foto: LETA
Pabriks ar Studentu apvienības pārstāvjiem apspriedīs valsts aizsardzības dienesta ieviešanu
Zemessardzes 3. Latgales brigādes mācību poligona "Meža Mackeviči" militārās mācības.
Politika
2022. gada 26. augusts, 08:20

Pabriks ar Studentu apvienības pārstāvjiem apspriedīs valsts aizsardzības dienesta ieviešanu

Jauns.lv/LETA

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) šodien tiksies ar Latvijas Studentu apvienības pārstāvjiem, lai apspriestu valsts aizsardzības dienesta ieviešanu no 2023. gada janvāra, informēja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente Vita Briže.

Viņa pavēstīja, ka tikšanās laikā Pabriks iepazīstinās Latvijas Studentu apvienību ar plānoto valsts aizsardzības dienesta īstenošanas gaitu, kā arī ar organizācijas pārstāvjiem apspriedīs augstskolās studējošo iesaukšanas kārtību.

Jūlija sākumā Pabriks informēja par uzsākto darbu pie valsts aizsardzības dienesta pakāpeniskas ieviešanas Latvijā, paredzot piecu gadu laikā izveidot sistēmu, kurā visi 18 līdz 27 gadus veci Latvijas pilsoņi - vīrieši varēs izvēlēties vienu no četriem dienesta veidiem: dienestu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienībā, Zemessardzi, studējošo speciālo militāro apmācību augstskolā vai alternatīvo dienestu Iekšlietu, Veselības vai Labklājības ministrijas iestādēs.

Patlaban informatīvais ziņojums par valsts aizsardzības dienesta ieviešanu atrodas noslēguma saskaņošanas posmā Ministru kabinetā (MK) un paredzams, ka tas tiks izskatīts kādā no tuvākajām valdības sēdēm. Pēc informatīvā ziņojuma konceptuālas atbalstīšanas MK AM virzīs apstiprināšanai Valsts aizsardzības dienesta likumprojektu, vienlaikus turpinot darbu pie detalizēta ieviešanas plāna sagatavošanas un izmaksu aprēķiniem. Savukārt Iekšlietu, Veselības un Labklājības ministrijas turpinās izstrādāt un ieviest alternatīvā dienesta konceptu.

Valsts aizsardzības dienesta sistēma tiks pakāpeniski ieviesta tuvāko piecu gadu laikā, stiprinot NBS kaujas spējas un veidojot bruņoto spēku rezervi. Valsts aizsardzības dienesta pirmo iesaukumu 2023. gada janvārī plānots pilnībā komplektēt no pilsoņiem, kuri tam pieteikušies brīvprātīgi.

Dienesta kopējais ilgums būs viens gads, kurā ietilps arī viens brīvlaika mēnesis. Trīs mēnešu garumā paredzēta kareivja apmācība, vēl trīs mēnešus - apmācība specialitātē, bet pēdējo piecu mēnešu garumā notiks apmācāmo integrācija vienībās un kolektīvā apmācība.

Latvijas Studentu apvienība pārstāv visu Latvijā studējošo intereses nacionālā un starptautiskā mērogā. Organizācija ir nozīmīgs augstākās izglītības politikas veidotāju partneris jautājumos, kas skar studējošos.