi” nav kopā muzicējuši vairāk nekā 30 gadus.

Mūziķa dēls Fēlikss Ķiģelis saka: „Šogad mūziķim un komponistam, „Līvu” zelta laika idejiskajam līderim Ērikam Ķiģelim paliktu 60 gadi, taču liktenis lēma, ka nu jau 30 gadus viņa nav starp mums. Tomēr melodijas, kuras savā neilgajā mūžā radīja Ēriks Ķiģelis, nebeidz skanēt. „Zīlīte”, „Svētelis”, „Laika dziesmiņa”, „Saldus saule” un citas Ērika Ķiģeļa dziesmas ir pārdzīvojušas dažādus laikus un izskanējušas daudz dažādās versijās. Šīs dziesmas ir ierakstītas zelta burtiem Latvijas mūzikas vēsturē, nav šaubu, ka tās skanēs arī vēl pēc 30 gadiem”.

Biļešu cenas: 12 – 20 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dailesnams.lv.

* Savukārt Saldus Vēstures un mākslas muzejā svētdien, 10. maijā, pulksten 16.00 notiks mūziķim veltītās izstādes „Rudens vēju muzikants” atklāšana un viņa piemiņas koncerts, kurā piedalīsies mūziķa draugiem un tuviniekiem. Stundu pirms koncerta – pulksten 15.00 – muzejā tiks demonstrēta LNT veidotā dokumentālā filma „Pārrautā stīga”. Sīkāk internetā: www.muzejs.saldus.lv.

Ērika Ķiģeļa komponētā „Zīlīte” („Mikrofons’82”)

5. Operetes pavasaris Ziemeļblāzmā

Gadu mijā lielu klausītāju atzinību izraisīja mūsu operas Trīs tenoru Jaungada Operetes koncertprogramma. Tādēļ viņi pavasarī nolēmuši atjaunot koncertprogrammu ar jauniem muzikāliem akcentiem.

To varēsim dzirdēt sestdien, 9. maijā, pulksten 16.00 Rīgas kultūras pilī Ziemeļblāzma”. „Operetes pavasaris” būs jautra koncertprograma – mūzikas svētki, kuros spilgti uzmirdzēs operešu vitālie raksturi un skaistākās populārās melodijas kā krāsains salūts klausītājam uzburs pacilājošu svētku noskaņu, informē Trīs Latvijas tenori - Miervaldis Jenčs, Nauris Puntulis, Guntars Ruņģis. Piedalīsies arī Marlēna Keine (soprāns) un orķestris (diriģents Guntars Bernāts). Šī programma būs veltīta pavasarim un Eiropas dienai.

Programmā skanēs operešu mūzika dažādās Eiropas valodās, tai skaitā spāņu operete jeb zarzuela, Grāfa Danilo ārija no Franča Lehāra operetes „Jautrā atraitne”, populāras spāņu melodijas un populāri dziedājumi, kā arī hiti no Trīs tenoru repertuāra. Programmā klausītājus gaidīs arī patīkams pārsteigums - speciāli šim koncertam veidotas orķestra aranžijas, kas pasaulē populāras, bet Latvijā vēl nav skanējušas.

Biļešu cenas: 8 – 30 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.ziemelblazma.riga.lv.

6. „Dzeguzīte” kinoteātrī „Splendid Palace” atzīmē savu 45. jubileju

Uz Rīgas greznā kinoteātra „Splendid Palace” skatuves leģendārais Latvijas Radio bērnu vokālais ansamblis „Dzeguzīte” sestdien, 9. maijā, pulksten 14.00 atzīmēs 45. jubileju.

Kopš 1972. gada ansambli vada Daila Martinsone. Jubilejas koncertā skanēs tikai komponista Raimonda Paula dziesmas, to vidū būs labi pazīstami un iemīļoti, kā arī vairāki jauni skaņdarbi un popūriji. Jāpiebilst, ka klausītāju iemīļotās „Dzeguzītes” koncertgrupas 13 dalībnieku vidū tagad jau ir arī kādreizējo dzeguzēnu bērni.

Koncerta pirmajā daļā par godu Raiņa 150. jubilejai skanēs cikls „Baltās dziesmas”, ar kuru pirms 40 gadiem sākās „Dzeguzītes” sadarbība ar komponistu Raimondu Paulu. 150. jubilejā tiks godināta arī dzejniece Aspazija, kuras dzeja 1980. gadā izmantota Maestro piecu dziesmu ciklā, kura vispopulārākā ir „Circenīša Ziemassvētki”. Cikls tiks atskaņots kopā ar dziedātāju Mārtiņu Ruski, kam šī ir pirmā muzikālā sadarbība ar „Dzeguzīti”.

Jubilejas koncerta otrajā daļā „Dzeguzīte” nodziedās ne vien savus lielākos hitus, bet arī mazāk dzirdētas kompozīcijas. Pirmatskaņojumu piedzīvos vairāki īpaši šim koncertam radīti Raimonda Paula jaundarbi, kā arī izrādes „Sudraba slidas” melodiju popūrijs.

Biļešu cenas: eiro 8 – 12 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.splendidpalace.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: pasaulslavenie klasiķi Rīgas biržā, Eiromaidans „Arsenālā” un salmu Kurzemes kolonija Tukumā

* Izstāžu zāles „Arsenāls” Radošajā darbnīcā (Torņa ielā 1, Vecrīgā) līdz 14. jūnijam skatāma ukraiņu fotomākslinieku Vladislava Krasnoščoka un Sergija Ļebedinska izstāde „Eiromaidans”. Projekta darbi tapuši, māksliniekiem pavadot vairākas dienas Kijevas Neatkarības laukumā un dokumentējot protestus. Fotogrāfu mērķis nebija tikai fiksēt vēsturiskos notikumus, bet arī paust dziļi personisku nostāju un būt daļai no protestētāju komūnas, kas rezultātā izvērtās saturiski un tehnoloģiski unikālā izstādē un grāmatā. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Vecrīgas mākslas galerijā „Mākslas banka” vēl nedēļu, līdz 16.maijam, skatāma Igora Bernāta personālizstāde „Bezgalīgais brauciens", kurā eksponēti mākslinieka jaunākie darbi. Tās ir akrila tehnikā darinātas lielformāta kompozīcijas - ainavas, kur līdztekus niansētiem krāsas slāņiem iepludināti plānu metālisku plāksnīšu klājumi. Lai gan Igora Bernāta darinātajās gleznās atpazīstami konkrēti ainavas elementi, tās nav reālistiskas dabas gleznas. Sīkāk internetā: www.makslasbanka.lv.

* Mākslas muzejā „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) līdz 5. jūlijam ir skatāma unikāla izstāde „Provansas valdzinājums”, kurā eksponēti pasaulslavenu mākslinieku darbi - Pjēra Ogista Renuāra, Anrī Matisa, Vinsenta van Goga, Pola Gogēna, Marka Šagāla, Raula Difī, Pablo Pikaso un citu darbi. Ar šo izstādi kultūras mecenātu Borisa un Ināras Teterevu fonds atzīmē savu piecu gadu darbību Latvijā un sniedz iespēju skatīt izcilu 19. gadsimta beigu – 20. gadsimta pirmās puses Francijas mākslinieku darbus. Latvijas muzeju vēsturē šāda mēroga izstāde notiek pirmo reizi. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Latvijā vienīgā Salmu muzeja saimnieki Kristīne un Juris Rītiņi Tukumā (Dārzniecības ielā 4a) atvēruši jaunu ekspozīciju par Tobāgo - salu Karību jūrā, kas 17. gadsimtā bija Kurzemes kolonija un tika dēvēta par Jaunkurzemi. Jaunajā ekspozīcijā „Uz Tobāgo” atveidots gan hercoga Jēkaba karakuģis, gan sala, gan Jēkaba forts. Kā atzīst muzeja saimnieki izstāde ne tikai izklaidē, bet arī izglīto, jo stāsta par mūsu vēsturi. Sīkāk internetā: www.www.salmulietas.lv.

Salmu izstāde par Kurzemes hercogistes koloniju Tobāgo (TV „Spektrs”)

* Kuldīgas Mākslas namā atklāta gleznotāja Laura Mīlbreta personālizstāde „AM/PM”. „AM/PM” simbolizē laiku. Katrai minūtei ir sava noskaņa, tajā, kā kopsavilkumā, atspoguļojas dzīves un darba vides maiņa. Konkrētā laika nogrieznī, noliktā laikā - piedzīvotie notikumi, satiktie cilvēki un redzētās ainavas - nofiksētas abstraktā realitātē. Krāsainajos, nelielā formāta darbos apvienota jaukta tehnika un kolāžas elementi, daļa no tiem gleznoti Kanādas pilsētā Hamiltonā, daļa - ASV, Ņujorkā. Sīkāk internetā: www.kuldiga.lv.

Laura Mīlbreta gleznu izstāde Kuldīgā (TV Skrunda)

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Lūka/LETA, Ieva Čīka/LETA, valka.lv